0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Не працює ноутбук. Як зрозуміти, у чому справа

Головна /

Блог

/

Не працює ноутбук. Як зрозуміти, у чому справа

Не працює ноутбук. Як зрозуміти, у чому справа

29.05.2020

Пристрої

17686

У нашому матеріалі зібрані характерні симптоми несправностей ноутбука, їх причини та методи лікування. Якщо ви помітили, що комп'ютер поводиться некоректно, не відтягуйте усунення проблеми.

За статистикою найчастішою причиною несправностей ноутбука стає перегрів. Деталі виходять з ладу через неполадки системи охолодження або її недостатню продуктивність. Це повʼязано з конструкційними особливостями ноутбуків. У системному блоці стаціонарного комп'ютера зазвичай більше простору між компонентами й, відповідно, повітря для обдування.

Проблеми комп'ютерів можуть бути програмними та апаратними. Програмні, найчастіше, виявляються зависаннями та вильотами певних застосунків чи всієї ОС. Апаратні проблеми виявляються відключеннями/перезавантаженнями комп'ютера, нехарактерною поведінкою зображення на екрані, звуковими ефектами, вузлами, що не працюють (клавіатура, пристрої, підключені до USB-портів, тачпад).

Апаратні несправності


Більшість апаратних проблем середньостатистичного користувача краще не вирішувати самостійно, а звернутися до сервісного центру. Однак це не означає, що не треба розумітися, у чому річ. Якщо власник техніки має нульове розуміння, що відбувається «під кришкою», в сервісному центрі йому легко можуть нав'язати непотрібні послуги (так-так, як з авто). Саме тому ми пропонуємо вам отримати уявлення про характерні ознаки несправностей ноутбуків.

Комп'ютер не вмикається


Що робити? Перевірте сигнальну індикацію на корпусі.

Можливі причини:

1. Якщо світлодіоди не подають ознак життя при підключенні кабелю, проблеми, ймовірно, пов'язані з блоком живлення, шнуром або конектором. Перевірте цілісність кабелю та щільність підключення конектора до розʼєму ноутбука. Якщо блок живлення можна від'єднати, перевірте його підключення.

2. Якщо індикація світиться, але немає реакції на включення кнопкою, міг вийти з ладу ланцюг керування живленням. Також проблема може бути в самій кнопці та шлейфі, який з'єднує її з платою (найчастіше це незалежний від клавіатури роз'єм).

Рішення:

Для початку спробуйте увімкнути кабель живлення до іншої розетки, можливо вийшла з ладу саме вона. Якщо є можливість перевірити іншим кабелем живлення (має збігатися напруга та роз'єм), зробіть це до того, як нести ноутбук у ремонт. Ймовірно, вам допоможе проста заміна блоку живлення.

У випадку, коли індикація працює, як варіант, спробуйте від'єднати батарею та шнур живлення і через кілька секунд під'єднати живлення, не підключаючи батарею.

Раптові вимкнення/перезавантаження


Можлива причина:
З високою ймовірністю спрацьовує захист від перегріву. Температура компонентів підвищується до критичної через високе навантаження або вихід з ладу системи охолодження (коли кулери перестають обертатися). Іноді їх забувають під'єднати після розбирання ноутбука.
Відключення захищає елементи материнської плати від згоряння, а вас від істотних витрат.


Рішення:

  • вимірювання температури компонентів (як зробити — у нашій статті за посиланням);
  • чищення від пилу, перевірка кулерів, заміна термопасти;
  • дуже рекомендуємо використовувати спеціальну підставку під ноутбук з додатковими вентиляторами, особливо влітку.

Ноутбук працює, монітор – ні


Можливі причини:

1. Якщо екран залишається темним, але при певному куті огляду або освітленні видно, що зображення є, то у вас не працює підсвічування матриці. Грубо кажучи, це лампочка, яка підсвічує зображення на моніторі, саме її інтенсивність ви змінюєте у налаштуваннях яскравості екрана.

Рішення: віднести до сервісу для заміни підсвічування.

2. Якщо екран повністю білий або на ньому з'являються білі смуги/спотворення, але це не залежить від механічного впливу/кута нахилу монітора — справа у відеочіпі. Цей компонент займає друге місце за рівнем постійного навантаження після центрального процесора.

Рішення: спробувати підʼєднати зовнішній монітор, перемістити стандартну роботу з інтегрованої на дискретну відеокарту (якщо така є). Віднести до сервісу, розібрати та перевірити відеочіп.

3. Коли зображення на екрані зникає/спотворюється через зміни нахилу монітора, а при переміщенні/тиску — з’являється, справа в шлейфі або платі матриці.

Рішення: віднести спеціалісту для розбору екрана та перевірки підключення матриці.

Не працюють миша / інші пристрої, підключені до USB-портів / динаміки / клавіатура / тачпад


Можливі причини:

1. Злетіли драйвери на пристрої вводу/виводу.
Рішення: Перевірте, чи «бачить» комп'ютер підключені пристрої у «Диспетчері пристроїв», і спробуйте оновити драйвери.
2. Несправний роз'єм. Якщо комп'ютер не бачить пристрою, міг згоріти порт або ділянка схеми.
Рішення: перепідключення до інших портів, діагностика в сервісі.

