0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Linux vs. Windows. Порівняння операційних систем: для користувачів, професіоналів і підприємств.

Головна /

Блог

/

Linux vs. Windows. Порівняння операційних систем: для користувачів, професіоналів і підприємств.

Linux vs. Windows. Порівняння операційних систем: для користувачів, професіоналів і підприємств.

22.08.2023

Бізнес

22248

Ми вирішили присвятити цю статтю огляду одвічних конкурентів у цифровому світі. Ні, мова піде не про Марка Цукерберга та Ілона Маска :) Розповімо Вам про операційні системи Windows і Linux, розглянемо їхні плюси та мінуси та розберемося, яка з них краще обирати користувачам, професіоналам та підприємствам.

Що таке Windows

Почнемо з операційної системи під назвою Microsoft Windows, розробка якої належить компанії Microsoft. Історія Windows почалася 1985 року, коли була заснована ОС на ядрі MS-DOS. А вже через 10 років світ побачив найрозповсюдженішу клієнтську версію цієї ОС — Windows 95. Остання серверна версія була випущена 2022 року. І хоча впродовж цього періоду Windows продовжувала розвиватися та ставати більш функціональною, архітектура її ядра до теперішнього часу практично не змінилася.

ОС Windows з її 32-бітною або 64-бітною архітектурою ядра здебільшого орієнтована на ринок персональних комп'ютерів. Вона була і залишається домінуючою: станом на квітень 2021 року її частка на ринку складала 74,96%.


Що таке Linux

Якщо казати про Linux з її 2,18% ринку, вона належить до сімейства операційних систем, які використовують традиційне монолітне ядро з елементами модульної архітектури. Зауважимо, що ядро Linux було створено вже пізніше, ніж перша версія Windows — 1991 року, і сьогодні розповсюджується під ліцензією GNU General Public License.

ОС на базі Linux носять назву дистрибутивів. Обирати між ними складніше, ніж між ОС Windows 8, 10, 11, але серед різноманіття точно можна знайти той, який підійде саме Вам. Основні дистрибутиви — Red Hat і Debian, всі інші є лише похідними від них. Популярна ОС Ubuntu початково була заснована на Debian. До числа сучасних RH-подібних дистрибутивів належать Fedora і openSUSE, до числа сучасних Debian — Ubuntu, а також його клони і різноманітні варіанти (Kubuntu, Xubuntu, Mint і т.д.).

Найпопулярнішими дистрибутивами на сьогодні вважаються Ubuntu, Fedora, Debian. Все більше людей надають перевагу саме серверній Ubuntu, оскільки останніми роками вона стала зручнішою та функціональнішою порівняно з Debian. Щодо популярного в недалекому минулому дистрибутива CentOS, то на заміну йому з'явився новий і перспективний Alma Linux.

Як правило, користувачі, які звикли до роботи за комп'ютером в одній операційній системі, не розглядають варіант використання іншої, навіть якщо вона розширить їхні можливості. Нічого дивного — це елементарна психологія: мозку просто ліньки напружуватися зайвий раз. А от апгрейд ПК може стати вдалою нагодою для перегляду своїх уподобань та переходу на більш ефективну ОС. Для цього варто розглянути та порівняти між собою особливості цих двох систем.

Особливості Windows та Linux: порівняльний огляд

Розглянемо дві операційні системи з точки зору десяти основних критеріїв:

  1. Ядро і продуктивність.
    На відміну від Linux, Windows працює на гібридному ядрі. І хоча воно займає менше місця, але ефективність роботи у Windows з часом знижується. У порівнянні з нею Linux більш швидка ОС: її ядро менш вимогливе, а дистрибутиви можуть ще більше підвищити ефективність за рахунок відмови від деяких функцій користувацького інтерфейсу.
  2. Вихідний код.
    Оскільки Windows є комерційним продуктом, її вихідні коди є закритими (тобто доступ до них мають лише вибрані учасники). Дистрибутиви Linux представляють собою ОС з відкритим вихідним кодом. Це означає, що в нього можна вносити зміни відповідно потребам користувача. З одного боку, така відкритість дозволяє програмістам швидко усувати виявлені в системі помилки, а з іншого, дає можливість скористатися цим у власних інтересах.
  3. Файлова система.
    Якщо у Windows файли зберігаються в каталогах на різних дисках (С:\, D:\, Е:\ і т.д.), то файлова система у Linux має деревоподібну структуру, де все (каталоги, файли, зовнішні підключені пристрої) є файлами.
  4. Простота використання.
    Хоча інсталяція Microsoft Windows займає досить багато часу, її плюсом є те, що вона потребує мінімального втручання з боку користувача. Щодо Linux, тут все залежить від дистрибутиву. Наприклад, Ubuntu, Linux Mint, Puppy Linux вважаються досить простими та невимогливими версіями. Але разом з тим є інші, запустити які більш складно.
  5. Сумісність.
    За цим параметром Windows як перевершував, так і продовжує перевершувати Linux. ОС відмінно підтримує застаріле ПО, так що користувачі можуть не переживати на рахунок цього. Щодо Linux, то з підтримкою стандартного обладнання (монітору, миші, клавіатури, USB-флешок тощо) теж не виникає проблем. А от з принтером, сканером або багатофункціональним пристроєм все може виявитися складніше, бо не всі периферійні пристрої розраховані на роботу в Linux.
  6. Безпека.
    У цьому аспекті Microsoft Windows більш вразлива до ураження шкідливими вірусами та більш схильна до атак. До речі, на початку свого існування ця ОС взагалі не мала вбудованих функцій безпеки. ОС Linux також не застрахована від атак на неї, але в руках професіоналів серйозні загрози мінімізовані. Саме завдяки своїй безпеці Linux здобула популярність в IT-спільноті.
  7. Підтримка.
    Користувачі ліцензійної ОС Windows отримують платну професійну підтримку, а також доступ до зрозумілої документації. Тоді як юзери Linux зазвичай шукають допомогу на сайтах і форумах, де діляться інформацією один з одним.
  8. Конфіденційність.
    Користувачам ОС Linux не варто побоюватися за конфіденційність персональних даних, в тому числі в разі крадіжки пристрою. А от до Windows є питання: ця система активно слідкує за діями своїх користувачів під час роботи (відвідуваними сайтами, натисканням кнопок клавіатури, рухами мишею тощо), а також зберігає величезні обсяги особистої інформації і невідомо, з ким нею ділиться.
  9. Ліцензія.
    Завантажити базове ПЗ з використанням Linux можна безкоштовно: вартість розповсюдження залежить від підтримки. Тоді як кожна ліцензійна копія Windows коштує близько 200 дол., що далеко не всім користувачам по кишені.
  10. Надійність.
    Працюючи на Microsoft Windows, у Вас більше шансів стикнутися з необхідністю інсталяції системи через можливі збої в ній або уповільнення роботи. Чого не скажеш про Linux, яка здатна працювати як годинник впродовж більш тривалого часу.

Яку операційну систему краще обрати?

Відповідь на це питання залежить від того, для кого підбирається ОС.


Основне призначення Linux — серверні застосунки. Тому сервери великих підприємств, корпорацій частіше працюють саме на цій ОС, тоді як пересічним користувачам звичніше обирати Windows. Одна з сильних переваг Windows — платформа веб-застосунків ASP.NET, остання версія якої сумісна з Linux. Серед плюсів Linux: підтримка спільної роботи, вбудована функція для віддаленого адміністрування, невисокі вимоги для обладнання.

Для малих підприємств, невеликих інтернет-магазинів використовувати Linux, скоріш за все, буде складніше, ніж Windows. В США, наприклад, необхідно враховувати наявність у підприємства нормативних вимог щодо використання певної ОС: вона повинна найкраще підходити для виконання робочих завдань.

Linux добре зарекомендувала себе в роботі з професіоналами. Все завдяки різноманіттю інструментів з відкритим вихідним кодом, які підходять для розробки ПЗ, роботи з IoT-пристроями, мережевого адміністрування та інших видів робіт технологічного характеру. Окремі дистрибутиви розроблені спеціально для професіоналів у своїй області (наприклад, NixOS), окремі створені під офісні завдання (той же Ubuntu).

Microsoft Windows не підходить для роботи як багатокористувацька система. Але вона підтримує велику кількість сторонніх програм, має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс та гарантовану довгострокову підтримку. Все це приваблює початківців та звичайних користувачів.

Популярність Windows серед звичайних користувачів пояснюється тим, що завдяки ліцензійній угоді Microsoft з виробниками ПК багато хто з останніх поставляє цю ОС в комплекті зі своїм продуктом.

