0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Wi-Fi Mesh-система: що це, як працює та кому стане в нагоді

Головна /

Блог

/

Wi-Fi Mesh-система: що це, як працює та кому стане в нагоді

Wi-Fi Mesh-система: що це, як працює та кому стане в нагоді

27.02.2024

Iнтернет

1291

Що робити, якщо вдома слабке або неповне Wi-Fi покриття, а самостійно встановлювати та налаштовувати додатковий роутер для створення ще однієї Wi-Fi-мережі складно? Є альтернативне рішення — організувати одну потужну, але при цьому просту в налаштуванні та керуванні домашню Wi-Fi Mesh-систему для всього помешкання. Докладно про неї ми і розповідаємо у цій статті.

Що таке Wi-Fi Mesh?

Mesh Wi-Fi (від англ. “mesh” – “сітка”) — таку назву має домашня Wi-Fi система, яка забезпечує стабільне високошвидкісне Wi-Fi-з'єднання з широком радіусом дії для пристроїв, які вона охоплює.

У такій системі до Інтернету підключений тільки один пристрій, який є основним (головний роутер або шлюз). А інші пристрої (вузли або модулі, яких може бути близько десяти) відповідають за прийом та ретрансляцію сигналу шлюзу всередині мережі. Кожен з таких модулів працює незалежно від інших, а всі разом вони утворюють послідовний ланцюжок в єдиній мережі.

Для живлення вузлів потрібні тільки електричні розетки (і чим більше, тим краще). А в разі додавання чи видалення модулів Mesh-систему не треба переналаштовувати — вона самостійно змінює свою конфігурацію.

Принцип роботи Mesh-систем

Всі вузли в безшовній мережі взаємодіють між собою, щоб забезпечити надійний сигнал навіть у найвіддаленіших від маршрутизатора точках Mesh-системи. Для цього кожен передавач оснащений антенним блоком, елементи якого забезпечують передачу даних для різних видів техніки (ПК, ігрових консолей, TV-приставок та ін.), бездротовий зв'язок по Bluetooth та сервісний канал зв'язку. А щоб налаштувати створену Mesh Wi-Fi-систему, достатньо скористатися встановленим на смартфон мобільним застосунком.

Серед Mesh-комплектів є дводіапазонні, які працюють по 2-х каналах (2,4 та 5 ГГц) і тридіапазонні відповідно з 3-ма каналами (двома користувацькими 2,4 та 5 ГГц та одним сервісним 5 ГГц). Бюджетні дводіапазонні Mesh-комплекти безперечно кращі за звичайні одноканальні роутери. За рахунок наявності третього каналу тридіапазонні Mesh-комплекти коштують дорожче. Але якщо вам потрібно підключити до Інтернету телевізор або іншу техніку по крученій парі, із цим завданням впораються як раз просунуті моделі з USB-роз'ємом та більше ніж двома LAN-портами.

Кому стане в нагоді Mesh-мережа?

Домашня Wi-Fi Mesh-система підійде мешканцям:

  1. Одноповерхових будинків або квартир у формі прямокутника. При такому типі планування один пристрій з комплекту розміщують у середині житла, а два інших — ближче до країв.

  2. Двоповерхових або триповерхових будинків загальною площею від 150-200 кв. м. До того ж стіни в таких помешканнях можуть бути виконані з цегли або бетону — ці матеріали не перешкоджають поширенню сигналу бездротової Mesh-мережі, в той час як стають перешкодою для Wi-Fi-сигналу роутерів. При такому плануванні житла на кожен поверх встановлюється як мінімум один вузол.

Особливості Mesh Wi-Fi

На перший погляд може здатися, що Mesh Wi-Fi функціонально нагадує підсилювачі Wi-Fi сигналу (репітери). Але насправді між ними є низка відмінностей:

  • Wi-Fi сигнал Mesh-системи є швидшим та ефективнішим за сигнал підсилювачів Wi-Fi.
  • Кожен модуль з Wi-Fi Mesh-системи по суті, виступає роутером, в той час як репітери лише дублюють сигнал основного роутера.
  • При використанні підсилювачів Wi-Fi, щоб зберегти стабільний сигнал при значному віддаленні від роутера, відбувається підключення до нової мережі, тоді як Mesh-система забезпечує високошвидкісне Wi-Fi-з'єднання з широкою зоною дії.

