0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Wi-Fi роутер: коли час міняти і який вибрати?

Головна /

Блог

/

Wi-Fi роутер: коли час міняти і який вибрати?

Wi-Fi роутер: коли час міняти і який вибрати?

20.05.2024

Iнтернет

1150

Wi-Fi роутер є тим пристроєм, за допомогою якого ви отримуєте бездротовий доступ до Інтернету. За його нормальної роботи вам нема чого хвилюватися. Але якщо ви помічаєте проблеми, які не вирішуються оптимізацією налаштувань, настав час купляти новий маршрутизатор. В яких саме випадках це варто робити — докладно розповідаємо в цій статті.

В яких випадках варто придбати новий Wi-Fi роутер

Є різні причини, які спонукають замінити наявний бездротовий роутер на новий. Спочатку розглянемо більш вагомі:

  • Не вистачає інтернет-швидкості. Застарілі моделі маршрутизаторів не здатні підтримувати велику кількість підключених до них пристроїв. Тому в цьому випадку варто звернути увагу на більш сучасні Wi-Fi роутери, які можуть підтримувати нові стандарти Wi-Fi та передають дані на частоті 5 ГГц замість 2,4 ГГц, що забезпечує більшу швидкість та зручність користування.
  • З’являються часті проблеми з мережею. Якщо у вас часто зникає Інтернет або падає швидкість з’єднання, це може відбуватися через сильні перешкоди на частоті 2,4 ГГц, на якій працюють застарілі моделі маршрутизаторів. Раніше ми робили огляд практичних рекомендацій, як усунути подібні проблеми.
  • Роутер не підходить для підключення гігабітної швидкості. При намірі перейти на гігабітну швидкість майте на увазі, що не всі роутери здатні підтримувати швидкість 100+ Мбіт/с. До того ж, може існувати потреба в наявності 1G LAN портів для підключення до роутера пристроїв.
  • Роутер сильно нагрівається. Невелике нагрівання пристрою вважається нормою. Але якщо маршрутизатор стає дуже гарячим, це може призвести не тільки до некоректної роботи пристрою та зниження його ефективності, а й до пожежі.

Для чого потрібно міняти старий маршрутизатор на новий?

Придбання нового Wi-Fi роутера буде доцільним, щоб:

  • Підвищити продуктивність пристрою. Нові моделі маршрутизаторів оснащені сучасними процесорами, а також мають збільшений обсяг пам’яті. Придбання такого пристрою дозволить вам споживати більше контенту високої якості порівняно з моделями, випущеними 3-5 років тому.
  • Підтримувати нові стандарти Wi-Fi. Нові гаджети (смартфони, ноутбуки та ін.) виробляються з підтримкою нових стандартів Wi-Fi (наприклад, 802.11 ax). Сучасні роутери теж їх підтримують, тому здатні забезпечити синхронізацію та користування пристроями на максимально доступних швидкостях.
  • Покращити функціональність. Виробники оснащують сучасні моделі маршрутизаторів новими функціями: розумним дистанційним доступом до мережі, додатковими портами Ethernet та USB, можливістю керувати мережею за допомогою мобільного застосунку, MU-MIMO, QoS та ін. Завдяки цьому підвищується комфорт користування пристроями.
  • Оновити прошивку й безпеку. У програмному забезпеченні застарілих роутерів може міститися багато вразливих точок. А оскільки оновлення на них не випускають, з метою захисту ваших даних краще придбати новий Wi-Fi роутер.
  • Підібрати досконалий дизайн. Якщо дизайн старих моделей маршрутизаторів був далекий від досконалості, то серед сучасних можна підібрати відповідний інтер’єру квартири чи офісу варіант, який можна розмістити на стінах або на стелі.

Як правильно вибрати Wi-Fi роутер

Отже, якщо ви зрозуміли, що ваш маршрутизатор потребує заміни, наступний крок — вибір оптимальної моделі. Щоб вам було легше визначитися з покупкою, розповідаємо, на які основні параметри слід звернути увагу:

  1. Технологія підключення до Інтернету. Якщо ви користуєтесь Інтернетом, підключеним за технологією Ethernet, яку підтримує більшість провайдерів, то вам підійдуть звичайні моделі з WAN портом. Однак, якщо ви вже перейшли на PON технологію, рекомендуємо придбати у провайдера моделі, які суміщають в собі функціональність ONU та Wi-Fi. Наприклад, ось такий абонентський термінал HS8546V5 з підтримкою GPON або оптичний термінал Huawei OptiXstar HN8546X6 / EN8145X6 з підтримкою XG-PON.
  2. Стандарт бездротової мережі. Серед найновіших моделей маршрутизаторів є такі, що використовують стандарт 802.11 ах (Wi-Fi 6), який прийшов на зміну 802.11 ac (Wi-Fi 5). Але більшість сучасних маршрутизаторів підтримує не тільки вказаний в технічних характеристиках основний стандарт, але й попередні актуальні версії.
  3. Кількість і тип портів. Стандартним вважається WAN-порт, призначений для підключення мережевого кабелю від провайдера. Також роутер може мати кілька LAN-портів, які дозволяють підключати різні пристрої (ПК, телевізори та ін.). Оптимальним варіантом є стандарт 10/100/1000BASE-T Ethernet, який дозволяє передавати дані зі швидкістю 1 Гбіт/с. Сучасні моделі маршрутизаторів на додачу оснащені USB-роз'ємом, до якого можна під’єднати принтер або жорсткий диск.
  4. Кількість діапазонів Wi-Fi. За цим параметром краще обирати дводіапазонні маршрутизатори, які можуть працювати як на частоті 2,4 ГГц, так і 5 ГГц. Використання такого універсального пристрою дозволить вам під’єднувати не тільки офісну техніку та смартфони, а й мультимедійні пристрої, а також уникати перешкод від сусідських роутерів.
  5. Кількість і тип антен. Чим більше антен має маршрутизатор, тим більшу швидкість передачі даних він забезпечує. Тип антен (зовнішня або внутрішня) вказує на радіус покриття Wi-Fi мережі. На відміну від внутрішніх, зовнішні антени не завжди гарно приймають сигнал, але до них ви можете легко під’єднати спеціальні антени з можливістю його посилення.
  6. Вбудований 3G/4G модем. Маршрутизатори з вбудованим 3G/4G модемом обладнані слотом для SIM-картки, що дозволяє їм роздавати мобільний Інтернет у стаціонарному режимі. До того ж такі пристрої здатні резервувати інтернет-під’єднання: при зникненні Інтернету від основного провайдера роутер автоматично перемикається та починає роздавати мобільний Інтернет.

Резюме

Wi-Fi технології постійно розвиваються, і виробники роутерів адаптують під них нові моделі. Тому для того, щоб користуватися новими стандартами та функціями маршрутизатора, пристрій рекомендується оновлювати кожні 2-3 роки. Сподіваємося, що наші поради в цьому питанні стануть вам у нагоді.

Коментарі

0

Еще комментарии