0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Система резервного живлення для дому

Головна /

Блог

/

Система резервного живлення для дому

Система резервного живлення для дому

25.10.2022

Пристрої

26342

У світлі останніх подій з аварійними відключеннями електромереж на території України розумним рішенням є організувати систему резервного електропостачання в своєму будинку або квартирі.

У цій статті ми зібрали інформацію про найбільш популярні джерела резервного живлення та їхні особливості, щоб Вам було легше визначитися з оптимальним для себе варіантом.

Для чого потрібна та як влаштована система резервного живлення для дому

Система безперебійного резервного електропостачання для дому знадобиться в наступних випадках:

  • на дачі або в квартирі часто вимикають електрику;
  • на потужність, що підключається, встановлений ліміт, а виділеної не вистачає;
  • в електромережі періодично виникає перенапруга;
  • подається електроенергія низької якості;
  • вдома наявна дорога електрозалежна система опалення, яка через відключення електрики може вийти з ладу;
  • з метою економії електроенергії.

В типовий комплект безперебійного живлення входять інвертор (джерело безперебійного живлення — ДБЖ) і комплект акумуляторних батарей (АКБ) для безперебійного електропостачання. В звичайному режимі навантаження в системі ДБЖ + АКБ за допомогою безперебійника здійснюється заряджання батареї з метою підтримання її номінальної ємності. При перевищенні параметрами зовнішньої мережі критичних значень або вимиканні електроенергії система резервного живлення для дому дозволяє всім електроприладам, які підключені до неї, автоматично перейти на живлення від акумулятора через інвертор.

Резервування енергії в домашніх умовах можливо забезпечити шляхом використання спеціально призначеного для цього обладнання. Про його основні види і піде мова далі.

Автономні джерела резервного електропостачання: переваги та недоліки

В якості джерел автономного живлення для дому можуть використовуватися:

Бензиновий генератор

Принцип роботи даного пристрою полягає у перетворенні механічної енергії від згоряння бензинового палива в електричну. Відносно невеликі розміри бензогенератора дозволяють розмістити його на балконі в квартирі. Таке обладнання легко заводиться як при кімнатних, так і при більш низьких температурах. Однак, при роботі бензинові генератори створюють шум в межах 70 дБ (знизити його рівень допомагає шумопоглинаючий корпус).

Дизельний генератор

За аналогією з бензиновим, дизельний генератор перетворює механічну енергію від згоряння дизпалива в електричну. Але на відміну від розглянутого вище пристрою цей здатен працювати цілодобово без перерви. Витрати дизельного палива при цьому в 1,2-1,5 рази менше бензину. Плюс дизельні генератори виробляють електроенергію, собівартість якої нижче, ніж у тієї, що виробляється на бензогенераторах. Але є й мінуси: від генераторів, що працюють на дизпаливі, більшу шуму, вони сильніше забруднюють навколишнє середовище, складніше заводяться на холоді і коштують дорожче за бензинові.

Газовий генератор


Генератори на газу працюють тихо і виділяють в десятки разів менше вуглекислого газу, ніж пристрої на бензині чи солярці. Із запуском газогенераторів не виникає проблем ні за якої погоди. Проте ціна такої мініелектростанції приблизно на 20% вище порівняно з бензиновими аналогами, а паливо менш доступне, що відлякує багатьох потенційних покупців. І є ще один суттєвий нюанс: вибирати газовий генератор для дому вигідно в ситуаціях, коли вимикання електрики відбувається часто і надовго. В протилежному випадку суттєвої економії на вартості спожитої електроенергії це не принесе.

Джерело безперебійного живлення (ДБЖ)

Такий пристрій забезпечує резервне електроживлення за допомогою акумуляторних батарей. Основні переваги джерела безперебійного живлення — повна автоматизація роботи, покращення якості електроживлення, екологічна чистота. Недоліки: час роботи моделей потужністю до 20 кВт обмежений десятками хвилин, а ємність акумуляторних батарей з часом знижується, що тягне за собою витрати на придбання нових комплектуючих. Ще один мінус джерела БП: через шум від вентилятора охолодження пристрій треба розміщувати в технічних (і обов'язково опалюваних) приміщеннях. Та й коштують безперебійники недешево.

Інверторне джерело живлення (інвертор)

Генератор інверторного типу представляє собою компактну установку, здатну за рахунок АКБ видавати струм з будь-якими параметрами незалежно від вхідної напруги. Інверторне джерело живлення екологічно чисте, працює безшумно і може бути розміщене в будь-якому опалюваному приміщенні. Однак, у інверторів той же недолік, що й у ДБЖ: через 3-5 років експлуатації акумулятор втрачає свою ємність, що призводить до скорочення часу автономної роботи пристрою приблизно вдвічі. Тому додаткових витрат із заміни АКБ не уникнути.

Сонячна електростанція


Встановлена в якості резервного джерела електропостачання сонячна електростанція дозволяє перетворити сонячну енергію в електричну. Час її автономної роботи не обмежений, “паливо” доступне та безкоштовне, а використання не несе негативного впливу на природу і дозволяє впливати на ціну електроенергії. Але, як і у випадку з газовим генератором, при малому споживанні електрики економія незначна. До того ж, вартість такої резервної електростанції порівняно висока, а якщо виникає необхідність переїзду, це створює незручності.

