0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

5 важливих кроків перед інсталяцією Windows

Головна /

Блог

/

5 важливих кроків перед інсталяцією Windows

5 важливих кроків перед інсталяцією Windows

17.05.2023

Софт

21911

З інсталяцією операційної системи, рано чи пізно, стикаються всі користувачі. Одні роблять це постійно, інші — тільки коли «все пропало». Сьогодні ми розповімо, що потрібно не забути зробити перед тим, як встановити Windows.

Крок 1: визначаємося з форматом інсталяції

Є два варіанти:

  • оновлення операційної системи без втрати файлів;
  • повна інсталяція системи, яка має на увазі форматування системного диску.

В разі оновлення всі Ваші файли, програми та налаштування в них будуть збережені. Цей варіант не підходить для перевстановлення системи через некоректну роботу. Разом з потрібними файлами на диску залишиться сміття і, можливо, віруси, що порушують функціонування. Тому якщо інсталяція потрібна, щоб прискорити роботу комп'ютера та позбавитися помилок, вибирайте варіант з форматуванням системного диска.

Врахуйте, що в даному випадку будуть видалені:

  • програми та їх налаштування (в тому числі ігри та збереження в них);
  • всі файли, які зберігаються на диску С;
  • ярлики і файли на робочому столі;
  • драйвери, налаштування системи, збережені паролі в браузерах.

Крок 2: складаємо список потрібних програм

Майже кожен користувач має на комп’ютері набір програм, частину яких використовує постійно, а інші або встановлювалися для одноразового завдання раніше, або використовуються вкрай рідко.

Перед встановленням нової ОС рекомендуємо скласти перелік програм, які потрібні Вам у першу чергу. Зазвичай, не так просто відразу згадати, що необхідно, без такої шпаргалки.

Крок 3: копіюємо потрібні файли

Зверніть увагу! Переносити файли потрібно тільки з того диску, на якому зберігаються системні файли (зазвичай це диск С). На інших дисках усі файли будуть збережені, якщо Ви не виберете їх форматування додатково.

Переносити файли можна на з’ємний носій або інші диски. Резервні копії дійсно важливих файлів ми рекомендуємо зберігати на жорстких дисках/флешках/SSD-накопичувачах. Це потрібно на випадок екстрених ситуацій, а не тільки для інсталяції системи.

При пошуку важливих файлів на диску С не забудьте зазирнути:

  • на робочий стіл (багато користувачів забувають про те, що він належить диску С, зберігають туди все з думкою «потім розберусь», а потім дивуються, чому закінчується місце на диску С);
  • у папку «Завантаження», там напевно завалялося що-небудь важливе;
  • у «Мої документи».

Крок 4: перевіряємо драйвери

Після інсталяції системи Вам знадобляться драйвери на відеокарту, мережеву карту і (опціонально) звукову карту, миш та ін.

Це стосується ОС старше Windows 8, на останніх версіях усі драйвери «підтягуються» автоматично. До того ж, усі драйвери зараз можна безпечно завантажувати з офіційних сайтів виробників. Але якщо драйвери на мережеву карту або Wi-Fi відсутні в інсталяційному образі ОС, Ви просто не зможете підключитися до Інтернету :)

Тому драйвери краще зберігати на флешці. Це, до речі, стосується і інсталяційних файлів зі списку, складеного у кроці №2.

Крок 5: паролі та закладки

Деякі користувачі (ми, до речі, не раз просили не робити цього), «запам'ятовують» паролі браузером. А після перевстановлення системи все виявляється втраченим.

Паролі від усіх сайтів можна «витягти» з браузера, зайшовши в «Налаштування». Робити це потрібно, ясна річ, заздалегідь.

Також з меню «Закладки» в більшості браузерів можна експортувати HTML-файл, а потім імпортувати його в браузер на новій ОС.

Ось і все! Ви повністю підготовлені до інсталяції системи і нічого важливого не буде втрачено.

Коментарі

0

Еще комментарии