0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як заощадити заряд батареї смартфона та ноутбука

Головна /

Блог

/

Як заощадити заряд батареї смартфона та ноутбука

Як заощадити заряд батареї смартфона та ноутбука

03.06.2024

Пристрої

1213

Через масовані обстріли інфраструктури віялові відключення електроенергії в Україні продовжуються. Звичайно, в таких ситуаціях можна підзарядити свій смартфон чи ноутбук за допомогою повербанку. Але якщо його немає під рукою? На цей випадок є способи, які допоможуть подовжити час автономної роботи ваших гаджетів.

Як максимально заощадити заряд на ноутбуці

Щоб якнайдовше зберегти заряд батареї для ноутбука, достатньо дотримуватись простих правил:

1. Налаштувати дисплей

Чим яскравіший екран вашого ноутбука, тим швидше розряджається батарея пристрою. Для налаштування цього параметру натисніть "Пуск" – "Параметри ПК" – "Персоналізація".


Оптимізувати максимальний час автономної роботи вашого ноутбука також допоможе налаштування темного режиму. Для цього потрібно:

  • На панелі завдань натиснути "Старт", після чого вибрати "Параметри".
  • Відкрити "Персоналізація" та вибрати "Кольори".
  • В рядку "Вибір кольору" знайти і вибрати "Темний".


2. Використовувати вбудовану у процесор відеокарту

Інтегрована відеокарта є більш економною, ніж дискретна. Тому її використання допомагає збільшити час роботи ноутбука від акумулятора.

Якщо ваш ноутбук оснащений відеокартою NVIDIA, натисніть правою кнопкою миші по робочому столу, потім на "Панель керування NVIDIA" – "Керування параметрами 3D" – "Глобальні налаштування" і під рядком "Бажаний графічний процесор" виберіть пункт "Інтегроване графічне обладнання".

3. Дотримуватися температурного режиму роботи

Пам'ятайте, що постійне перегрівання ноутбука скорочує термін служби акумулятора більше ніж на 60%. Тож чим краще пристрій охолоджується під час роботи, тим довше тримає заряд акумулятора. Щоб гаджет не перегрівався, слід регулярно очищати кулери від пилу та міняти термопасту. Також не варто класти ноутбук собі на коліна чи на плед, оскільки це погіршує роботу системи охолодження і призводить до сильного нагрівання пристрою. Хорошим рішенням буде придбати спеціальну підставку для роботи з ноутбуком.

4. Увімкнути функцію економії заряду

Ноутбуки з ОС Windows мають спеціальний режим економії заряду. В ньому при низькому заряді вимикаються такі енерговитратні функції, як фонові дії та push-повідомлення, що допомагає заощадити до 20% заряду батареї. Для переходу натисніть "Параметри" — "Батарея" — "Економія заряду". Однак майте на увазі, що в результаті робота пристрою трохи сповільниться.


5. Закрити непотрібні програми

З метою економії заряду акумулятора корисно закрити всі інструменти, які вам зараз не потрібні, а також вкладки в браузері, якими ви не користуєтеся.

Щоб переглянути програми та закрити зайві, можна скористатися Диспетчером завдань. Для цього натисніть Ctrl + Shift + Esc або правою кнопкою миші на панелі завдань і виберіть "Диспетчер завдань".


6. Закрити програми, що працюють у фоновому режимі

Програми, які працюють у фоновому режимі, споживають дуже багато енергії. Щоб закрити їх, натисніть "Пуск" – "Параметри" – "Конфіденційність" – "Програми, що працюють у фоновому режимі" та вимкніть дозвіл для програм працювати у фоновому режимі.


7. Вимкнути Wi-Fi і Bluetooth

Підключення до Інтернету і Bluetooth швидко розряджає батарею, тому ці опції варто вимкнути, перевівши ноутбук в режим польоту. Цією рекомендацію можна скористатися у випадках, коли Інтернет не потрібен, або коли встановлено дротове з'єднання і Wi-Fi можна вимкнути.

