0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Сучасні способи шахрайства та захист від них

Головна /

Блог

/

Сучасні способи шахрайства та захист від них

Сучасні способи шахрайства та захист від них

15.06.2022

Iнтернет

19784

Якщо ви робите банківські операції, бронюєте квитки або здійснюєте онлайн-покупку, згадайте про запобіжні заходи, запропоновані в цій статті.

Шахрайство в інтернеті існує настільки давно, що досвідчені користувачі старим схемам розводу на гроші вже не піддаються. Але зловмисники продовжують винаходити нові. Коли ви будете проводити банківські операції, бронювати квитки або здійснювати онлайн-покупку, згадайте про запобіжні заходи, запропоновані в цій статті. Як зрозуміти, що вас обманюють у листуванні, через телефон або рекламу — все це краще знати заздалегідь.

Повідомлення про виграш

Повідомлення про виграш

На електронній пошті або прямо в смс з'являється гучна новина про те, що ви щасливий переможець. Це може бути як грошовий приз, так і автомобіль, сучасний гаджет або взагалі невідомий "сюрприз". Але нібито для того, щоб отримати його, вас попросять сплатити за доставлення, податок, мито — словом, відправити гроші на шахрайський рахунок.

Як захиститися: згадайте, чи взагалі брали участь у розіграшах. Якщо так, то у яких саме? Перейдіть на офіційний сайт та уточніть інформацію через контакти, вказані на ньому. Але будьте впевнені, будь це по-справжньому, з вас не вимагатимуть жодної попередньої оплати. Якщо скинете гроші, нічого не отримаєте, хіба що повідомлення про необхідність повторного платежу.

Помилковий платіж

Помилковий платіж

На ваш банківський чи мобільний рахунок надходять кошти невідомого походження. Незабаром вам дзвонять або пишуть, повідомляючи, що помилково відправили гроші, й просять відправити назад. Коли ви це зробите, виявите, що з рахунку списалася подвійна сума. Все просто: частину самостійно перерахували ви, а частину було повернено відправником за допомогою банку афериста.

Як захиститися: якщо вам помилково переказали гроші, зверніться до банку й опишіть ситуацію. Він проведе зворотну транзакцію і зловмисник не зможе отримати подвійну вигоду. Втім, ви можете нічого не робити, адже він все одно знайде спосіб повернути кошти. До того ж іноді такі повідомлення надходять хибно, трапляються фінансові шахрайства, коли насправді гроші не переказували. Тож насамперед перевірте рахунок.

Продаж авіаквитків

Продаж авіаквитків

Збираючись за кордон, ви можете знайти сайт з особливо вигідними пропозиціями купівлі авіаквитків. Чи варто говорити, що броня тут можлива лише за передоплатою? Тут вам запропонують зробити експрес-переклад на віртуальний рахунок. Зрозуміло, жодних квитків ви не побачите. Або вже під час посадки дізнаєтеся, що ваше місце зайняте іншим, справжнім пасажиром.

Як захиститись: уважно заглиблюйтеся в інформацію на вебресурсі. Уникайте передплат, якщо зіткнулися з ним вперше. Але щоб максимально себе убезпечити, бронюйте квитки на офіційному сайті авіакомпанії або у посередника, що давно зарекомендував себе. Та зверніть увагу на таку схему шахрайства в інтернеті.

Фішингові сайти

Фішингові сайти

Як ви напевно помічали, рекламні оголошення видаються пошуковою системою перш за інші результати запиту. Це ще одне поле дії аферистів у мережі. У пошуках сайту свого банку або тієї ж авіакомпанії ви можете потрапити на ресурс, що його повністю копіює. Але він матиме одну важливу відмінність: ваші гроші викрадуть зловмисники. Вчасно не помітивши різниці в написанні посилання, дизайні або описі, ви введете свої особисті дані і їх перехоплять. А потім використають для наживи.

Втім, фішери роблять не тільки сайти-клони, але й прості інтернет-магазини, послуги поповнення мобільного рахунку та мікрокредитування. Тому завжди потрібно бути напоготові, коли ресурс зустрічається вперше.

Як захиститися: посилання на сайти, де ви періодично здійснюєте оплату, збережіть в закладках або де-небудь ще. Так ви не потрапите на клон помилково. Про сервіс, яким ви раніше не користувалися, рекомендуємо почитати докладніше в інтернеті. Якщо він створений нещодавно, він не має відгуків або, навпаки, підозріло багато позитивних, не проводьте тут платіжні операції.

Детальніше про перевірку сайту на шахрайство ми писали раніше.

Блокування рахунку

Блокування рахунку

Шахраї використовують не тільки інтернет, може бути достатньо номера телефону: вам прийде повідомлення, що ваша банківська картка заблокована, з інструкцією, як повернути гроші. Для цього вас попросять переказати певну суму для активації резервного рахунку, зателефонувати або надіслати смс на спеціальний номер. Як варіант, може бути додане посилання на сайт шахраїв, на яке потрібно перейти для «розблокування".

