0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Wi-Fi 7: погляд у майбутнє

Головна /

Блог

/

Wi-Fi 7: погляд у майбутнє

Wi-Fi 7: погляд у майбутнє

12.02.2023

Iнтернет

15863

Використання кабельних з'єднань для підключення пристроїв у локальній мережі поступово відходить у минуле. Технології бездротового з'єднання, що дозволяють людям обмінюватись даними з різних пристроїв з високою ефективністю, — ось за чим майбутнє. І в цій статті ми постараємося відкрити в нього завісу, поділившись з Вами цікавою інформацією про Wi-Fi 7.

Що представляє собою Wi-Fi 7

Аналогічно розвитку сотових технологій, де на зміну поколінню 4G вже вийшло 5G, так і розвиток Wi-Fi не стоїть на місці. Wi-Fi 7 (або IEEE 802.11be) — це новітня версія технології бездротового підключення до Інтернету, яку виробники збираються випустити на зміну Wi-Fi 6 (802.11ax), яка побачила світ у вересні 2019 року.

За заявами розробників, цей стандарт буде відрізнятися від попереднього здатністю підтримувати:

  • Три частотних діапазони (2,4 ГГц, 5 ГГц, 6 ГГц).
  • Канали шириною 320 МГц замість 160 МГц. А наявність смуг пропускання нового типу призведе до підвищення гнучкості та зниження завантаженості.
  • 16 просторових потоків, які працюють одночасно, на базі технології CMU-MIMO (замість 8 потоків на базі MU-MIMO).
  • Схему модуляції 4096-QAM замість 1024-QAM, завдяки чому кожен символ зможе вміщувати 12 біт даних (а не 10, як в Wi-Fi 6).
  • Технології Multi-RU (Multi Resource Unit) і Multi-Link. Multi-RU має на увазі, що канал в 320 МГц може бути не суцільним, а набиратися з каналів 80, 80, 160 МГц, що дозволить більш раціонально використовувати частотний діапазон. Якщо Multi-Link в Wi-Fi 6 працював за принципом Multi Link Single Radio (тобто в режимі 2 х2 MIMO два канали могли працювати тільки поперемінно), то в новому стандарті Wi-Fi 7 буде використовуватися принцип Multi-Link Multi-Radio, що дозволить двом каналам працювати одночасно.

Можливості Wi-Fi 7


З практичної точки зору про цінність стандарту Wi-Fi 7 можна судити за цілою низкою можливостей, які він здатен забезпечити:

  1. Збільшення максимальної номінальної швидкості передачі даних в більше ніж 4 рази (з 9,6 Гбіт/с, яку теоретично забезпечує Wi-Fi 6, до 46 Гбіт/с). Такий прогрес у швидкості досягається завдяки сукупності вищеперерахованих особливостей нової технології.
  2. Підключення більшої кількості Wi-Fi пристроїв завдяки більш щільному каналу зв'язку. При цьому робота пристроїв в таких умовах буде залишатися надійною.
  3. Зменшення завантаженості в домашніх та офісних бездротових мережах.
  4. Скорочення затримок передачі та отримання даних, що має важливе значення в онлайн-іграх та у взаємодії з віртуальною реальністю.
  5. Скоординована робота точок доступу. Планується, що Wi-Fi 7 дозволить точкам доступу різних виробників координувати між собою розклад передач з метою зниження взаємної інтерференції.

Яка користь буде від Wi-Fi 7

Напевно Вам цікаво дізнатись, як же Wi-Fi 7 зможе змінити життя інтернет-користувачів. Розповідаємо.

Отже, повноцінне впровадження нової технології дозволить:

  • Переглядати потокові відео у роздільній здатності 4К або 8К більшій кількості людей одночасно.
  • Працювати віддалено та брати участь у відеоконференціях в режимі реального часу.
  • Занурювати у віртуальну та доповнену реальність.
  • Організовувати хмарні ігри та промисловий інтернет речей.
  • Підключатись до метавсесвітів.

Коли очікувати появи пристроїв, які підтримують Wi-Fi 7


Наразі відбувається процес підготовки до випуску роутерів, ноутбуків та інших пристроїв з підтримкою Wi-Fi 7. У 2023 році очікується отримання сертифікації на стандарт Wi-Fi 7. В такому випадку, приблизні терміни появи на ринку пристроїв, які підтримують дану технологію — друга половина 2023 року.

За прогнозами компанії “Intel”, яка при партнерстві з “Broadcom” вже встигла провести успішну демонстрацію нової технології, поява на ринку ноутбуків з підтримкою Wi-Fi 7 імовірно очікується у 2024 році. Враховуючи те, що інновації зазнають постійних змін, до цього часу можливості стандарту можуть ще більше розширитися.

Коментарі

0

Еще комментарии