0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Еволюція PON стандартів

Головна /

Блог

/

Еволюція PON стандартів

Еволюція PON стандартів

25.05.2024

Iнтернет

985

Сімейство технологій PON, про особливості та переваги якого ми вже розповідали у минулих статтях, пройшло кілька фаз свого розвитку і в процесі постійно покращувалося. У зв'язку з новими вимогами до пропускної здатності цілком логічним стало створення нових стандартів XG-PON та XGS-PON. Давайте познайомимося з кожним з них.

Технології XG-PON / XGS-PON та їхні особливості

XG-PON (10G-PON) — це оновлений стандарт пасивних оптоволоконних мереж, який дозволяє обмінюватися великим обсягом даних за лічені секунди та забезпечувати безліч пристроїв Інтернетом теоретичною швидкістю до 10 Гбіт/с.

XGS-PON — це технологічна еволюція XG-PON, яка являє собою симетричну пасивну оптичну мережу доступу з теоретичною пропускною здатністю 10 Гбіт/с. "Симетрична" означає, що даний стандарт забезпечує однакову швидкість низхідного та висхідного потоків. Також технологія XGS-PON дозволяє одночасно використовувати кілька довжин хвиль, що в результаті підвищує пропускну здатність та гнучкість мережі.

Далі розглянемо особливості чотирьох основних стандартів сімейства PON: EPON (Ethernet PON), GPON (Gigabit PON), XG-PON (10 Gigabit PON) та XGS-PON (symmetric XG-PON). Кожен з них використовує свій власний діапазон довжин хвиль. По мірі їхнього розвитку вони намагаються підтримувати сумісність з попередніми стандартами, використовуючи вільні зони в світловому спектрі (тобто довжини хвиль, які не використовуються в попередніх стандартах).

EPON GPON XG-PON XGS-PON
Висхідний потік (нм) 1260-1360 1260-1360 1260-1280 1260-1280
Низхідний потік (нм) 1480-1500 1480-1500 1575-1580 1575-1580
Завантажити (Гбіт/с) 1,25 1,25 2,5 / 10 10
Скачати (Гбіт/с) 1,25 2,5 10 10

Як можна помітити з таблиці, низхідні канали всіх стандартів, що розглядаються, мають спільний діапазон довжин хвиль (від 1260 до 1280 нм). Це відбувається через те, що GPON не зміг використовувати цю смугу частот незважаючи на те, що зарезервував її. Тому в XG-GPON та XGS-PON є можливість отримати вигоду з цієї маленької смуги частот, яка не використовується.

ЕPON в downstream upstream-потоках досягає 1.25 Гбіт/с, GPON в downstream – до 2.488 Гбіт/с. Значення вихідних потоків наближається до швидкості 1.244 Гбіт/с. Крім цього, еволюція розвитку проглядається і у топології побудови мереж. Структура пасивної ЕPON-мережі являє собою розгалуження з дерев 1х64, радіус досягає 30 км. В той час, як для GPON – це 1х128, а радіус досягає 60 км.

В GPON використовується вже лінійне дворівневе кодування (NRZ) — це метод примітивного біполярного кодування, який гарантує найменші зниження пропускної здатності з мінімальними втратами швидкості. Тому ЕПСЧ (ефективно передана смуга частот) для GPON рідко буває менше 95%, а у випадку з EPON дана ефективність наближена до 70%. XG(S)PON як більш розвинутий стандарт успадковує переваги GPON.

Також варто додати, що система GPON може розвиватися безпосередньо до NG-PON2 — пасивної оптичної мережі наступного покоління з пропускною здатністю 40 Гбіт/с. Залежно від розвитку послуг і мережі цей режим пропускає фазу XG-PON і напряму оновлює GPON до NG-PON2. Технологія в основному розрахована на бізнес-користувачів: великі компанії, промислові підприємства, мобільну телефонію 5G.

"Макснет" є першим провайдером Харкові, який впроваджує технології XG-PON та XGS-PON для підключення інтернет-послуг. При підключенні даної технології ми пропонуємо сучасні оптичні термінали, які працюють на стандарті XG-PON, при цьому мають підтримку дводіапазонного Wi-Fi 6, гігабітні та USB-порти, а також порт для підключення телефонного апарату до SIP-телефонії. Таким чином, це універсальне рішення, на платформі якого можна користуватися комплексом послуг.

А для В2В сегменту ми пропонуємо XGS-PON STICK ONU SFP+, спеціально розроблений для пасивних оптичних мереж з пропускною здатністю 10 Гбіт/с (XGS-PON).

Кому та для чого потрібні стандарти XG-PON та XGS-PON

Оптоволоконний Інтернет, підключений за технологією XG-PON або XGS-PON, розрахований на безперебійну роботу будь-яких корпоративних сфер:

  • Бізнес (офіси та підприємства).
  • Медична галузь.
  • Фінансові та освітні установи.
  • Заклади в індустрії гостинності.
  • Торгові центри.

Також нові стандарти передачі даних можуть бути корисними для:

  • Цифрового телебачення високої роздільної здатності.
  • Мережевих сховищ.
  • Систем розумного будинку.
  • Хмарних обчислень.
  • Геймінгу та кіберспорту.
  • AR/VR-технологій.

Якщо ви автор контенту, розробник або користувач, якому необхідно працювати з великими обсягами даних, технології XG-PON та XGS-PON теж саме для вас.

Завдяки надширокій пропускній здатності стандарт 10G-PON дозволяє оптимізувати процеси, збільшити загальну ефективність і значно скоротити час очікування. Домашнім користувачам XG-PON та XGS-PON допомагають впоратися з такими завданнями як:

  • Швидке завантаження контенту.
  • Комфортний перегляд потокових відео 4K/8K.
  • Віддалена робота та онлайн-відеоконференції у високій роздільній здатності.
  • Спільна робота з хмарними обчисленнями.
  • Занурення в технології віртуальної (VR) і доповненої (AR) реальностей.

Переваги технології XGS-PON та XGS-PON для користувачів


Ключовими перевагами нового стандарту XG-PON та XGS-PON порівняно з технологією широкосмугового доступу до Інтернету є:

  1. Відмовостійкість.
  2. Енергонезалежність.
  3. Збільшена швидкість передачі даних.
  4. Зменшена затримка сигналу (мінімальний пінг).
  5. Збільшена безпека передачі даних.
  6. Підвищена надійність.
  7. Можливість використання сучасних технологій (наприклад, VR/AR, штучного інтелекту, стрімінгу XR-контенту, перегляду відео 8К).
  8. Можливість проведення телеконференцій.
  9. Організація комфортного віддаленого робочого місця.

Висновки

З великою ймовірністю, за декілька років XGS-PON стане основною технологією, яка буде забезпечувати користувачам доступ до високошвидкісного Інтернету. Все завдяки універсальності пристроїв XG-PON, які здатні працювати разом з XGS-PON, а також зниженню вартості на оптичні абонентські термінали (ONT), що наразі спостерігається. Тому підключити Інтернет на базі оновлених стандартів вже сьогодні є слушним рішенням.

Коментарі

0

Еще комментарии