Шахрай, що більш тонко володіє психологією, може набратися зухвальства й особисто вам зателефонувати. Він представиться менеджером банку, опише ту саму проблему і для "допомоги" вам люб'язно попросить підтвердити дані: назвати номер, кінцеву дату і спеціальний код вашої карти. Незабаром після цього ваш рахунок буде обнулено.

Як захиститися: у жодному разі не вірте таким повідомленням та не виконуйте ці вимоги. Телефонуйте на гарячу лінію свого банку, щоб уточнити інформацію (номер вказаний на офіційному сайті та на звороті картки).

Не називайте платіжні дані телефоном: справжньому співробітнику банку вони не знадобляться. І це очевидна ознака, як розпізнати шахрая.

Інтернет-аукціон

Інтернет-аукціон

Підступність цього виду шахрайства полягає в тому, що воно здійснюється на реальних аукціонах, репутація яких на висоті. Вас має насторожити надто низька вартість товару та оплата за допомогою анонімного електронного платежу.

Як захиститися: не поспішайте довіряти незнайомій людині — спочатку зберіть інформацію про неї. Номер телефону та нікнейм можна пошукати в інтернеті. Втім, пам'ятайте і про те, що позитивні відгуки також можна підробити. Порівняйте ціни на аналогічний товар у мережі: ціна не може бути нижчою у десять разів. Найкраще скористатися запобіжними засобами, рекомендованими платформою — тоді вона зможе захистити вашу покупку.

Невідоме посилання

Невідоме посилання

Якщо вам раптово надходить посилання в повідомленнях, нехай навіть від друга, не поспішайте його відкривати. Відразу під час переходу ви можете моментально завантажити на телефон вірус або оформити дорогу підписку.

Як захиститися: зателефонуйте своєму знайомому та уточніть, що він вам надіслав. Обліковий запис могли зламати та відправити шкідливий ресурс під його чесним ім'ям. Якщо ж джерело зовсім невідоме, найкраще проігнорувати повідомлення. Якщо ви не маєте антивірусної програми, рекомендуємо її встановити.

Шахрайство у соцмережах

Шахрайство у соцмережах

В інстаграм, як і на багатьох інших ресурсах, періодично зустрічаються оголошення про збір коштів на лікування тяжко хворих дітей або щось подібне. Благодійні організації та просто відчайдушні батьки дійсно просять допомоги в соцмережі, де їх можуть помітити мільярд користувачів лише за місяць. Але деякі "листи відчаю" належать звичайним шахраям.

Як захиститись: перевірте дані. Скамери не морочаться і викладають в інстаграм реальні фотографії з інтернету, лише змінюють інформацію. Тож ваше завдання — пошукати фото та порівняти. Обман одразу ж буде розкритий.

Довгі схеми розводу в інстаграм

Довгі схеми розводу в інстаграм

Мабуть, найвитонченіший спосіб виманити ваші гроші – це місяцями втиратися у довіру. Ви можете бути настільки впевнені у своєму новому онлайн-другу, що через пів року спілкування не сумніватиметесь у його добрих намірах допомогти вам фінансово. А потім довірите йому свої заощадження та втратите назавжди.

Як захиститися: у дружбі немає нічого поганого, але у фінансових питаннях зберігайте пильність будь-що. Перевіряйте всю інформацію, перш ніж погодитися на таку допомогу. Наприклад, якщо фігурує назва "надійної міжнародної фірми" — знайдіть її в інтернеті, почитайте відгуки, поставте відповідні питання службі підтримки. І пам'ятайте: у разі шахрайства онлайн закон майже не може вас захистити.

Інтернет-опитування за гроші

Інтернет-опитування за гроші

Шахрайство все в тому ж інстаграмі, до якого можуть прив'язувати навіть імена знаменитостей. Для цього створюється обліковий запис, до болю схожий на сторінку відомої особи, і від її імені розміщується обіцянка заплатити пристойну суму за опитування. А іноді просто розіграти.

Як захиститися: не потрапити на шахраїв у цьому випадку легко — просто не реагуйте на подібні оголошення. Фото кумира з грошима, щасливих переможців, “реальні історії” призерів і таке інше — звичайна фікція. З вас самих просто стягнуть комісію та інші попередні формальності, а потім залишать з носом.

Резюме

Кіберзлочинність розвивається з великою швидкістю, і на онлайн шахрайство сьогодні трапляється більше жертв, ніж у реальному світі. Щоб зберегти свої дані та гроші на рахунках, будьте підозрілі щодо посилань, отриманих від знайомих, а тим більше незнайомих людей. Тримайте у секретності свої паролі та інші персональні дані. Користуйтеся надійною антивірусною програмою та придивляйтесь до її попереджень. Не вірте у легкий заробіток, призи та божевільні знижки, все це — сир у мишоловці. Гроші становлять цінність не лише для вас, а й для тих, хто вам їх обіцяє. Ніхто не подарує їх просто так.

Коментарі

1

Наталя

05.03.2023

Большое спасибо за предупреждение. Мошенники уже достали.

Вадим

23.04.2023

согласен с Вами , Наталья

Еще комментарии