0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як віялові відключення електроенергії в Україні відображаються на роботі інтернету

Головна /

Блог

/

Як віялові відключення електроенергії в Україні відображаються на роботі інтернету

Як віялові відключення електроенергії в Україні відображаються на роботі інтернету

02.12.2022

Iнтернет

17801

Аварійні та планові відключення електроенергії — до таких умов доводиться адаптуватися жителям багатьох українських міст після масових атак окупантів по енергетичним об’єктам, які почалися в жовтні 2022 року. За таких обставин нерідко відсутні мобільний зв'язок та інтернет, а також стаціонарний інтернет. За даними організації NetBlocks, в Україні вже зафіксовано падіння інтернет-трафіку до 67% від норми.

Ми вирішили розібратися в причинах виникнення таких розповсюджених проблем і поділитися актуальними рекомендаціями з їх вирішення.

Чому зникає інтернет під час віялових відключень електроенергії


Як робота обладнання мобільних мереж, так і робота інтернет-обладнання безпосередньо залежить від електроживлення. От чому при відключеннях світла в регіонах України можуть не працювати ані вежі мобільного зв'язку, ані провайдери фіксованого інтернету.

Тут варто відзначити, що для роботи провайдера важливе значення має архітектура побудованих мереж. Якщо вона базується на оптико-волоконному кабелі, то за наявності електроживлення в серверній провайдера при вимкненні світла у Вашій квартирі або приватному будинку інтернет не зникає. А от якщо світла немає на вузловому обладнанні, то абоненти залишаються без інтернету, навіть якщо електрика в них в цей час є.

На відміну від розглянутого вище варіанту, при підключенні абонентів мідним кабелем (за технологією Ethernet) важливо забезпечити безперебійне електроживлення по всій технологічній мережі, тобто ще й на майданчику в будинку з розміщеним обладнанням. Для цього необхідно закуповувати резервні джерела живлення, що тягне додаткові витрати для провайдерів. Крім того, навіть за наявності бажання та коштів в поточній ситуації це ускладнено дефіцитом самих ДБЖ.

Не дивно, що сьогодні в селах чи невеликих населених пунктах, куди вже пізніше було проведено інтернет на базі PON-технології, мережа залишається доступною в той час, як у великих містах, де використовується технологія Ethernet, інтернет відсутній.

Які заходи вживають провайдери для стабілізації інтернет-з’єднання


Від частих відключень світла страждає обладнання у всіх категорій провайдерів. Але операторам, які застосовують технологію Ethernet, важче: їм доводиться додатково купувати та встановлювати акумуляторні батареї, дизельні генератори або інші джерела резервного живлення на всіх проміжних вузлах з активним обладнанням.

Встановлення акумуляторів на серверному обладнанні допомагає частково вирішити проблему в разі відсутності централізованого електроживлення: резервне джерело здатне забезпечити сигнал впродовж 4-6 годин роботи. Та по закінченню цього часу акумулятори потрібно зарядити (для набору повної ємності необхідно близько 8-10 годин). Тому при відключеннях електроживлення на більш тривалі періоди доводиться переходити на генератори, але й вони потребують дозаправки паливом за відсутності живлення довше доби. Однак і тут є нюанс: за тривалої відсутності електроживлення або в разі його відключення у нічний час у співробітників компаній-провайдерів немає можливості потрапити на об'єкт для підключення та дозаправки генератора через діючі обмеження пересування у період комендантської години.

Тому перспективний напрямок, в якому слід рухатися операторам в ситуації, що склалася — це перехід з технології активних оптичних мереж на технологію пасивних. Завдяки впровадженню останньої інтернет-мережам потрібно менше електроживлення, в результаті вони менше залежать від блекауту, тому є більш надійними. Зокрема, це стосується сучасної технології PON, на базі якої послуги в Харкові надає оператор зв'язку «Макснет». Детально про цю технологію можна прочитати в нашій статті «PON: інтернет, доступний кожному».

Є й інші хороші новини: наприкінці жовтня цього року в Міністерстві цифрової трансформації анонсували запуск в найближчі місяці точок публічного інтернет-зв'язку, які будуть працювати незалежно від електромережі. З цією метою планується використовувати термінали Starlink та акумулятори Tesla Powerwall. Завдяки впровадженню даного проекту стане можливим забезпечити громадян по всій Україні стабільним інтернетом на фоні перебоїв з електропостачанням.

