0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Абонентські термінали ONU: що це, де і для чого потрібні?

Головна /

Блог

/

Абонентські термінали ONU: що це, де і для чого потрібні?

Абонентські термінали ONU: що це, де і для чого потрібні?

15.06.2023

Iнтернет

24580

Серед основних переваг технології PON, про яку ми вже розповідали — незалежність від електроживлення в районі, отримання завжди стабільного сигналу, можливість миттєвого підвищення швидкості до 1 Гбіт/с. Популярність використання цієї технології пояснюється високою надійністю PON-мережі завдяки відсутності активних компонентів на шляху від провайдера до абонента — тут використовуються пасивні компоненти у вигляді оптичного кабеля та спліттерів.

Основними активними компонентами виступають передавальний пристрій OLT, який встановлюється на боці провайдера, та приймальне обладнання ONT (Optical Network Terminal) або ONU (Optical Network Unit), яке встановлюється на боці абонента. Саме ONU як складову технології пасивних оптичних мереж і розглянемо далі більш детально.


Що представляє собою ONU та як працює

Абонентський термінал ONU — це невеликий пристрій у пластиковому корпусі, призначений для прийому трафіку по оптичному волокну і передачі даних назад. Він оснащений оптичним портом для підключення до мережі GPON і мідним портом для підключення по крученій парі (кабелю UTP).

Принцип роботи ONU пристрою полягає в тому, що він приймає оптичний сигнал від центрального комутатора OLT і перетворює його на електричний. По крученій парі підключається приймальний пристрій користувача (комп'ютер, телевізор, роутер), від якого ONU приймає електричні сигнали, перетворює в оптичні і відправляє назад до OLT.

Керування роботою ONU повністю здійснюється дистанційно з центрального оптичного комутатора, який розташований на боці провайдера.

Cфера застосування ONU

Абонентський оптичний термінал ONU широко застосовується, якщо потрібно підключити до Інтернету багатоповерховий житловий комплекс або приватний будинок. Також спостерігається попит на сучасне обладнання з боку бізнес-центрів та окремих офісів компаній, коли стоїть завдання створити локальну мережу всередині підприємства за технологією PON або GPON (гігабітної пасивної оптичної мережі).

ONU пристрої відмінно себе зарекомендували, адже передбачають використання мінімальної кількості активних вузлів. До того ж таким чином досягається скорочення витрат на кабельні вироби.

Який абонентський термінал вибрати

Існують різні моделі ONU, які відрізняються виконуваними функціями. Вибір залежить від того, для яких цілей Вам потрібен пристрій.

Наприклад, щоб провести Інтернет вдома, підходять стандартні абонентські термінали, оснащені одним оптичним і одним мідним портом — такі моделі найбільш розповсюджені.

Стандартний ONU

Для використання пристрою в якості роутера хорошим варіантом є ONU з додатковими мідними портами, що дозволяє підключати до абонентського терміналу кілька пристроїв. Зазвичай портів 4, але існують моделі і з більшою кількістю портів та додатковими функціями: з комбінованим оптичним портом для кабельного ТБ, з вбудованим Wi-Fi або портом під Wi-Fi-адаптер, з портом для використання телефонії.

ONU з ТБ виходом

ONU з Wi-Fi портом

Також має значення технологія мережі, в якій працює ONU. Залежно від цього є термінали, які підходять для роботи в мережах EPON зазвичай зі швидкістю до 100 Мбіт/с, GPON зі швидкістю до 1 Гбіт/с, XGS-PON зі швидкістю до 10 Гбіт/с.

Резюме

Перш ніж вибирати оптичний термінал, переконайтеся, що у Вашого провайдера є технічна можливість підключити Інтернет за технологією PON/GPON. “Макснет” має успішний досвід забудови мереж за технологією GPON з використанням абонентських терміналів ONU, які надає на вигідних умовах. Якщо Вас цікавить можливість підключення Інтернету на базі пасивної оптичної мережі за Вашою адресою, зв'яжіться з нашими спеціалістами за номерами телефонів 0800-31-0700 або (057) 720-9-720.

Коментарі

0

Еще комментарии