0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Програми для блокування реклами: що потрібно знати про них

Головна /

Блог

/

Програми для блокування реклами: що потрібно знати про них

Програми для блокування реклами: що потрібно знати про них

12.09.2024

Iнтернет

336

У сучасному інтернет-середовищі ми щодня стикаємося з величезною кількістю реклами, яка дуже часто заважає отримувати задоволення від перебування в мережі. В таких ситуаціях допоможе використання спеціальних програм, призначених для оптимізації роботи в Інтернеті. Саме про них ми і розповідаємо.

Чому онлайн-реклама може бути небезпечною

Та спочатку розглянемо потенційні ризики, які несуть із собою цифрові рекламні оголошення. Згідно зі статистикою, активний інтернет-користувач перебуває в мережі приблизно 7 годин щодня. І протягом цього часу його роботу чи розваги можуть переривати спливаючі вікна, банери чи інші різновиди онлайн-реклами. Цілком природно, що відволікання уваги викликає роздратування. Однак це не єдині наслідки взаємодії з рекламою в мережі. Вона може призводити й до інших незручностей та неприємностей:

  • Обурення від шок-контенту. Частина реклами має клікбейтні заголовки та містить інформацію з категорії “для дорослих” (зображення еротичного характеру, картинки з різними каліцтвами тощо). Але при переході за посиланням зміст статті абсолютно не відповідає заголовку та зображенню, що викликає у інтернет-юзерів негативну реакцію.
  • Розчарування від неправдивих оголошень. Напевно, кожному траплялася реклама з обіцянками супершвидкого способу схуднення, лікування облисіння за допомогою чудодійного засобу тощо. Подібним оголошенням, які перш за все характерні для тизерної реклами, не можна вірити, бо вони не лише недостовірні, а й можуть завдати шкоди.
  • Перешкоджання інтернет-серфінгу. На деяких сайтах може зустрічатися настільки багато реклами, що вона заважає знайомитися з контентом, перекриває розділи та меню. Це також викликає неприязнь у користувачів.
  • Отримання спаму на електронну пошту. Існує тип реклами, спрямований на збирання електронних адрес інтернет-користувачів. Для цього у спливаюче вікно вам пропонують ввести свій email. Після виконання такої дії вікно зникає, а натомість на вашу електронну пошту починають надходити сотні листів із непотрібною інформацією, які доводиться фільтрувати або видаляти вручну.
  • Втрачання грошових коштів через приховану підписку. У складі деяких рекламних оголошень може спеціально міститися шкідливий код, прихований від вас, але здатний автоматично підключити підписку на оплачувані послуги. В результаті ви щомісяця можете втрачати певну суму коштів, навіть не підозрюючи про це.
  • Викрадення паролів від онлайн-банкінгу. Часом ви можете бачити рекламу, яка імітує повідомлення від банків або офіційних органів з пропозицією отримати певну суму коштів при переході за посиланням. Насправді ж в разі згоди ви можете отримати на свій комп’ютер програму-шпіон, яка здатна викрасти паролі від вашого онлайн-банку або електронного гаманця.
  • Взаємодія з фішинговими сайтами. Деякі веб-ресурси можуть імітувати інтернет-магазини або платіжні системи, пропонуючи користувачам замовити товар чи оплатити послугу. Якщо людина погоджується на пропозицію, кошти з її картки можуть бути списані, а замовлення — так і не надійти.

Щоб уникнути перелічених незручностей та небезпек, були створені так звані блокувальники реклами, які користуються популярністю у великої частини інтернет-користувачів. Детальніше про них далі.

Що таке блокувальники реклами та як вони працюють

Блокувальник реклами — це програмне забезпечення, плагін або розширення для браузера, яке фільтрує вміст і приховує нав’язливу рекламу на веб-сторінці. В результаті сторінки без реклами забезпечують гарну взаємодію з користувачем, дозволяючи швидко та без відволікань переглядати їхній вміст.

Принцип роботи всіх програм для блокування реклами можна описати наступним чином:

  1. Фільтрація контенту. Блокатори реклами використовують списки фільтрів, які містять правила для блокування певних елементів на веб-сторінках. Ці списки можуть містити URL-адреси рекламних серверів, ключові слова або інші характеристики рекламних елементів.
  2. Аналіз і блокування. Коли ви завантажуєте веб-сторінку, адблокер аналізує її вміст і порівнює його з фільтрами. Якщо вміст відповідає правилам блокування, реклама не відображається.
  3. Налаштування. Багато блокаторів реклами дозволяють користувачам налаштовувати їхню роботу, додаючи сайти до так званих "білих списків" або змінюючи параметри фільтрації.

