0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як підвищити ФПС (FPS). 4 кейси +1

Головна /

Блог

/

Як підвищити ФПС (FPS). 4 кейси +1

Як підвищити ФПС (FPS). 4 кейси +1

08.05.2023

Iнтернет

20403

Ми продовжуємо геймерську тему, підняту в статті про зниження пінгу. Цього разу торкнемося іншого показника, який створює проблеми багатьом любителям ігор. Поговоримо про низький FPS.

Що таке FPS

ФПС (FPS, Frames per Second) — частота, яка відображає, скільки кадрів змінюється на Вашому екрані за 1 секунду.

Залежно від індивідуальних особливостей зору, людське око здатне вловлювати до 120 FPS. Подальше підвищення цього параметра буде вже не помітне.

При зниженні ФПС нижче 60 кадрів за секунду, людина починає помічати незначні завмирання зображення. Відео починає «смикатися», а якщо ФПС просідає сильніше — картинка чітко завмирає.

Комфортний показник для гри — 40-60.
На рівні 20 починаються сильні «лаги». Вам складно реагувати на події.
На рівні 10 Ви згадаєте, що таке слайдшоу. Нормальної партії з таким показником можна не чекати.

Що впливає на ФПС

Якщо пінг, більшою мірою, визначався інтернет-з'єднанням і можливістю комп’ютера відправляти і приймати інформацію з сервера, то FPS пов’язаний із завантаженістю системи та її ресурсами.

Дуже важлива відеокарта. Бажана наявність дискретного чіпа, створеного як раз для ігор, роботи з графікою та обчислень. Тоді як інтегровані чіпи, призначені для виведення зображення і декодування (перегляду) відео, можуть потягнути лише не дуже вимогливі ігри.

Інший значущий фактор — завантаженість системи процесами. Коли Ваш комп’ютер виконує безліч непотрібних дій, ресурси, які можна використовувати для гри, значно зменшуються.

На ігровий процес також впливає наявність оперативної пам’яті і місця на диску, а ще, звичайно, віруси.


Що робити, щоб підвищити ФПС

Найбільш дієвий і очевидний спосіб збільшити FPS в іграх — це покупка нової відеокарти. Але ми ж не шукаємо легких шляхів? Давайте подумаємо, як досягти мети без фінансових витрат.

Майте на увазі: ФПС зворотно пов’язаний з якістю зображення. Підвищуючи один параметр, ми жертвуємо іншим.
До речі, якщо досягнете числа більше, ніж 80, зросте навантаження на очі.

Також варто звернути увагу на розгортку монітору — частоту, з якою він здатен оновлювати зображення. Показник вимірюється в герцах, що по суті і є кадрами в секунду. Більшість сучасних моніторів мають розгортку 60 або 75 Hz. Тож гнатися за FPS більше, ніж може показати монітор, немає сенсу.

У більшості ігор або софту, що йде в комплекті з драйвером відеокарти (наприклад, Geforce Experience або Amd Adrenalin), можна включити так званий FPS Lock або вертикальну синхронізацію, яка обмежує кількість кадр/с, що відмальовує відеокарта.

Якщо у Вас, наприклад, монітор 60 Hz, є сенс включити обмеження 60 кадр/с. Це суттєво зменшить навантаження на систему в цілому, завдяки чому вдасться зробити картинку більш плавною та запобігти можливому перегріву відеокарти.

Проводимо діагностику

Для початку рекомендуємо перевірити завантаженість компонентів системи. В останніх версіях софту виробників відеокарт (AMD Adrenalin і GeForce Experience) є вбудована панель моніторингу.

Якщо перевантажена відеокарта, будемо оновлювати драйвери і змінювати налаштування. Якщо процесор — оптимізувати роботу системи, чистити від всього непотрібного.

Налаштування і драйвери для відеокарти

Незалежно від того, яка відеокарта встановлена на Вашому комп’ютері — IntelHD, NVIDIA або AMD — порядок такий: спочатку драйвери, потім налаштування. Щоб перевірити актуальність драйверів, можете відкрити Диспетчер завдань і переглянути все вручну або скористатися сторонніми програмами.

Повертаючись до ФПС, перший крок — оновити всі неактуальні драйвери.