Як продовжити роботу з комп’ютерними програмами без електроенергії


Відключення світла, безумовно, завдає людям незручності в повсякденному житті. Але це не вирок роботі за комп’ютером. Так, у користувачів є можливість:

  1. Зберегти заряд ноутбуку.

    Щоб оптимізувати роботу ноутбука, що працює на ОС Windows або macOS, бажано зменшити яскравість екрану. Також рекомендується вручну налаштувати найбільш ефективне енергоспоживання. Для цього власникам пристроїв на ОС Windows потрібно зайти в «Пуск», знайти «Параметри». В категорії «Система» вибрати «Акумулятор і живлення», в розділі «Економія заряду» — «Вмикнути зараз». Порядок дій для власників macOS наступний: зайти в «Системні налаштування», вибрати розділ «Батарея», а на значку «Батареї» закріпити прапорець біля опції «Режим зниження енергоспоживання».

  2. Підключити ноутбук до Wi-Fi смартфону.

    Якщо на телефоні інтернет працює, до нього можна підключити Ваш ноутбук. Для цього відкрийте «Налаштування», знайдіть «Підключення», увійдіть до розділу «Мобільна точка доступу і модем» та активуйте опцію «Мобільна точка доступу». Тільки майте на увазі, що при підключенні ноутбуку до інтернету через смартфон останній швидше розряджається.

  3. Скористатися мобільним інтернетом.

    Зрозуміло, цей альтернативний спосіб підходить за наявності самого мобільного інтернету, якість сигналу якого при перевантаженні ліній зв'язку сильно погіршується. Пришвидшити сигнал допоможе зовнішня антена за умови, що до Wi-Fi роутера підключено джерело безперебійного живлення (ДБЖ).

  4. Заздалегідь увімкнути офлайн-режим для Google Doc та електронної пошти.

    Поки є доступ до інтернет-мережі, завантажте розширення Google Документы оффлайн. Після цього відкрийте Google Диск, в правому верхньому куті натисніть «Налаштування» і в розділі «Загальні» увімкніть «Офлайн-доступ». В результаті Ви отримаєте можливість працювати офлайн з усіма сервісами: «Документи», «Таблиці», «Презентації».

    Для налаштування роботи з електронною поштою за відсутності електрики Вам потрібно зайти в неї, відкрити в правому верхньому куті «Налаштування» і натиснути на «Продивитись всі налаштування». Потім увімкнути опцію «Офлайн» під розділом «Загальні», вибрати період синхронізації листів Gmail (7, 30 або 90) і натиснути «Зберегти зміни».

Крім того, не забувайте вчасно заряджати ноутбук та інші необхідні для роботи пристрої (повербанк, планшет, телефон). І тоді, навіть якщо відключення електроенергії відбудеться не за графіком, це не застане Вас зненацька і дасть можливість ще якийсь час попрацювати.

Як захистити техніку від перепадів електрики


Поява світла після відключення нерідко супроводжується перепадами електронапруги в мережі, через що ламається техніка. Найпростіший спосіб убезпечити комп’ютери та побутову техніку від поломок — вимикати з розетки пристрої, коли користуватися ними немає необхідності. А ще існують так звані «розумні» розетки, які дозволяють вимикати живлення за персонально складеним графіком (для більшої зручності передбачено керування таким процесом навіть на відстані).

Для захисту техніки від перепадів напруги при ввімкненні світла рекомендується використовувати стабілізатор або спеціальне реле, яке при різкому стрибку відключає прилади від електроживлення.

Крім забезпечення резервного живлення для центрального маршрутизатора, важливо потурбуватися і про резервне живлення для домашнього роутера. В якості нього можна придбати і підключити ДБЖ з акумуляторною батареєю. Тоді роутер зможе працювати 4-6 годин. Забезпечити постійне джерело струму можна і за допомогою генераторів різних видів (бензинового, дизельного, газового).

Більше інформації про автономні джерела резервного електропостачання можна знайти в нашій статті: «‎Система резервного живлення для дому».

Резюме

Як би нам не хотілось іншого сценарію, але ситуація така, що віялові відключення електроенергії найближчим часом на території України будуть продовжуватися. Тому користувачам стаціонарного інтернету слід заздалегідь підготуватися до масштабного блекауту, щоб мінімізувати його негативний вплив на свою звичайну життєдіяльність.

Коментарі

0

Еще комментарии