0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

IPv6: новий формат старої адреси

Головна /

Блог

/

IPv6: новий формат старої адреси

IPv6: новий формат старої адреси

03.04.2023

Iнтернет

18338

Розвиток глобальної мережі йде дуже активно і скоро стане неможливим без розширення адресного простору. Цей процес передбачає поступовий перехід з IPv4 на IPv6. Сьогодні ми розкажемо, в чому полягає проблема і як готуватися до її вирішення звичайним користувачам.

Приклад адреси: FEDC:BA98:7654:3210:FEDC:BA98:7654:3210.

Незначні нулі в числах або нульові блоки — опускаються. Замість пропущеного числа ставиться двокрапка. Наприклад, 1024:0:0:0:75:332:208B:717А може бути записаний як 1024::75:332:208B:717А. Розділені двокрапкою числа називаються октетами.

Адресу IPv6 можна поділити на три складові частини:

  • глобальний префікс (з 1-го по 3-й блоки);
  • ідентифікатор підмережі (4-й блок);
  • ідентифікатор інтерфейсу (з 5-го по 8-й блоки).

Відхід від IPv4

IPv6 приходить на зміну IPv4 не просто з причини оновлення, але й тому, що адреси IPv4 вичерпали себе. В 2011 році регіональним інтернет-реєстраторам були розподілені останні вільні 16 мільйонів адрес IPv4. Таким чином глобальний пул доступних IP-адрес четвертої версії став дорівнювати нулю. Це недивно, сьогодні в кожному домі знайдеться не один пристрій, який регулярно підключається до глобальної мережі. У кожного з цих пристроїв повинна бути своя IP-адреса. У деяких провайдерів вже закінчились вільні IP-адреси, у інших вони закінчуються («Макснет» не входить до цих списків, так як ріст кількості мережевих пристроїв був передбачений заздалегідь).

Сьогодні проблема нестачі адресів вирішується за допомогою мережевого механізму NAT. Він передбачає підміну внутрішніх адрес, які знаходяться за натуючим пристроєм, на зовнішні для подальшої маршрутизації пакетів. Таким чином на цілу групу девайсів припадає всього одна зовнішня IP-адреса. З переходом на IPv6 в цих перетвореннях не буде потреби, люди будуть забезпечені адресами на сотні тисяч років вперед.

Відмінності IPv6 від IPv4

Адреси IPv6 мають більш складну ієрархічну структуру. Кількість адрес, які здатен генерувати IPv4 — 4,2*109, для IPv6 ця цифра складає 7,9*1028. Крім довжини адресного простору, між протоколами є й інші відмінності:

  • методи адресації (в IPv4 застосовуються числові, в IPv6 — буквено-числові;
  • широке застосування в IPv6 багатоадресної маршрутизації (multicast), яка замінює звичний в IPv4 broadcast;
  • визначення МАС-адрес (IPv4 використовує ARP, а IPv6 — NDP);
  • використання адрес (в IPv4 це унікальні публічні та приватні адреси для трафіка, в IPv6 — глобально унікальні та локальні адреси.

Вищеперераховані параметри і роблять IPv6 більш просунутим.

При цьому у IPv6 є й недоліки:

  • оновлення дорого обходиться провайдерам, оскільки передбачає закупівлю нового обладнання і його налаштування;
  • відсутня зворотна сумісність з IPv4, що означає необхідність підтримки обох протоколів протягом перехідного періоду, і як наслідок — зниження безпеки через збільшення поверхні можливої атаки.

Тестування і впровадження

Нова версія протоколу має низку переваг, які дозволяють встановлювати з’єднання швидше та безпечніше. Тому вже сьогодні йде підготовка до її впровадження.

8 червня 2011 пройшов Міжнародний день IPv6, в ході якого проводилось тестування загальної готовності до переходу на нові адреси. Цього дня учасники проєкту надавали доступ до своїх сайтів і за IPv4, і по IPv6. Тестування було визнано успішним і через рік відбувся всесвітній запуск IPv6. За новим протоколом підключили 1% користувачів, а на початок 2023 року, за даними Google, ця цифра перевищила 40% користувачів.

Перехід на нову технологію на сьогоднішній день не цілком можливий, так як великий процент мережевого обладнання рядовых користувачів не підтримує IPv6, незважаючи на те, що все сучасне обладнання має таку можливість. Уряди країн Європи та Америки вже вирішують питання модернізації мереж для найшвидшого впровадження нового адресного простору. Передбачається, що поки всі пристрої не зможуть підтримувати IPv6, протоколи будуть працювати одночасно.

Можливість підключення iPV6 в мережі «Макснет»

Пересічним користувачам не варто побоюватися змін, особливо якщо вони використовують сучасне обладнання. Для абонентів «Макснет», які мають доступ до Інтернету за технологією Ethernet (IPoE) або PON, підключення IPv6 доступне.

Щоб отримати в мережі «Макснет» IPv6 адресу та префікс /64 (цілий блок з 264 адрес, які роутер абонента може роздавати всім клієнтам у локальній мережі), потрібно увімкнути на роутері DHCPv6 + PD. Якщо комп'ютер включений без роутера, налаштовувати протокол iPV6 не потрібно: у Windows 10 та більшості Linux дистрибутивів він увімкнений стандартно.

Коментарі

0

Еще комментарии