0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Все про температуру компонентів комп’ютера

Головна /

Блог

/

Все про температуру компонентів комп’ютера

Все про температуру компонентів комп’ютера

13.04.2023

Пристрої

33067

Наближається літо — це означає, що дуже спекотно буде не тільки Вам, а ще Вашому коту і комп’ютеру. І якщо кіт не зламається, то з комп’ютером можуть статися неприємності. Сьогодні ми розкажемо, як виявити проблему, дізнатися точну температуру кожного компонента і що робити, щоб усунути надмірне нагрівання.

Основні причини перегріву

Ми вже не раз нагадували нашим читачам про необхідність чищення системного блоку від пилу. Нехтування очищенням компонентів нерідко стає причиною збоїв в роботі ПК.

Також перегріви відбуваються через несправну або застарілу систему охолодження. При цьому, охолодження може бути достатнім для вирішення повсякденних завдань, але коли користувач вирішує пограти або відправляє на виконання ресурсомісткі завдання, кулери просто перестають справлятися.

Величезну роль відіграє і температура навколишнього середовища. Як і людям, у спеку комп’ютеру стає «складніше думати», а у крайньому випадку — відбувається «тепловий удар» і він просто вимикається. Тому рекомендуємо потурбуватися про свій ПК заздалегідь і не допустити проблем, до яких призведе його перегрів.


Ідентифікуємо перегрів

Подумати про температуру компонентів варто, якщо Ви помічаєте:

  1. ПК раптово вимикається або перезавантажується.
  2. Програми «вилітають» (самостійно закриваються).
  3. Знижується продуктивність: застосунки виснуть і «глючать».
  4. Появу смуг і завмирання екрану в іграх / програмах.
  5. Перехід в біос після вмикання і повідомлення про перевірку системи охолодження (це вже зовсім прозорий натяк).

Якщо Ви використовуєте ноутбук і ставите його на ліжко/плоский стіл/живіт (не обов'язково плоский), Ви точно помітите сильний нагрів корпусу і поверхні, на якій стоїть ноутбук.

Як дізнатися температуру компонентів

Ніколи не користуйтеся порадою «Доторкнутися до плати або процесора», щоб прикинути їх температуру. Ми не жартуємо, такі рекомендації дійно трапляються.

Існує безліч програм для моніторингу термодатчиків, встановлених на материнській платі, процесорі та відеокарті. Однак, як показує практика, за достовірністю даних і набором можливостей незмінно лідирує AIDA, раніше відома користувачам як Everest.

Цей софт призначений для тестування роботи апаратної складової комп’ютера. Повна діагностика передбачає виведення близько 100 сторінок інформації про всі параметри і характеристики компонентів системи. Зокрема, за допомогою AIDA можна отримати повну інформацію про ефективність роботи системи охолодження.

Щоб розпочати роботу, відкрийте файл aida64.exe. Зверніть увагу, що безкоштовно доступна тільки пробна версія програми, через 30 днів Ви не зможете використовувати софт. Відкрийте програму і в лівій частині екранного меню виберіть пункт «Комп’ютер» і перейдіть у «Датчик».


Перед Вами показники температури чіпсету материнської плати, центрального процесора, його ядер, відеокарти і жорсткого диска.

Нормальні значення

Спостерігаючи за показниками температури, Ви можете орієнтуватися, з якої позначки починаються проблеми в роботі. Ми наведемо стандартні показники для основних компонентів системи:

1. Материнська плата.

Ідеальні показники — до 40 °.
Нормальна робота в діапазоні 40-55 °.

2. Центральний процесор (ЦП) та його ядра.

Ідеальні показники — 35-45 °.
Нормальна робота — в діапазоні 45-60 °.
Режим тротлінга (ЦП пропускає такти для зниження температури, це погано!) — 70-80 °

3. Відеокарта.

Залежить від віку та моделі, але, частіше за все, показники будуть значно вищими, ніж для інших компонентів. В режимі навантаження, особливо в іграх, нормальними показниками вважаються 65-80 °.

4. Жорсткий диск.

Ідеальні показники — 30-35 °.
Нормальна робота — в діапазоні 35-50 °.

Як дізнатися, чи будуть перегріватися компоненти у спеку

Сьогодні, прохолодного весняного дня, Ваш комп’ютер поводиться добре навіть після багатогодинного навантаження. Давайте змоделюємо роботу під навантаженням у спеку? Це робиться просто за допомогою тіє ж AIDA64.

Відкрийте меню «Сервіс» у верхній частині вікна, виберіть «Тест стабільності системи». Позначте компоненти, які Ви б хотіли протестувати, і натисніть «Старт». Поверніться до вікна з показниками температур і спостерігайте за динамікою.

Якщо в процесі теста перегрівається якийсь з компонентів, тест автоматично завершується з видачею інформації про помилку. Спостерігаючи за графіком завантаження процесора, Ви можете помітити, з якої температури починається тротлінг. Ви помітите це за червоною лінією і написом CPU Throttling. Якщо помічаєте появу, запам'ятайте температуру та зупиніть тест.


Рекомендована тривалість теста 7-10 хвилин. Якщо за цей час температура не поїхала до 99 °, можна не побоюватися спеки. Якщо температура зростала швидко та відчутно, потрібно вжити заходи.

Що робити?

Згадайте, як давно Ви міняли термопасту і чистили ПК / ноутбук від пилу. Якщо за цими пунктами все ОК, подумайте про охолоджуючу підставку з вентиляторами для ноутбука або встановлення додаткових кулерів у системний блок.

У пристроях, яким багато років, кулер зношується і втрачає швидкість обертання. Комп’ютер працює тихо, це радує користувача, але, насправді, краще б він гудів та охолоджувався. Якщо Ви не проти чистити корпус від пилу частіше, просто не закривайте кришку.

Остання порада очевидна. Потурбуйтеся про температурний режим у приміщенні. Наприклад, зробіть перестановку так, щоб комп’ютер стояв ближче до кондиціонера або хоча б подалі від сонячного боку будинку.

Коментарі

0

Еще комментарии