0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Ким бути? 10 найперспективніших професій у сфері IT

Головна /

Блог

/

Ким бути? 10 найперспективніших професій у сфері IT

Ким бути? 10 найперспективніших професій у сфері IT

16.01.2024

Iнтернет

1750

IT-індустрія розвивається доволі стрімкими темпами. Це означає, що поява кожної нової технології вимагає відповідних спеціалістів для роботи. У цій статті ми розповідаємо про десять найбільш затребуваних IT-спеціальностей, які вже існують та за якими майбутнє. Якщо Ви замислюєтеся над зміною професії, можливо, ця інформація стане Вам у нагоді при виборі нової діяльності.

Full-Stack розробник

В обов'язки розробника повного стеку входить розробка як фронтенду (інтерфейсу), так і бекенду веб-сайту або застосунку. Такий фахівець забезпечує чуйність створюваних продуктів, їх відповідність необхідним стандартам і безпеку даних.

Оскільки Full-Stack розробник бере участь у створенні продукту на всіх етапах (що робить професію однією з найбільш високооплачуваних в IT), він повинен розуміти основи веб-розробки та технологій баз даних, а також володіти навичками програмування та написання скриптів, проєктування та розробки прикладних програмних інтерфейсів (API). Від спеціаліста вимагається досвід роботи як з інтерфейсними технологіями (HTML, JavaScript, CSS), так і з бекенд-технологіями (PHP, Node.js, Ruby on Rails).

Інженер/архітектор з хмарних обчислень

Все більше компаній відмовляються від класичної монолітної локальної інфраструктури на користь хмарних сервісів, управління якими вимагає залучення спеціалістів з відповідними навичками: розумінням архітектури хмарних програм, знанням хмарної платформи Amazon Web Services, Google чи Azure.

Такий спеціаліст як інженер (або архітектор) з хмарних обчислень відповідальний за проєктування, розробку, впровадження та керування хмарною системою. Хмарні обчислення дозволяють отримати доступ до загальних обчислювальних ресурсів (сховищ, серверів, застосунків та ін.). Завдяки роботі Cloud Computing Engineer дані зберігаються у безпеці, є доступними та масштабованими.

Спеціаліст з аналізу даних

Вже зараз на підприємствах та в організаціях спостерігається зростання обсягів згенерованих даних в геометричній прогресії. Тому не дивно, що попит на фахівців з аналізу даних зростає більшими темпами порівняно з іншими професіями.

Роль Data Scientist полягає в аналізі великих масивів даних для виявлення певних тенденцій, а також у розробці моделей та алгоритмів для прогнозування майбутніх результатів. На основі проведеного аналізу організації можуть приймати більш ефективні рішення.

У свою чергу фахівець з вивчення даних повинен розумітися на алгоритмах машинного навчання, вміти створювати моделі даних, писати код такими мовами, як Python, SAS та використовувати в своїй роботі інші аналітичні інструменти.

Інженер по роботі з великими даними

Ще одна перспективна професія, яка безпосередньо пов'язана з даними. Тільки уявіть: щодня понад 4 мільярди інтернет-користувачів генерують близько 2,5 квінтильйонів байт інформації.

В обов'язки інженера з обробки великих даних входить планування, проєктування та керування повним життєвим циклом масштабних розробок в галузі Big Data. Щоб впевнено почуватися в цій ролі, фахівцю знадобляться навички програмування та візуалізації даних, а також розуміння технологій NoSQL, Hadoop, Spark.

Розробник блокчейну

Блокчейн – це така технологія запису та передачі даних, яка дозволяє зберігати їх у вигляді ланцюжка блоків. Розробник блокчейну спеціалізується на проєктуванні, розробці та впровадженні цифрових рішень на основі цієї технології з урахуванням технологічних потреб компанії. Серед навичок, які бажано мати блокчейн інженеру: програмування Java, Solidity, Python, C#, APL. Плюс фахівець повинен розбиратися в технологіях, що лежать в основі R3, Ripple, Ethereum та Bitcoin.