Крім своєї основної функції, адблокери також вміють:

  • Збільшувати швидкість завантаження сторінок. Суть дії антирекламного плагіна полягає в тому, що він просто перешкоджає завантаженню веб-сторінки. Вага сторінки без реклами зменшується, завдяки чому вона завантажується швидше.
  • Приховувати від сторонніх приватні дані. Відвідуючи сайти зі встановленим адблокером, ви приховуєте інформацію про себе. З одного боку, це добре, адже так ваші приватні дані не потраплять до зловмисників. Але з іншого боку, це унеможливлює дізнатися інформацію про вашу онлайн-активність та уподобання через аналітику роботи відвідуваних сайтів (наприклад, інтернет-магазинів), що допомогло б робити веб-ресурс ще зручнішим і привабливішим.
  • Перешкоджати інсталяторам. Блокувальник перешкоджає інсталяції на ваш комп’ютер програм, які демонструють рекламу без вашої згоди.
  • Виконувати функцію батьківського контролю. Деякі блокатори реклами вже мають таку функцію, яка дає змогу приховати від дитячих очей контент небажаного характеру, а на деяких її потрібно ввімкнути.

Наскільки безпечно використовувати блокатори реклами

Використання антирекламних плагінів має свої плюси і мінуси, і питання безпеки залежить від конкретної програми та вашого способу її використання.

Плюси використання блокаторів реклами

  1. Захист від небажаного контенту. Антирекламні плагіни допомагають уникати нав'язливої або агресивної реклами, спливаючих вікон та банерів, що покращує ваш досвід перегляду веб-сторінок.
  2. Прискорення завантаження сторінок. Вимкнення реклами зазвичай пришвидшує завантаження веб-сторінок, оскільки в таких випадках браузер завантажує і рендерить менше елементів, що призводить до зменшення навантаження на нього.
  3. Захист від потенційно небезпечних рекламних матеріалів. Деякі реклами містять шкідливе ПЗ або переспрямовують на фальшиві сайти, а блокатори допомагають уникнути таких загроз.
  4. Зменшення споживання даних. Блокування реклами допомагає зменшити обсяг даних, які використовуються при перегляді сайтів, що має значення для користувачів з обмеженими тарифами на Інтернет.
  5. Зниження роздратування. За день кожен із нас бачить близько 63 рекламних блоків, які здебільшого не несуть жодної користі, тож тільки заважають і дратують. Так що чим менше агресивної реклами і спливаючих вікон ми бачимо, тим комфортніше нам знаходитися в інтернет-просторі.

Мінуси і потенційні ризики використання блокаторів реклами

  1. Загроза безпеці та конфіденційності. Деякі безкоштовні блокувальники можуть містити шкідливе ПЗ або збирати дані про користувачів. Тож варто використовувати лише перевірені інструменти, які добре себе зарекомендували.
  2. Збої у відображенні сайту. Іноді увімкнені блокувальники реклами некоректно впливають на відображення деяких елементів сайту або його функціональність. В таких випадках потрібно відключити програму на конкретних сайтах.
  3. Технічні проблеми. Деякі веб-сайти намагаються обійти адблокери, що може призвести до технічних проблем або проблем із доступом до контенту.

Популярні безкоштовні програми для блокування реклами в Інтернеті


1. AdBlock Plus

Це інструмент із відкритим кодом, завдяки чому він є безкоштовним. Adblock Plus блокує банери, аудіо, відео та спливаючі вікна, трекери веб-сайтів і додане до них шкідливе ПЗ. Стандартно програма дозволяє бачити рекламу, яка не заважає перегляду вмісту та не викликає у вас роздратування, з можливістю заблокувати її в налаштуваннях.


Особливості:

  • Можливості блокування. Блокує банери, відеорекламу та спливаючі вікна, а також видаляє веб-переглядач, оголошення та трекери сторонніх розробників. Також може блокувати дратівливі сповіщення веб-сайтів, попередження про файли cookie тощо.
  • Параметри налаштування. Дає можливість створити білий список з веб-сайтів, в тому числі дозволяє вносити до нього канали на YouTube.
  • Сумісність розширення. Дозволяє використовувати його в таких популярних браузерах, як Chrome, Opera, Firefox, Safari, MS Edge, а також на Android.
  • Географічна доступність. AdBlock Plus підтримується в таких країнах, як Франція, Німеччина, Великобританія та США.
  • Доступні мови. Доступний багатьма мовами, зокрема англійською, французькою, німецькою та ін.
  • Підтримка клієнтів. Зв’язок зі службою підтримки забезпечується через email.