Далі можна приступати до налаштувань. Потрібно знайти Панель управління відеокартою. Нас цікавить інтегрований чіп, якщо їх два, або дискретний, якщо відеокарта одна.

Налаштування будуть схожими для різних моделей відеокарт:

  • Power / Живлення — «Максимальна продуктивність»;
  • Згладжування (будь-яке) — вимкнути;
  • Потрійна буферизація — вимкнути;
  • Деталізація — мінімум;
  • Потокова оптимізація — вимкнути;
  • Фільтрація (їх багато) — вимкнути;
  • Вертикальна синхронізація — вимкнути;
  • Кількість заздалегідь підготовлених кадрів — 1.

Після того, як налаштування виставлені, потрібно перевірити результат. Якщо картинка стала занадто погана, потрібно відрегулювати параметри.

Важливо досягти співвідношення, коли ФПС підвищився, але Вам не гидко дивитися в монітор:)

Завжди можна відновити вихідні налаштування.

Примітка «про всяк випадок». Переконайтеся, що під час запуску гри комп’ютер перемикається на інтегровану відеокарту, а не продовжує працювати на дискретній.

Запускаючи ігри, заходьте в налаштування графіки і посуньте повзунки в бік продуктивності. Зверніть увагу на пункт «Роздільна здатність екрану». Якщо є можливість вибрати пропорційну, але трохи меншу, спробуйте і перевірте результат.

Зазвичай низький ФПС викликаний ефектами, тінями, водою та іншими деталями. Саме їхню якість в іграх прибирайте в першу чергу.

ДОДАТКОВІ НАЛАШТУВАННЯ ВІДЕО
Загальна якість тіней Дуже низька
Деталізація моделей і текстур Низька
Деталізація ефектів Низька
Деталізація шейдерів Низька
Багатоядерна обробка Вкл.
Режим згладжування множинною вибіркою Ні
Режим фільтрації текстур Білінійна
Згладжування за допомогою FXAA Вимк.
Вертикальна синхронізація Вимк.
Розмиття руху Вимк.

Параметри системи

Під час гри зверніть увагу на запущені процеси. Непотрібні завершіть примусово.

У «Властивостях» «Мого комп’ютера» перейдіть у вкладку «Додатково» і знайдіть параметри швидкодії. Поставте галочку навпроти пункту «Забезпечити найкращу швидкодію».

Також перегляньте, які програми знаходяться в «Автозавантаженні».

Досить радикальний, але цілком робочий інструмент — просто перевстановити Windows. «Свіжа» система менш завантажена непотрібними процесами. Якщо давно збиралися зробити це — саме час. До речі, ми можемо допомогти.

Якщо Ви граєте на ноутбуці, проконтролюйте, що в «Плані електроживлення» вибраний режим «Висока продуктивність» під час гри.

Чистимо від всього

Ми вже неодноразово писали про важливість підтримання корпусу в чистоті та його якісне охолодження. Перегрів елементів системи знижує швидкість їх роботи, показники падають.

Мало почистити корпус від пилу, обов'язково варто звільнити пам’ять від темпових / шкідливих / непотрібних файлів, що накопичилися.

Також спробуйте дефрагментацію диска С. Для цього зайдіть у його властивості і у вкладці «Сервіс» виберіть «Виконати дефрагментацію».

Спеціальний софт

Існує безліч спеціальних програм, щоб підвищити ФПС. Ми не будемо їх рекомендувати, так як не змогли переконатися в їхній дієвості. Деякі ще більше навантажують систему, інші — виключно джерела реклами, а треті — взагалі замасковані віруси.

Насправді існують ефективні інструменти для розгону чіпів, однак їх не рекомендується використовувати без досконалого знання особливостей конкретної моделі. Чіп можна просто занапастити за пару застосувань програми.

Що в підсумку?

Всі перераховані вище дії слід виконувати акуратно. Щоб досягти гарного результату і ефективно задіювати ресурси комп’ютера, мм рекомендуємо довірити роботи комп’ютерному спеціалісту. Наші співробітники швидко почистять комп’ютер, перевстановлять операційну систему, встановлять актуальні драйвери, проконтролюють температуру і завантаження компонентів.

На виході — низький пінг і високий ФПС.

Не вірите? Замовте зворотний дзвінок і переконайтеся!

Коментарі

0

Еще комментарии