Інженер/архітектор зі штучного інтелекту

Світова популярність штучного інтелекту (ШІ) дедалі набирає обертів в різних галузях – від діджиталу до медицини. Фахівець на посаді інженера зі ШІ відповідає за проєктування та розробку програмних застосунків, що працюють на основі ШІ, а також за аналіз та інтерпретацію даних.

Великі компанії можуть потребувати ще більш вузьких спеціалізацій: наприклад, Natural Language Processing Engineer, щоб навчати нейромережі сприймати людську мову, або Computer Vision Engineer для роботи з ШІ, що розпізнає картинки.

Професія архітектора зі ШІ потребує глибоких знань з математики та статистики, машинного навчання та нейронних мереж, а також розуміння принципу роботи TensorFlow та інших подібних технологій.

Спеціаліст з кібербезпеки

Світові компанії та організації все більше переймаються питаннями інформаційної безпеки. Тому фахівці із захисту комп’ютерних систем і мереж від несанкціонованого доступу, крадіжок і пошкоджень точно будуть “в ціні”. Вони займатимуться виявленням потенційних ризиків та розробкою стратегій для запобігання кібератакам.

DevOps інженер

DevOps (скорочення від Development & Operations) представляє собою співпрацю між командами розробників та операторів з метою оптимізації всіх процесів життєвого циклу програмного забезпечення. Зоною відповідальності DevOps інженера є автоматизація розробки, тестування та розгортання програмних застосунків.

Щоб обіймати таку посаду, необхідні знання системного адміністрування Linux чи Unix, навички написання скриптів на PHP/Python та Ruby, а також опанування таких DevOps інструментів, як Git та Jenkins.

Менеджер з продукту

Безупинний технологічний прогрес вимагає від компаній впровадження нових технологій з метою досягнення стратегічних і тактичних бізнес-цілей та задоволення потреб клієнтів. В таких умовах попит на менеджерів з продукту буде тільки зростати.

Грамотний продакт-менеджер допомагає команді розробників та інженерів визначитися з параметрами продукту, над створенням якого вони працюють, а потім керує подальшою розробкою цього продукту. Для цього йому потрібні сильні аналітичні скіли та навички тайм-менеджменту, а також знання з управління життєвим циклом продукту та володіння такими інструментами керування продуктами, як JIRA, PivotalTracker, Asana.

Архітектор програмного забезпечення

Головне завдання архітектора програмного забезпечення (ПЗ) – знаходити найпростіші та найефективніші рішення для впровадження програмних систем, які б відповідали як можливостям компанії, так і вимогам клієнтів. Пошук оптимального рішення фахівець здійснює на основі наданих технічних завдань і наявних у компанії ресурсів. В рамках своєї ролі архітектор ПЗ повинен мати сильні навички аналітики та програмування, розумітися на архітектурі ПЗ та моделюванні даних.

Висновки

Технологічна революція неминуча, а отже, попит на кваліфікованих спеціалістів в галузі IT буде високим. Якщо ця сфера приваблює Вас настільки, що Ви хотіли б спробувати себе в ній, варто проаналізувати свої сильні сторони та вже зараз почати навчання тій професії, яка буде Вам цікава. Тим більше, що для цього наразі є безліч можливостей.

Kharkiv IT Cluster — одне з найбільших ІТ-об'єднань в Україні, вже протягом 8-ми років допомагає з вибором професії всім зацікавленим. Для цього реалізуються дві відкриті ініціативи для всіх, хто визначається з професією в ІТ: Open IT та Teens2IT.

На заходах, які відбуваються online, учасники можуть дізнатися про актуальні професії в ІТ, попит на професії, основні hard та soft skills, необхідні для роботи, та поставити питання представникам сфери в реальному часі.

  • Open IT — серія безкоштовних навчальних воркшопів про професії в IT з фокусом на hard skills.
  • Teens2IT — серія безкоштовних інтерв’ю зі спеціалістами IT-сфери.

Форми реєстрацій на найближчі заходи доступні на сторінках проєктів.

Коментарі

0

Еще комментарии