На підставі всього вищевикладеного зібрали основні відмінності Windows між Linux в таблицю.

Особливості Windows Linux
Сімейство ОС Сімейство графічних ОС. Сімейство Unix-подібних ОС.
Інтерфейс Графічний, командний рядок Windows, PowerShell. Bash, графічний.
Тип ядра Гібридне (в ОС поєднані мікроядро і монолітне ядро). Монолітне (ОС повністю працює у просторі ядра).
Модель вихідних кодів та доступ до них ПЗ із закритим вихідним кодом, до якого користувачі не мають доступу. ПЗ з відкритим вихідним кодом, до якого користувачі мають доступ.
Спосіб завантаження Завантажується виключно з основного диска. Завантажується з будь-якого диска.
Процес інсталяції Легко налаштувати. Налаштувати складніше, ніж Windows.
Простота використання ОС Windows є простою і зручною як для просунутих користувачів, так і для новачків. Опанування Linux звичайними користувачами займає більше часу.
Кастомізація Обмежені можливості кастомізації. Різноманіття дистрибутивів з можливістю легкого налаштування під потреби користувача.
Підтримка Користувачам надається обширна техпідтримка, в тому числі додаткова на комерційній основі. За підтримкою найкраще звертатися до користувачів на сайтах та форумах. Є компанії, які також пропонують клієнтам комерційну підтримку.
Конфіденційність ОС активно збирає дані користувачів. Дистрибутиви Linux не збирають дані користувачів.
Оновлення Зазвичай оновлення відбуваються під час роботи з ОС. Інсталяція займає певний час і потребує перезавантаження. У користувачів є можливість керувати процесом оновлення. Інсталяція займає менше часу порівняно з Windows і не потребує перезавантаження.
Надійність Менш надійна порівняно з Linux. Безпека і надійність на високому рівні.
ПЗ Пропонує найбільший вибір комерційного ПЗ від сторонніх розробників. Беззаперечний лідер в плані ігор. Більшість програм доступні у вигляді безкоштовних програмних пакетів. Але у підтримці ПЗ Linux значно поступається Windows.
Цільовий сегмент Персональні комп'ютери. Сервери, хмарні розрахунки, суперкомп'ютери, мобільні телефони, мейнфрейми.
Вартість Середня ціна ліцензійної копії Windows — $200, діапазон цін на Windows Server 2022 — від $500 до $6000. Ліцензія Linux є цілком безкоштовною. Разом з тим є можливість придбати платні дистрибутиви.

Перехід з Windows на Linux: чи варто це робити і як саме?

Звісно, частина користувачів переїжджає з ОС Windows на Linux. Це може бути спричинено банальним бажанням спробувати щось нове. Або ж прагненням “вдихнути життя” в стару техніку, яка просто не тягне Windows 10, а от з якимось легким дистрибутивом Linux запрацює більш жваво. Чи намаганням заощадити, не витрачаючи кошти на покупку дорогого ліцензійного ПЗ.

Але є категорії користувачів, яким точно не варто переходити на Linux. По-перше, геймерам, адже більшість сучасних комп'ютерних ігор розроблені саме під Windows. Також це невдале рішення для тих, хто працює з програмами, які не мають Linux-версій.

Інші категорії користувачів можуть перейти на Linux замість Windows кількома способами. Наприклад, для початку можна спробувати цю операційну систему на зручність в роботі, оцінивши її інтерфейс, протестувавши програми і т.д. Для цього створюється завантажувальна флешка або завантажувальний CD/DVD для одного з легких дистрибутивів Linux (наприклад, Ubuntu). Після перезавантаження комп'ютера достатньо вибрати відповідний носій.

Також є можливість встановлення ядра Linux у ОС Windows (починаючи з 10-ї версії) і працювати паралельно у двох системах. Для цього диск попередньо ділиться на два розділи, в одному з яких залишається Windows, а в іншому розташовується Linux. Але цей спосіб скоріше підійде для розробників або тестувальників ПЗ, яким по роботі доводиться мати справу з різними операційними системами.

Висновок, який можна зробити з усього вищевикладеного: однозначної відповіді на питання “Яка операційна система краща — Windows чи Linux?” не існує. Головне — приймати рішення про вибір, проаналізувавши плюси й мінуси кожної з систем та орієнтуючись на цілі, які прагнете досягнути.

Коментарі

0

Еще комментарии