0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

7 важливих факторів при виборі клавіатури

Головна /

Блог

/

7 важливих факторів при виборі клавіатури

7 важливих факторів при виборі клавіатури

20.05.2023

Пристрої

17991

Сьогодні ми хотіли б поговорити про достатньо банальний девайс, який є на робочому столі кожного користувача, — клавіатуру. Правильний вибір цього інструменту може зробити Вашу роботу за комп’ютером суттєво зручнішою.

Хвилинка історії

Клавіатури існують понад 150 років. Все почалося з друкарських машинок, які увійшли в життя людства в середині XIX століття. Перші 20 років клавіші розташовувалися в алфавітному порядку, після чого було здійснено перехід на звичну QWERTY-розкладку, яка була і залишається найбільш зручним варіантом.


У перших комп'ютерах ще не було екранів, але клавіатура (звичайно, не в звичному вигляді) вже була присутня.


До 80-х років, коли комп’ютери стали доступними вже не тільки для великих компаній, але навіть для домашнього використання, клавіатура почала приймати звичний вигляд. З’явилися додаткові клавіші, в тому числі Control, Alt. Якщо на Вашій клавіатурі блок цифр розташовується справа (активується Num Lock), Ви можете помітити, що на клавішах 2, 4, 6 та 8 є стрілки. Вони також з’явилися там у 80-х і відповідали за рух курсору по екрану.


Пізніше для цієї функції були додані клавіші, які розташовуються між цифровою та літерною частиною клавіатури, але стрілочки на цифрах залишаються досі. Поступово клавіатура «обростала» кнопками, які реалізовували нові функції.


Що важливо в клавіатурі сьогодні

На що спираєтеся Ви при виборі клавіатури? Нижче перераховані важливі фактори, які варто врахувати. Виберіть з них хоча б три важливих для себе. А наступного разу, коли будете купувати клавіатуру чи ноутбук, постарайтеся врахувати власні побажання :)


Вартість

Нижче буде багато інших факторів, але кого ми обманюємо? Більшість людей йде до магазину, розраховуючи витратити певну суму грошей. Як і з іншими девайсами, діапазон цін — величезний. Але пролитій в клавіатуру каві буде неважливо, за скільки Ви її купили:) Тому користувачам, які часто бувають незграбними, радимо не вибирати занадто дорогі варіанти або звернути увагу на спеціальні захищені від вологи моделі.

Застосування

Виділяють офісні, ігрові, ергономічні та мультимедійні клавіатури. Перші, частіше за все, без додаткових клавіш, максимально прості. Ергономічні відрізняються нетиповим розташуванням клавіш і формою, підставками под зап’ястя. Інші два варіанти мають додаткові клавіші і навіть екрани (!) для ігор, прослуховування музики і відтворення відео.

Габарити і конструкція корпусу

Деяким користувачам подобаються тонкі та легкі клавіатури, іншим — масивні, з великими клавішами і підставкою, щоб можна було припідняти поверхню над столом. Зараз нерідко використовуються гнучкі гумові клавіатури, які можна згорнути в рулон.



Прихильників фантастики особливо потішили проекційні клавіатури для зручності набору з мобільних девайсів.


Конструкція клавіш

Мабуть, найголовніший фактор, який впливає на термін служби і зручність користування клавіатурою.

Найякіснішим виконанням клавіатури вважається механічне. Кожна клавіша має незалежний від інших механізм з контактами, пружиною і перемикачем. Відрізняються плавним ходом, відсутністю необхідності повного натискання і зручністю в експлуатації. Механічні клавіатури коштують дорожче і служать значно довше інших видів.


Більш доступний, але найбільш недовговічний варіант — мембранні клавіатури. Виглядають як тонка гнучка поверхня, на якій позначено розташування клавіш. Головна перевага такої конструкції — захищеність від потрапляння вологи і бруду. Також відрізняються гнучкістю і нетиповим відчуттям при натисканні, тому не всім користувачам зручно користуватися мембранними клавіатурами.


Найбільш розповсюджений тип клавіатури — ножичний. Найширше застосування знаходить у ноутбуках. Назву даний тип отримав через спосіб кріплення клавіш. Механізм, який забезпечує натискання, виконаний у вигляді двох пластикових деталей, з'єднаних за принципом ножиць. Розпізнати даний тип клавіш можна за невеликою висотою клавіш, точною реакцією як при натисканні в центр, так і в кут клавіші.


Спосіб підключення

Досить невеликий процент користувачів вибирають бездротову клавіатуру. В ній немає такої необхідності, як наприклад, у бездротовій мишці. Дротове підключення ЗАВЖДИ швидше і стабільніше, ніж підключення по Wi-Fi Bluetooth, тому рекомендуємо саме дротові моделі. Формально, існує два типи підключення клавіатури: USB і PS/2. Перший вже повністю витіснив другий, але, якщо добре пошукати, можна відшукати його попередника.

Звук при друкуванні і тактильність клавіш

Багато з тих, хто працює вдома, щоб не турбувати інших домашніх, віддають перевагу клавіатурам з тихим і «м'яким» зворотним зв'язком, які за рахунок амортизації видають мінімум звуку при використанні. Тож почути від моделей такого типу дзвінкого та яскраво вираженого стуку ножичних або механічних клавіш, як подобається деяким користувачам, не вдасться.

Особливі фішки

  1. Додаткові клавіші для управління відтворенням відео/музики, для ігор і клавіші для ввімкнення/вимкнення/сну. Зазвичай всі команди, які виконують ці клавіші, реалізуються гарячими клавішами. Тому вибір за Вами, клавіатура з масою додаткових кнопок стає менш зручною і більш громіздкою.

  2. Підсвічування клавіш. Ця функція — дійсно корисна і потрібна, особливо для тих, хто не володіє сліпим друкуванням. А якщо Вам не обов'язково дивитися на клавіатуру в процесі друкування, підсвічування Вас просто потішить як елемент декору.


  3. Екран для індикації в іграх. Знадобиться на випадок, якщо Вам зручно відривати очі від основного екрану, а не викликати потрібні показники гарячими клавішами:)


Також можна засновувати вибір на бренді виробника.

Рекомендації

Перед придбанням нової клавіатури поставте собі три головних питання: «Що я хочу від неї отримати?», «Скільки я хочу на неї витрати?» і «Скільки вона повинна мені прослужити?».

Якщо Вам все рівно, яка товщина буде у клавіатури і чи будуть на ній клавіші управління гучністю, але важливо, щоб вона прослужила довго і витримала цілодобовий набір тексту, беріть механічну. Вона обійдеться дорожче, але не розчарує. Якщо зовнішній вигляд — найголовніше, вибирайте незвичайні мембранні моделі, але будьте готові до того, що скоро доведеться купувати нову.

Коментарі

1

DM

06.06.2023

Нещодавно придбав собі комплект Logi K295 silent версію, для того щоб не заважати сім'ї коли працюю. Дуже подобається.

Еще комментарии