0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як вибрати роутер для дому та бізнесу

Головна /

Блог

/

Як вибрати роутер для дому та бізнесу

Як вибрати роутер для дому та бізнесу

21.04.2020

Iнтернет

17757

Збираєтеся нарешті придбати новий роутер? Підтримуємо! Сьогоднішня стаття допоможе вибрати модель, яка стане вашим найкращим організатором мережі. Читайте далі, щоб дізнатися, чи важлива насправді кількість антен, як вибирати частотний діапазон і на які параметри варто звернути увагу.

Що таке роутер і як він працює

Маршрутизатор (router / роутер) – це мережевий пристрій для організації обміну пакетами, тобто маршрутизації трафіку. Його завдання – об'єднати домашню/офісну локальну мережу з глобальною та забезпечити обмін даними між ними.

Роутери призначені для організації дротових та бездротових мереж. Говорячи про «роутер», ми маємо на увазі Wi-Fi роутер, але насправді існують маршрутизатори й без цієї функції.


Як це працює:

  • Для підключення роутера до інтернету до його WAN-порту підключається кабель від провайдера.
  • Щоб створити провідну локальну мережу, пристрої підключаються до LAN-портів маршрутизатора за допомогою патч-кордів з витої пари.
  • Для організації бездротової мережі використовується приймально-передавальний пристрій та антени.

На що орієнтуватись? Основні характеристики мережі

Роутери сьогодні – це невеликі комп'ютери з процесорами та оперативною пам'яттю, які працюють на власних операційних системах. Тому в специфікаціях ви знайдете дуже багато характеристик, більшість з яких, швидше за все, вам абсолютно нецікаві.

Розберімось, чого насамперед нам хотілося б від роутера?

Припускаємо, що відповідь приблизно така:

«Щоб не гальмував та інтернет діставав до балкона/туалету/гаража».

Таким чином, нам важливі швидкість та радіус дії.

Швидкість

Щоб отримати високу швидкість, слід звертати увагу на:

  • стандарт роботи Wi-Fi;
  • діапазони частот, що підтримуються;
  • пропускну спроможність WAN-порту.

Радіус дії

Якщо в будинку / офісі багато квадратних метрів, по-перше, подумайте над правильним розташуванням пристрою, по-друге, дивіться у специфікації на:

  • потужність передавача;
  • коефіцієнт посилення антен;
  • діапазон робочих частот.

Ось ми й визначилися, на які параметри слід звертати увагу. Тепер розберімося докладніше.

Скільки потрібно антен?

Як бачите, кількість антен не визначає площу покриття. Але це не означає, що можна сміливо брати роутер з однією антеною. Дві антени – оптимальний вибір для середньої квартири та тарифу до 100 Мбіт/с.

Ви вже здогадалися, що головним чином кількість антен впливає на швидкість? А ще – чим більше антен, тим «комфортніше» в мережі великій кількості пристроїв.

Задля справедливості слід зазначити, що антени дійсно впливають на дальність поширення сигналу, а саме — коефіцієнти посилення. Що більше децибел, то далі «б'є» сигнал. Це так, але не варто захоплюватись. Недосвідчені користувачі часто дотримуються рекомендацій «викрутити посилення антени на максимум», а потім дивуються, чому стало ще гірше.

Річ у тім, що при підключенні вашого пристрою до роутера створюється не один, а два канали. По одному маршрутизатор передає, по іншому – приймає. Коли підвищується коефіцієнт посилення, підвищується потужність передавача, а приймача – ні. Через це підключеним пристроям дуже складно «пробитися», щоб передати інформацію.

Також зауважте, що якщо Ви встановили потужний роутер із 4 антенами, під'єднали гігабітний інтернет, але підключаєтеся з телефону, швидкість все одно не буде достатньо високою, тому що в смартфонах лише одна антена.

Максимальна швидкість приймання смартфона не перевищує 200 Мбіт/с. Такий показник можливий під час мовлення в діапазоні 5 ГГц за стандартом 802.11.ас.

У планшетах і ноутбуках – дві антени, з ними справи будуть кращі.

Крім того, підвищені коефіцієнти посилення стають причиною багатьох проблем у багатоквартирних будинках. Сигнали створюють перешкоди один одному і перевантажують ефір. Саме через те, що роутер роздає сигнал на завантаженому каналі, найчастіше гальмує інтернет у багатоповерхівках. Цій проблемі ми приділили увагу у статті про швидкість.

Тому не женіться за коефіцієнтом посилення антен, а ось про їх кількість потрібно не забувати, вибираючи стандарт роботи пристрою.

Частотні діапазони

Спочатку ненадовго повернемось до перевантажених каналів. Ця проблема безпосередньо пов'язана із частотними діапазонами мовлення. У сучасних побутових роутерах їх два: 2,4 ГГц та 5 ГГц.

Перший підтримується всіма пристроями, він найпоширеніший. Максимальна швидкість, якої можна досягти в цьому діапазоні – 150 Мбіт/с.

У діапазоні 2,4 ГГц виділено 13 каналів на відстані 5 МГц, лише три з яких (1,6, 11) не перетинаються один з одним.