8. Калібрувати батарею

Щоб уникнути випадкових розрядів, перезарядки та раптового вимкнення ноутбука, кожні 2-3 місяці рекомендується виконувати калібрування батареї. Як це зробити:

  1. Повністю зарядити ноутбук, після чого залишити його зарядженим на кілька годин, поки акумулятор не охолоне.
  2. Вимкнути налаштування режиму сну, а натомість встановити автоматичне відключення пристрою при 5-15% заряду.
  3. Зачекати, поки батарея розрядиться і ноутбук вимкнеться автоматично.
  4. Знову зарядити пристрій та увімкнути його.
  5. Дочекатися, поки батарея не зарядиться на 100%.

9. Оновити акумулятор

Якщо вашому ноутбуку вже більше трьох років, і вам дозволяють фінанси, є доцільним замінити батарею на новішу, а накопичувач — на більш енергоефективний SSD.

Як максимально заощадити заряд на смартфоні

А тепер ділимося дієвими порадами, як подовжити час роботи акумулятора на вашому смартфоні:

1. Налаштувати екран

Щоб зменшити витрачання заряду батареї, вимкніть автоматичну яскравість екрану та встановіть мінімальну, яка буде зручною для вас (це особливо ефективно, якщо у вас смартфон з AMOLED-дисплеєм). Також варто зменшити час очікування екрану. Для цього натисніть "Налаштування" — "Дисплей" — "Автовимкнення екрана" та виберіть прийнятний для вас час із запропонованих варіантів.


2. Вимкнути тимчасово непотрібні вам функції

Використання Wi-Fi, GPS, Bluetooth, мобільного Інтернету, вібрації та інших функцій розряджає акумулятор. Щоб він працював якомога довше, доцільно вимикати перелічені функції в налаштуваннях меню, коли вони вам не потрібні (або переводити смартфон в режим польоту).

3. Видалити віджети на головному екрані

Віджети новин або погоди також можуть зменшити термін служби батареї через постійне отримання та обробку даних у фоновому режимі. Для більш економного витрачання енергії бажано видалити непотрібні віджети з головного екрану вашого смартфона.

4. Вимкнути автоматичні оновлення програм

Програми на смартфонах та інших пристроях час від часу можуть автоматично оновлюватися. Щоб подовжити час роботи акумулятора, радимо вимкнути цю функцію в магазині застосунків.

5. Керувати синхронізацією

Якщо програми Gmail налаштовані на автоматичну синхронізацію з обліковим записом Google, цю опцію можна вимикати та вмикати окремо для кожної з них. Для цього відкрийте програму електронної пошти та виберіть "Автоматична синхронізація Gmail".

6. Видалити фонові задачі

Багато програм є енергоємними та вимагають багато енергії від центрального та графічного процесора, коли відкриті у фоновому режимі. Щоб батарея вашого смартфону розряджалася не так швидко, варто вимкнути всі програми, які не використовуються. Для цього у розділі "Налаштування" натисніть "Акумулятор" та встановіть обмеження фонового використання окремих програм.


Або натисніть на значок із зображенням трьох вертикальних смуг в лівому нижньому куті екрану на Android, а потім "Закрити всі", щоб закрити всі програми.

7. Використовувати економний режим

На більшості моделей смартфонів можна активувати режим енергозбереження, який дозволяє знизити продуктивність гаджета та зменшити фонові процеси. Завдяки цьому акумулятор пристрою працює довше.

8. Дотримуватися температурного режиму

Температура смартфона не повинна перевищувати 45°C під час роботи, оскільки літій-іонна батарея від перегрівання швидко стає непридатною. Тому не залишайте свій гаджет на сонці довше ніж на 10-15 хвилин та надмірно не перевантажуйте його.

9. Користуватися оригінальним зарядним пристроєм

Використання неоригінального зарядного пристрою, окрім повільного заряджання, загрожує псуванням акумулятора чи самозайманням через неякісну збірку та елементи в конструкції.

10. Підтримувати заряд у межах 30-80%

Бажано заряджати батарею потроху кілька разів на день, тримаючи її заряд у межах 30-80%. За можливості при 20-30% залишку заряду рекомендується ставити гаджет "на заправку".

Резюме

Подовжити термін служби акумулятора під час блекаутів цілком реально. Наведені в цій статті рекомендації допоможуть вам користуватися своїми гаджетами без світла на кілька годин довше. Однак майте на увазі, що після 300-500 циклів заряду/розряду літій-іонної батареї її місткість зменшується до 80% від початкової, що скорочує автономний час роботи вашого смартфона чи ноутбука.

Коментарі

0

Еще комментарии