З огляду на вищезазначене можна виділити такі ключові особливості Wi-Fi Mesh-системи:

  • Одне ім'я та один пароль. Підключення кожного нового модуля до сітчастої домашньої Wi-Fi мережі відбувається з використанням одного імені та одного пароля.
  • Адаптивна маршрутизація. Завдяки її використанню Mesh Wi-Fi роутери автоматично визначають частотний діапазон і вибирають найкращий маршрут для передачі інформації, що дозволяє зберегти стабільно максимальну швидкість.
  • Безшовний роумінг. Ця функція забезпечує плавне переключення від одного Mesh‑вузла до іншого і таким чином дозволяє переглядати потокове відео чи здійснювати відеодзвінки в будь-якій точці будинку без розриву підключення.
  • Самовідновлення. Якщо з одним із вузлів у Mesh Wi-Fi трапляється збій, мережа автоматично перенаправляє трафік, щоб сигнал не зник.

Переваги та недоліки Mesh Wi-Fi

Серед очевидних переваг Wi-Fi Mesh-мереж варто відзначити наступні:

  1. Висока швидкість передачі даних завдяки багатоканальній системі.
  2. Стабільний інтернет-сигнал при зміні його джерела в разі переміщення пристрою по будинку.
  3. Здатність просунутих Mesh-моделей інтегруватися у системи Smart Home.
  4. Відсутність необхідності налаштовувати модулі: достатньо підключити живлення та кілька разів тапнути в застосунку на смартфоні.
  5. Здатність Mesh-модулів вибирати канали та змінювати налаштування для забезпечення максимальної швидкості передачі даних.
  6. Стабільне функціонування бездротової мережі в разі збою одного з модулів.
  7. Наявність функцій батьківського контролю та фільтрації контенту, які будуть корисними при облаштуванні точки доступу в дитячій кімнаті.
  8. Можливість інтегрувати Mesh-пристрої в наявну домашню мережу з можливістю взаємодії точок доступу з різних лінійок одного виробника.
  9. Привабливий дизайн Mesh-модулів, що дозволяє їм добре вписуватися в домашній інтер'єр.


Але, крім переваг, Mesh Wi-Fi має й деякі недоліки:

  1. Обмежений функціонал елементів Mesh-мережі на відміну від класичних роутерів, які пропонують більший вибір налаштувань.
  2. Менша кількість LAN-портів на пристроях у більшості Mesh-комплектів (1 WAN та 1-3 LAN-порти порівняно з 1-2 USB-роз’ємами та 4 LAN-портами на більшості моделей роутерів).
  3. Більш висока ціна Mesh-модулів порівняно з ціною звичайних роутерів з аналогічними специфікаціями.

Так, Mesh-системи не є ідеальними. Однак вони користуються популярністю у споживачів завдяки простоті створення, зручності використання та ефективності. Так що з часом варто очікувати на вдосконалення безшовної передачі трафіку.

Коментарі

1

Роман

19.04.2024

В теорії Mesh дуже крута технологія, особливо коли немає змоги протягнути дуже довгий дріт - не завжди це зручно. Але на практиці - це повне розчарування: - Навіть у ланцюжку з двух модулів, максимальна швидкість інтернету падає на третину (1/3), це в кращому випадку. - Жодна з існуючих Mesh систем не підтримує зʼєднання "зіркою" - якщо у вас 3+ модулів, вони всі будуть підключатися ланцюжком, а враховуючи перший недолік, максимальна швидкість буде падати в геометричній прогресії... То ж для невеликих квартир, 2 модуля найоптимальніший варіант, але якщо вас влаштовує втрата по швидкості

Еще комментарии