3. Південний міст відходить. Основні ознаки його відходу — періодична непрацездатність портів, клавіатури, тачпаду, вебкамери, динаміків.
Рішення: похід до сервісного центру.

4. Відійшли шлейфи після збирання. Якщо на клавіатурі не працюють лише окремі клавіші, є ймовірність, що ви пролили на неї щось (але, що шлейф відійшов, досі не виключаємо).

Що таке південний та північний мости


Мостами ці компоненти називають не просто так. Ці дві мікросхеми – найбільші (після процесора) та найважливіші вузли обміну інформацією між компонентами. Північний міст відповідає за взаємодію центрального процесора (CPU), графічного процесора (GPU) та оперативної пам'яті (RAM). Також він відповідає за швидкість роботи системи та керування шиною відеоадаптера.

Цей мікрочип обробляє ресурсомісткі задачі, знаходиться поруч із центральним та графічними процесорами, а отже — суттєво гріється. Зазвичай північний міст на 30 градусів гарячіший за південний. І це при тому, що для нього передбачено охолодження у вигляді радіатора.

Південний міст відповідає за працездатність пристроїв введення-виведення інформації, взаємодію інтерфейсів LAN, Audio, USB, SATA/SSD. Також він керує кулерами, системним годинником, біосом і системою забезпечення живленням.

Цей боєць першим бере на себе удар у разі замикання роз'єму, несправностей жорсткого диска. Його мікросхема не обладнана охолодженням і часто виходить з ладу через перегрівання.

Про вихід з ладу північного мосту може казати:
– довільні вимкнення ноутбука, не пов'язані з ланцюгом живлення;
– комп'ютер не вмикається після вимкнення;
– відчутне зниження швидкодії;
– відсутність зображення на екрані, хоча індикація світиться.

Ознаки виходу з ладу південного мосту:
– не працює клавіатура та тачпад;
– не працюють вебкамера, миша, флешка та інші пристрої, що підключаються до USB-порту;
– ноутбук не «бачить» підключення жорсткого диска/твердотілого накопичувача/оптичного приводу.

Програмні проблеми


Програмну несправність легко ідентифікувати з того, що ноутбук запускається, а вже потім починає «погано поводитися».

Довге завантаження операційної системи та зависання

Можливі причини:
1. Заповнений жорсткий диск або потрібна дефрагментація.

Що робити? Контролюйте заповнюваність носіїв інформації, вчасно відправляйте файли у кошик чи хмари. Почистьте систему від усього непотрібного (спробуйте CCleaner), робіть дефрагментацію.

2. Почав відходити північний міст.

3. Внутрішні помилки ОС.
Що робити?Якщо можливо, зробіть відновлення або перевстановіть ОС.

Синій екран

Всі ми хоч раз бачили у себе на екрані повідомлення про критичну помилку системи. У народі таке повідомлення при включенні називають "Синій екран смерті" або Blue Screen of Death (BSoD). Однак не такий страшний вовк ця помилка, як її називають. Адже комп'ютер увімкнувся, почав завантажувати систему і навіть розповів користувачеві, що з ним не так. Якщо придивитися, то на будь-якому синьому екрані можна виявити код помилки (після слова STOP), який стане ключем до розвʼязання проблеми.
Якщо після цієї помилки ви все ще можете завантажитися в безпечному режимі (через F8), не така вже вона і критична.
Поширені коди помилок:
1. DATA_BUS_ERROR найчастіше говорить про некоректні драйвери. Також можливо, що ви встановили несумісне обладнання. Так чи інакше, попередником цієї помилки зазвичай є оновлення програмних або апаратних компонентів, і ви легко зрозумієте причину. Для початку спробуйте оновити драйвери.

2. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA — дані, що запитуються, відсутні. Зазвичай цю помилку викликає некоректна робота оперативки або конфлікт програмного забезпечення. Спробуйте видалити нещодавно встановлене ПЗ.

3. KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED — найчастіше помилка драйверів. У парі з нею йде адреса джерела помилки, яку можна перевстановити/видалити після завантаження у безпечному режимі.

4. NTFS_FILE_SYSTEM / FAT_FILE_SYSTEM — помилка читання / запису системного диска. Причиною може бути пошкодження жорсткого диска чи фрагментація. Для початку пропонуємо виконати дефрагментацію та перевірити стан жорсткого диска.

Коди помилок на синьому екрані зазвичай зображаються у зашифрованому вигляді, їх дуже багато. Існують статті, в яких зібрані всі помилки, які можуть зʼявлятися на BsoD, а також можливі способи їх усунення.

Загальні рекомендації

Щоб не стикатися з гальмуванням та вимкненням системи, регулярно чистьте корпус та змінюйте термопасту. Щоб запобігти програмним проблемам, виконуйте перевірки на віруси, чищення від непотрібних файлів, не встановлюйте ПЗ, в якому ви не впевнені, не переходьте за незнайомими посиланнями.
Охолодження та чистота у всьому – найкращі друзі будь-якого ноутбука.

Коментарі

0

Еще комментарии