0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 і Wi-Fi 7: порівняння технологій

Головна /

Блог

/

Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 і Wi-Fi 7: порівняння технологій

Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 і Wi-Fi 7: порівняння технологій

28.06.2024

Iнтернет

335

З часів появи бездротової технології в 1997 році стандарти Wi-Fi постійно розвивалися. На сьогоднішній день актуальними є дві версії: 5-та і 6-та. І разом з тим вже представлено 7-му версію Wi-Fi. Чим вони відрізняються між собою і якої з версій достатньо для вашого ноутбука чи іншого гаджета? Про це ви дізнаєтеся з нашого матеріалу.

Відмінності між Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 і Wi-Fi 7

Давайте порівняємо три вищезгадані технології в розрізі їхніх ключових технічних характеристик.


Швидкість передачі даних


Стандарт Wi-Fi 5, який з'явився ще в 2013 році, забезпечує максимальну швидкість до 3,5 Гбіт/с. Цього достатньо для веб-перегляду, перевірки електронної пошти, онлайн-трансляцій та інших базових потреб домашніх та офісних користувачів за умови невеликої кількості підключених до мережі пристроїв.

Зі зростанням кількості мультимедійних пристроїв та якості мультимедійного контенту можливостей Wi-Fi 5 ставало недостатньо. Тому в 2019 році було представлено нову версію Wi-Fi 6 (802.11ax) із пропускною здатністю 9,6 Гбіт/с. З огляду на це, Wi-Fi 6 підходить для використання як вдома (онлайн-ігор, перегляду відео в 4К, взаємодії з доповненою (AR) та віртуальною (VR) реальностями), так і в офісах, коворкінгах, кафе, торгових центрах та інших місцях із великою кількістю підключених гаджетів.

А от щодо 7-го покоління Wi-Fi, представленого на початку 2024 року, то воно перевершує всі попередні версії за своєю швидкістю передачі даних, яка сягає 46 Гбіт/с — це майже в 5 разів швидше за Wi-Fi 6 та в 13 разів швидше за Wi-Fi 5. Завдяки цьому Wi-Fi 7 є оптимальним рішенням для стрімінгу відео 8К, хмарного геймінгу, сервісів для Smart Home та IoT, а також застосунків для VR та AR. Оскільки 7-ма версія Wi-Fi має ще краще працювати з великою кількістю пристроїв, вона може ідеально підійти для публічних інтернет-зон і великих компаній з багатьма співробітниками.

Частота

Робочий діапазон Wi-Fi 5 — 5 ГГц, що забезпечує гідне покриття в межах безперешкодного приміщення (наприклад, якщо потрібно підключити телевізор в одній кімнаті). Якщо ж стоїть завдання охопити сигналом більший радіус, потрібно перейти на частоту 2,4 ГГц.

До 6-ї версії Wi-Fi розробники вже додали підтримку додаткової частоти 2,4 ГГц, що забезпечує кращий радіус дії та надійне проникнення сигналу через перешкоди.

Wi-Fi 7 впроваджує підтримку діапазонів 6 ГГц, забезпечуючи ще більш широке покриття та покращену продуктивність, особливо в мережах з великою кількістю пристроїв.

Кількість потоків


Стандарт Wi-Fi 5 першим отримав підтримку технології MU-MIMO, за допомогою якої маршрутизатор може створювати до 4-х потоків для одночасного надсилання даних відповідній кількості гаджетів.

У Wi-Fi 6 кількість потоків збільшено до 8-ми. При цьому пристрої можуть передавати дані в обидва боки (як з роутера на підключені пристрої, так і навпаки), завдяки чому суттєво знижуються затримки сигналу в завантажених мережах.

У 7-й версії Wi-Fi розробники збільшили кількість просторових потоків до 16-ти, що робить Wi-Fi 7 беззаперечним лідером за швидкістю та продуктивністю.

Ефективність

На відміну від Wi-Fi 5, 6-та версія забезпечує високу продуктивність в умовах високої щільності пристроїв. Незважаючи на те, що номінальний приріст швидкості порівняно з Wi-Fi 5 складає близько 40%, загальна пропускна здатність всієї мережі збільшена до 300%, а затримка знижена на 75%.

Успіхи Wi-Fi 7 у пропускній здатності ще більш вражаючі: тут цей показник на 480% більше, ніж у попередніх поколінь. Завдяки зворотній сумісності роутер з підтримкою Wi-Fi 7 здатен забезпечити весь ваш будинок доступом до найновіших можливостей онлайн.

Висновки

Отже, кожне нове покоління Wi-Fi підтримує більш високу швидкість та орієнтоване на підключення більшої кількості пристроїв. На повну скористатися перевагами будь-якої версії можна за умови сумісності з нею всіх пристроїв, тобто якщо її одночасно підтримує і кінцевий гаджет, і ваш роутер. За підтримки різних стандартів Wi-Fi можливості мережі обмежуються характеристиками найстарішого з цих стандартів.

Коментарі

0

Еще комментарии