Повербанк

В конструкції такого зовнішнього генератора з розеткою на 220 В використовується вбудована акумуляторна батарея. Портативні зарядні пристрої сьогодні представлені на ринку в різних модифікаціях. І хоча їх не можна повною мірою віднести до резервних джерел електроживлення, але для підтримання роботи побутових електроприладів у квартирі павербанки цілком підходять. Наявність в сучасних моделях кількох портів дозволяє одночасно заряджати найнеобхідніше в домашніх умовах обладнання (наприклад, недавно представлений у Китаї павербанк Mijia Outdoor Power Supply 1000 Pro від Xiaomi розрахований на одночасне заряджання до 13 пристроїв).

Поради з вибору оптимального типу джерела резервного електропостачання

Якщо ви зацікавлені підібрати найбільш підхожий варіант джерела резервного живлення для Вашого дому, спеціалісти рекомендують враховувати:

Характер проблем з електрикою

Якщо електроенергія в мережі пропадає рідко і ненадовго, з проблемою допоможе впоратися інвертор або ДБЖ з мінімальним комплектом АБ. В ситуаціях частих і тривалих перебоїв в електроживленні (до 24 годин) краще придбати інвертор з комплектом резервних акумуляторів, розрахованих на потрібний час. При вимиканнях електрики більше ніж на добу доцільніше застосовувати дизельний або газовий генератор. Також в кожному з описаних випадків припустимо використовувати сонячні електростанції.

Потужність

Від цього показника, який вимірюється у вольт-амперах (ВА), безпосередньо залежить час роботи пристрою в автономному режимі. Оптимально вибирати джерело безперебійного живлення потужністю на 30% більше потужності обладнання, що підключається. Якщо у Вас стаціонарний комп’ютер, достатньо придбати ДБЖ потужністю до 1 кіловат (кВт). Безперебійники потужністю 1-5 кВт підходять для підключення серверів і локальних мереж (в яких випадках це буває потрібно для сайта, розповідаємо в цій статті). Найбільш потужні пристрої (більше 5 кВт) розраховані на обслуговування великої кількості техніки та серверів.

Можливість заміни батареї

Термін служби батарей UPS складає 3-5 років, після чого вони зношуються. Вибираючи моделі ДБЖ зі знімним акумулятором, Ви можете замінити останній, що обійдеться дешевше купівлі нового обладнання.

Як вибрати ДБЖ для дому?

Для визначення, яке джерело безперебійного живлення для дому Вам підходить, необхідно виконати наступні дії:

  1. Визначити електроспоживачі для резервування навантаження. Робиться це для того, щоб розділити в електричному щитку надто потужні споживачі, резервувати які недоцільно, та інші — найбільш важливі для Вас.
  2. Визначити потужність споживання. Це можна зробити або за допомогою спеціального приладу, або на підставі даних з інструкцій або усереднених показників споживаної потужності.
  3. Визначити час резервування навантаження і споживану електроенергію.

Для цього є 4 способи:

  1. Замірити показники на лічильнику електроенергії за певний час.
  2. Скористатися приладом для підрахунку електроспоживання.
  3. Дізнатися приблизне споживання електроенергії за добу, розділивши сумарний показник за місяць на 30 днів.
  4. Розрахувати споживання електроприладів і кількість споживаної ними енергії, помноживши потужність на час роботи.

Після цього можна приступати безпосередньо до вибору моделі ДБЖ.

Які найпопулярніші бренди ДБЖ для заміського будинку?

Найбільш доступними для покупки в Україні є безперебійники китайського виробництва, серед яких популярністю користуються бренди АРС і KSTAR. Незважаючи на обмежені функціональні можливості, за правильної експлуатації такі моделі успішно справляються зі своїми завданнями. З європейських брендів на нашому ринку заслуговують довіри джерела безперебійного живлення італійського холдингу RIELLO, які відрізняє широкий функціонал та висока надійність. Що стосується українських виробників, якісні та високопродуктивні ДБЖ комплекти пропонує компанія LogicPower.

Радимо купувати сертифіковані ДБЖ у перевірених постачальників. В такому разі Ви зможете скористатися гарантійним обслуговуванням придбаного обладнання, а також отримати допомогу у вирішенні інших питань, що виникають. А початкова економія на купівлі безперебійника сумнівної якості може потягнути за собою не тільки наступні витрати на сервісне обслуговування та ремонт самого пристрою, а й додаткові витрати на покупку нового електрообладнання замість зіпсованого, підключеного до нього.

Резюме

Щоб убезпечити своє житло від проблем через перебої у подачі електрики або падіння напруги нижче критичного значення, завчасно потурбуйтеся про створення підхожої системи аварійного електропостачання. Грамотно вирішити це питання Вам допоможе матеріал даної статті.

Коментарі

1

Володимир

25.10.2022

Дякую, корисно

Еще комментарии