У багатоквартирних будинках на одному каналі часто ведуть мовлення відразу кілька мереж. Виходить така солянка:


Саме так виглядають мережі, що заважають одна одній, і перевантажені канали, про які ми писали раніше.

Подивимося на діапазон 5 ГГц. Тут набагато більше доступних каналів (23 канали на відстані 20 МГц), а отже, ефір менш завантажений. Теоретично, максимальна швидкість досягає кількох гігабітів на секунду. Не всі користувальницькі пристрої підтримують приймання на таких частотах мовлення, тому його значно рідше виставляють в налаштуваннях.

Відповідно, більшість каналів буде вільною, якщо перевірити.

Як бачите, ці частоти не завантажені, тому краще вибирати дводіапазонний роутер. Навіть якщо зараз не всі пристрої підтримують 5 ГГц, можна буде створювати дві незалежні мережі на різних частотах.

Зверніть увагу, сигнал у діапазоні 5 ГГц характеризується сильнішим згасанням і цей варіант не підходить для приміщень з безліччю перешкод для сигналу.

Стандарти роботи

IEEE 802.11 – це група стандартів бездротового мовлення у частотних діапазонах 0.9, 2.4, 3.6, 5 та 60 ГГц. Сьогодні у Wi-Fi мережах найбільш поширені три наступні стандарти:


Виробники вказують швидкості без урахування перешкод, відстаней та особливостей приймального обладнання, тому числа настільки відрізняються.

Якщо вам важлива висока швидкість, вибирайте роутер з підтримкою всіх трьох режимів (у специфікаціях буде вказано 802.11.b/g/n/ac). У налаштуваннях виставляйте режим ас і діапазон частот 5 ГГц, якщо впевнені, що всі пристрої можуть працювати в такій мережі. Якщо роутер матиме хоча б дві антени, і не буде серйозних перешкод сигналу, висока швидкість гарантована.

Кількість портів

Найчастіше в роутерах 4 LAN-порти. Це означає, що ви можете під'єднати 4 пристрої патч-кордами. До речі, ми рекомендуємо вибирати саме такий канал зв'язку для Smart TV та приставок.

Якщо мова йде про офіс і потрібно під'єднати більше пристроїв, розгляньте пристрої з 8 або 16 портами. Але в ідеалі для організації локальної комп'ютерної мережі з 5 і більше пристроїв, потрібен комутатор.

Зверніть увагу на маркування портів!

Fast Ethernet (10/100) — до 100 Мбіт/с

Gigabit Ethernet (10/100/1000) — до 1 Гбіт/с.

Також подумайте про те, чи потрібен вашому новому роутеру USB-порт. Докладніше про нього тут.

Режими роботи

Багато сучасних моделей підтримують кілька режимів роботи. Наприклад, ви не збираєтеся викидати старий роутер і за допомогою двох пристроїв хочете забезпечити більше покриття.

Тоді зверніть увагу на режими роботи маршрутизатора у його характеристиках:

  • точка доступу: приймає сигнал по кабелю, роздає бездротовий;
  • ретранслятор (репітер): приймає та «перероздає» Wi-Fi сигнал;
  • клієнт: приймає бездротовий сигнал, роздає по кабелю;
  • міст: об'єднує кілька ділянок мережі.

Ретранслятори та точки доступу – це не обов'язково роутери, існують пристрої саме для цих завдань. Але якщо ваш попередній роутер не зламаний, а ви мешкаєте у великому будинку, можна з'єднати його з новим, встановити режим точки доступу та розширити покриття.

Що забули?

Безпека! Про неї забувати не можна. Шукайте найсучасніший стандарт шифрування WPA2 у характеристиках пристрою, що збираєтесь придбати. Він дозволить вам не побоюватися втрати даних у разі підключення до вашої мережі сторонніх осіб. А щоб підключення взагалі не сталося, захищайте мережу надійним паролем.

Також у деякі роутери вбудовані фаєрволи для захисту від злому мережі. Їхній основний мінус – вони можуть перешкоджати роботі функції multicast (IPTV). Якщо ви маєте дітей, звертайте увагу на наявність функції батьківського контролю.

Підбиваємо підсумки

  • Зіставляйте швидкість свого тарифу, швидкість WAN та LAN портів.
  • Вибирайте дводіапазонні роутери (2,4 та 5 ГГц) з підтримкою стандарту 802.11ас
  • Не беріть роутер з однією антеною, дві – мінімум, 4 – для великої кількості користувачів у мережі та гігабітних тарифів.
  • Подумайте про кількість пристроїв, що підключаються кабелем, і зверніть увагу на кількість LAN-портів.
  • Зупиніться на перевірених виробниках: Totolink, TP–Link, Asus, Keenetic, Netis – вони надійніші, їх простіше налаштувати та знайти прошивки.
  • Читайте відгуки, не женіться за низькою ціною або роздутими можливостями, які, швидше за все, вам не знадобляться.

Коментарі

1

Володимир

05.09.2022

Дякую за інфо. Корисно

Еще комментарии