Плюси:

  • Простий в інсталяції та використанні.
  • Сумісний з усіма основними пристроями.
  • Має список фільтрів для захисту від обходу.
  • У списку доступно понад 20 мовних фільтрів.

Мінуси:

  • Залишає деякі оголошення не заблокованими.
  • Додаткові параметри приховані в меню додаткових параметрів.
  • Потребує ручного вмикання або вимикання певних функцій.

2. Total Adblock

Ця програма дозволяє блокувати необмежену кількість реклами незалежно від того, яким сайтом чи програмою ви користуєтеся. Крім платних тарифів, користувачам Total Adblock доступний безкоштовний базовий план, а ще можна безкоштовно протестувати сервіс.


Особливості:

  • Можливості блокування. Швидко блокує автоматичне відтворення реклами під час перегляду відео, новинних сайтів та соціальних мереж, в тому числі оголошення на YouTube та спливаючі вікна. Також може видаляти файли cookie і дозволяє зупиняти різні типи трекерів сторонніх розробників.
  • Сумісність розширення. Може використовуватися в усіх популярних браузерах (Chrome, Opera, MS Edge, Safari, Firefox та ін.).
  • Географічна доступність. Підтримується в таких країнах, як Німеччина, Франція, Великобританія та США.
  • Доступні мови. Total Adblock доступний багатьма мовами: англійською, німецькою, французькою, польською, італійською, іспанською, нідерландською, норвезькою та ін.
  • Підтримка клієнтів. Користувачі можуть отримати швидку підтримку через контактну форму, живий чат, email та номер телефону.

Плюси:

  • Ефективно блокує більшість настирливої ​​онлайн-реклами.
  • Легко налаштовує білий список.
  • Блокує всю рекламу на всіх сайтах потокового відео.

Мінуси:

  • Не дозволяє встановити правила блокування.
  • Потребує покращення функцій конфіденційності.

3. Stands AdBlocker

Це розширення для блокування реклами в Chrome допомагає захистити від зловмисного ПЗ, загроз безпеці та відстеження в Інтернеті. Плагін блокує рекламу, email оголошення, пошукові оголошення та спливаючі вікна. Також Stands AdBlocker зменшує трафік і забезпечує мінімальне споживання даних.


Особливості:

  • Можливості блокування. Блокує спливаючі вікна, відеоролики з автоматичним відтворенням, оголошення у Facebook та на YouTube, медійну рекламу, контекстну рекламу в Google.
  • Параметри налаштування. Дозволяє сформувати білий список з веб-сайтів або конкретних оголошень, яким ви надаєте перевагу.
  • Сумісність розширення. Плагін підходить виключно для браузера Google Chrome.
  • Географічна доступність. Stands AdBlocker підтримується майже в усіх країнах Європи, а також в Австралії, Аргентині та ін.
  • Доступні мови. Доступний багатьма мовами: англійською, німецькою, французькою, іспанською тощо.
  • Підтримка клієнтів. Надає клієнтам швидку підтримку через контактну форму та email.

Плюси:

  • Легке ПЗ.
  • Має ефективні функції білого списку.
  • Прискорює завантаження сторінок.

Мінуси:

  • Не блокує деякі відеооголошення.
  • Підтримується обмеженою кількістю браузерів.
  • Не підтримує блокування скриптів.

4. AdGuard

Цей інструмент обробляє спливаючі вікна, банери та відео (навіть на YouTube), захищаючи користувачів від онлайн-фішингу та сайтів відстеження. Пропонує як розширення для браузера, так і окреме ПЗ для блокування реклами і захисту від трекерів. Окрім платних тарифних планів, доступний безкоштовний базовий план, який пропонує основні функції блокування реклами без оплати.


Особливості:

  • Можливості блокування. Дозволяє блокувати відеорекламу, мультимедійну рекламу, небажані спливаючі вікна і шпигунське ПЗ. Також має функцію батьківського контролю, яка допомагає захистити ваших дітей від перегляду вмісту для дорослих.
  • Сумісність розширення. Підтримує такі популярні браузери, як Chrome, Firefox, MS Edge, Safari, Opera. Також сумісний з Android, macOS та iOS.
  • Географічна доступність. AdGuard підтримується в багатьох країнах, включаючи Німеччину, Великобританію, Індію та США.
  • Доступні мови. Доступний багатьма мовами (англійською, німецькою, індонезійською та ін.).
  • Підтримка клієнтів. В разі потреби клієнти можуть звернутися за допомогою через email.

