0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як не заплутатися у дротах. Типи мережевих кабелів

Головна /

Блог

/

Як не заплутатися у дротах. Типи мережевих кабелів

Як не заплутатися у дротах. Типи мережевих кабелів

14.10.2022

Iнтернет

54828

Хочете оптоволокно прямо в квартиру? Ви впевнені, що це гарна ідея? Давайте поговоримо про те, як застосовуються різні типи мережевих кабелів, а також про те, які переваги та недоліки вони мають.

Швидкість і стабільність передачі сигналу безпосередньо залежать від середовища його розповсюдження. Незважаючи на стрімкий розвиток бездротових технологій, кабельні мережі, як і раніше, забезпечують максимальну швидкість та перешкодозахищеність.

Сьогодні для будування мереж застосовуються три основних типа кабеля: коаксіальний, кручена пара та оптоволокно.

Дроти можут бути екранованими та неекранованими. Екран забезпечує захист від перешкод і наведень. Крім того, до складу кабеля може входити одна або кілька жил. Всі ці характеристики впливають на проходження сигналу, вартість кабелю та його монтажу.

Коаксіальний кабель

Коаксіальний кабель складається з однієї мідної жили в товстому діелектрику і зовнішньої ізоляції.


Цей «старожил» побудови локальних мереж найстійкіший до механічних пошкоджень, але сьогодні в комп’ютерних мережах практично не застосовується. Вся справа в обмеженій швидкості передачі даних — всього 10 Мбіт/с. Крім того, коаксіальний кабель — не найдешевший і на нього сильно впливають сусідні електричні поля. Сьогодні його не використовують в комп'ютерних мережах, зате широко застосовують в мережах кабельного телебачення.

До переваг можна віднести високу міцність і можливість передавати дані на великі відстані. Екранування кабелю дозволяє ефективно позбутися перешкод. Також для монтажу не вимагається спеціальних інструментів і навичок.

Основні недоліки — низька пропускна здатність, дороговизна та невелика кількість мережевих плат, які досі підтримують даний тип кабелю.

Кручена пара

Кручену пару сьогодні активно застосовують у побудові домашніх і адміністративних локальних мереж через хорошу пропускну здатність (100 Мбіт/с — 100 Гбіт/с) при невисокій вартості. Кабель складається з чотирьох (8-жильний) або двох (4-жильний) скручених пар мідних дротів, ізольованих полівінілхлоридом. Пропускна здатність для 4-х жил — до 100 Мбіт/с, а кабель на 8 жил використовується для підключення гігабітного Інтернету.


Кручена пара може бути неекранованою та екранованою. В побудові мереж із застосуванням даного типу кабеля є важливе правило: їм можна з'єднувати пристрої, що знаходяться не далі, ніж 100 метрів один від одного.

Маркування крученої пари


Чим більше число, тим більше пар дротів і вище пропускна здатність. Для швидкості 100 Мбіт/с потрібна кручена пара не нижче CAT 5, для 1 Гбіт/с — не нижче CAT 5e. Вибираючи кабель, бажано зупинятися на провідниках з міді. Для зовнішніх робіт не слід застосовувати кручену пару, розраховану на прокладання в приміщеннях, її ізоляція не витримає впливу зовнішніх факторів.

Головними перевагами крученої пари є: висока пропускна здатність, простий монтаж за рахунок гнучкості та невеликої товщини кабелю, невисока ціна, нескладний ремонт.

До недоліків конструкції можна віднести низьку протяжність з’єднання та повну незахищеність за відсутності екрану.

Оптоволокно

Варто відзначити, что всі описані вище мережеві кабелі суттєво поступаються оптоволоконному. Його все частіше використовують при підключенні домашнього інтернету. Сигнал в такому кабелі передається не у вигляді електричних коливань, а у вигляді світлових хвиль, що йдуть по скляним або пластиковим жилам, відбиваючись від їхніх стінок.


Така форма забезпечує сигналу імунітет до будь-яких перешкод, однак сильно ускладнює монтаж і потребує особливих умов експлуатації. Кабель не можна згинати на кут, менший за вказаний у специфікації, не можна, щоб на нього випадково поставили диван і не можна, щоб його навіть трохи вкусив собака.

Проблема розриву усувається тільки зварюванням. Більшість користувальницьких мережевих карт не підтримують оптоволокно, тому потрібно купувати додаткове обладнання (медіаконвертер, sfp модуль).

Переваги: швидкість обмежена тільки можливостями мережевого обладнання; довжина з'єднання — десятки кілометрів; максимальна безпека даних, що передаються; збереження працездатності при екстремальному впливі на нього (наприклад, при ударі блискавки); відсутність впливу електромагнітних перешкод; відсутність цінності для вандалів, що знижує ризик його крадіжки.

Недоліки: складний ремонт, ускладнений монтаж у приміщеннях, необхідність встановлення додаткового обладнання.

Таким чином, описані типи кабелів розповсюджені повсюдно, і кожен з них виконує свою роль у побудові мереж. Але вже сьогодні конструкції волоконно-оптичного кабеля користуються все більшою популярністю завдяки тому, що мають суттєві переваги і при цьому коштують не дорожче крученої пари. Про технологію оптичних мереж, якій пророкують велике майбутнє, можна прочитати в нашій статті «PON: інтернет, доступний кожному».

Коментарі

2

DM

06.06.2023

Топ статья

малик

07.02.2023

хорошая презентация

Еще комментарии