Плюси:

  • Блокує всі шкідливі та небезпечні веб-сайти.
  • Забезпечує захист від фішингу та шкідливих програм.
  • Дозволяє налаштувати сценарії роботи.
  • Видаляє файли cookie та запити на відстеження.

Мінуси:

  • Недоступна підтримка в чаті.
  • Час від часу блокує потрібний вміст.
  • Стягує додаткову плату за деякі функції.

5. AdBlock

Це безкоштовне розширення блокує рекламу та спливаючі вікна на Facebook, YouTube, Twitter тощо. AdBlock дозволяє переглядати деякі оголошення на вибір, вносити сайти в білий список або блокувати всі оголошення стандартно. Інструмент доступний для Android та iPhone.


Особливості:

  • Можливості блокування. Блокує спливаючі вікна, рекламу та відеорекламу, видаляє трекери з YouTube, Facebook, Twitter, а також сайти третіх осіб. До того ж AdBlock блокує зловмисну ​​рекламу, наприклад, зловмисне ПЗ в рекламі криптомайнінгу.
  • Параметри налаштування. Допомагає персоналізувати роботу за допомогою фільтрів, білих списків, темного режиму та яскравих тем. Дозволяє створити резервну копію, а також синхронізувати білі списки та правила блокування реклами для стабільної роботи.
  • Сумісність розширення. Підтримує такі популярні браузери, як Google Chrome, Firefox, Apple Safari (настільний і мобільний), Opera та MS Edge.
  • Географічна доступність. Підтримується в багатьох країнах, включаючи Китай, Туркменістан, маючи понад 60 мільйонів користувачів.
  • Доступні мови. Доступний багатьма мовами, серед яких англійська (Велика Британія, США), індонезійська та ін.
  • Підтримка клієнтів. Дає змогу зв’язатися зі службою підтримки клієнтів через систему тікетів.

Плюси:

  • Блокує різні типи реклами.
  • Захищає від шкідливих програм.
  • Має простий і привабливий інтерфейс.

Мінуси:

  • Витрачає багато оперативної пам'яті та потужності процесора.
  • Бракує підтримки.

Як увімкнути блокувальник реклами в Google Chrome


Щоб оптимізувати свою роботу в Google Chrome за допомогою антирекламного плагіна, потрібно виконати наступні дії:

  1. Відвідати будь-яку програму для блокування реклами в Інтернеті з наведеного вище списку та скачати її.
  2. В меню прейти в “Налаштування” — “Розширення” та знайти встановлене розширення.
  3. Застосувати зміни на власний розсуд і зберегти їх.
  4. Закріпити плагін, щоб легко вмикати чи вимикати його.
  5. Тепер можна відвідати будь-який сайт, що містить рекламу, і натиснути на значок плагіна у верхньому правому куті, щоб перевірити, чи працює він належним чином.

Як увімкнути блокування реклами в Opera


Opera є браузером з вже вбудованим адблокером, тому розширення сторонніх компаній встановлювати не потрібно. Окрім блокування майже всієї реклами, цей браузер також блокує відстежуючі файли cookie на багатьох веб-сайтах. За словами розробників, завантаження сторінок при використанні цього браузера з антирекламним плагіном прискорюється на 90%.

Стандартно вбудований блокатор реклами в Opera знаходиться у сплячому стані. Щоб увімкнути його, вам потрібно:

  1. Перейти до розділу налаштувань “Безпека”.
  2. Зайти до підрозділу “Блокування реклами”.
  3. Увімкнути опцію “Блокуйте рекламу і працюйте в Інтернеті втричі швидше”.

І наостанок кілька рекомендацій з користування програмами, що блокують рекламу:

  • Використовуйте блокувальники з високими рейтингами і позитивними відгуками, і завантажуйте їх тільки з офіційних джерел.
  • Регулярно оновлюйте адблокери, щоб мати доступ до останніх функцій, захист від реклами та нових загроз.
  • За можливості налаштовуйте розширення на свій розсуд, щоб вам було комфортно взаємодіяти з інтернет-ресурсами.

Коментарі

0

Еще комментарии