0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Гігабіт: бути чи не бути?

Головна /

Блог

/

Гігабіт: бути чи не бути?

Гігабіт: бути чи не бути?

10.02.2023

Iнтернет

27471

Відповідаючи на питання «Що таке гігабітний Інтернет?», користувачі мережі на етапі появи даної технології неодмінно ототожнювали його з розкішшю. Сьогодні ж швидкість 1 Гбіт/с не в новинку людям і асоціюється вже з комфортом. Така зміна у поглядах обумовлена ростом обсягу файлів, кількості пристроїв, які підключаються до домашньої мережі, і постійним розвитком технологій. Якщо Ви досі не перейшли на гігабітний Інтернет, не відкладайте цей крок (особливо, якщо на швидкість з'єднання доводиться звертати увагу частіше, ніж тричі на тиждень).

Особливості технології

Передачу даних зі швидкістю 1 Гбіт/с часто називають просто Gigabit Ethernet (GbE). Процес переходу до даної технології і поступовий відхід від попередньої (100 Мбіт/с — Fast Ethernet) почався ще в 90-ті роки в Америці, а сьогодні гігабітний Інтернет в Україні завойовує все більшу популярність у користувачів.

І Gigabit Ethernet, і Fast Ethernet реалізуються за рахунок одного сімейства технологій Ethernet, яке сьогодні є основним для побудови локальних мереж. Стрімкого й повсюдного успіху Ethernet було досягнуто за рахунок високої адаптивності та можливості побудови мереж за декількома топологіями з використанням різних каналів зв’язку.

Технологія Gigabit Ethernet передбачає передачу даних по крученій парі та оптоволоконному кабелю і визначається групою стандартів IEEE 802.3. В якості проміжних вузлів використовуються комутатори. В цьому аспекті більш просунутою є технологія Gigabit Passive Optical Network (в цілому про PON ми докладно розповідаємо в цій статті). Особливість GPON полягає в тому, що вона не потребує використання додаткових пристроїв для встановлення зв'язку між оператором і користувачем (замість комутаторів в PON використовують спліттери, які не залежать від зовнішніх факторів, зокрема, від живлення — суттєва перевага в поточних умовах віялових відключень електроенергії в Україні). До того ж, гігабітний Інтернет в GPON є опцією за замовчуванням.

Кому підійде в першу чергу

Перехід на швидкість 1 Гбіт/с буде корисним в наступних випадках:

  1. Якщо Ви збираєтесь обзавестися домашнім мережевим сховищем (NAS). Це самостійні сховища, оснащені процесором і оперативною пам’яттю. Потрібні вони для створення резервних копій, взаємодії з хмарними сховищами, передачі інформації в будь-яку точку світу. Такі девайси працюють з великими обсягами даних, тому, щоб передача йшла швидко, рекомендується забезпечувати їх високошвидкісним Інтернетом.
  2. Для створення корпоративної мережі. Підключити гігабітний Інтернет буде особливо корисно, якщо специфіка компанії передбачає роботу з об’ємними файлами (відео, фото).
  3. Якщо 100-500 мегабітний Інтернет не забезпечує Ваші потреби. Чим більше пристроїв вдома мають вихід в Інтернет, тим більша пропускна здатність необхідна. Інтернет речей вже став частиною нашого життя, але для того, щоб всі смарт-системи не заважали роботі одна одної, крадучи трафік, потрібна висока швидкість з’єднання. І забезпечити її дозволяє гігабітний Інтернет, що працює на частоті 5 ГГц. Варто відзначити, що якщо у Ваших сусідів встановлений Wi-Fi роутер, який підтримує частіше експлуатований діапазон 2,4 ГГц, це ніяк не позначиться на якості з'єднання для Вас.
  4. Для роботи з потоковим відео, великим обсягом фотографій. Якщо Ви — стример, дизайнер або фотограф, постійно пересилаєте і приймаєте графічні матеріали у великій кількості, Вам напевно не хочеться чекати.

Що потрібно врахувати перед тим, як підключити гігабітний Інтернет

Зверніть увагу! Шидкість з’єднання вимірюється в бітах на секунду, а обсяг файлів зазвичай відображається в байтах.
1 байт=8 біт.
1 Гбіт/с=0,125 Гбайт/с.
Тому фільм, обсяг якого складає 4 Гб, буде скачуватися на швидкості 1 Гбіт/с не 4, а 32 секунди.

Однак домогтися швидкості Інтернету 1 Гбіт/с в реальних умовах нереально через зовнішній вплив на середовище передачі (вигин кабелю, наведення від сусідніх кабелів) та недосконалостей мережевого обладнання (всі питання до виробників).

Перед тим, як підключати гігабітний Інтернет, потрібно враховувати:

  1. Щоденний обсяг вхідних і вихідних даних. Для стандартного серфінгу в мережі буде цілком достатньо швидкості 100 Мбіт/с. Однако навіть звичне відвідування соціальних мереж і завантаження фільмів стануть набагато приємніше з підвищенням швидкості (кіно в якості HD або BD скачується 20-50 секунд).
  2. Наявність відповідного обладнання. В набір для підключення до гігабітного Інтернету входять:
    • маршрутизатор з підтримкою Gigabit Ethernet (це пишеться в специфікації і на портах пристрою). Такий маршрутизатор належить до категорії дводіапазонних, тобто транслює Wi-Fi на частоті як 2,4 ГГц, на якій зараз в основному працюють всі Wi-Fi мережі, так і 5 ГГц. Оскільки частота 5 ГГц використовується рідше, на ній менша кількість перешкод і вища швидкість передачі даних;
    • мережева карта/адаптер, здатний працювати на швидкості 1 Гбіт/с (подивіться модель карти в диспетчері пристроїв і пошукайте в Інтернеті її характеристики);
    • швидкий жорсткий диск (в ідеалі — SATA) для оперативної роботи з даними та їхньої передачі;
    • гігабітний кабель для Інтернету (мається на увазі наявність восьмижильної «крученої пари», підведеної від комутатора в будинку до абонентського обладнання).
  3. Можливості провайдера. Потрібно, щоб комутатор «був готовий» перейти на видачу швидкості 1 Гбіт/с.

Характеристики кінцевих пристроїв дуже важливі. Багато мережевих карт не розраховані на швидкість 1 Гбіт/с. В таких ситуаціях знадобиться гігабітний мережевий USB-адаптер. Але навіть він буде безкорисним, якщо пристрій морально застарів. «Древній» комп’ютер просто не буде встигати приймати і записувати вхідні пакети. Операційні системи нижче Windows 7 теж можуть не справлятися з роботою на такій швидкості.

Підведемо підсумки

Щодо переходу на Інтернет 1 Гбіт/с справедливий вираз «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». А після того, як Ви спробуєте Гігабіт, повертатися до старого тарифу Вам навряд чи захочеться.

Гігабітний Інтернет відкриває можливості швидкої роботи з об’ємними файлами, дозволяє створювати сховища даних, відкриває миттєвий доступ до них. Він заощаджує час і дає можливість працювати оперативніше і продуктивніше.

Деякий час тому люди користувалися 10 Мбіт/с і були впевнені, що ця швидкість задовольняє всі їхні потреби. Але технології не стоять на місці, і сьогодні цієї швидкості вже недостатньо навіть для простого перегляду файлів. Розповсюджений пакет 100 Мбіт/с теж відходить на другий план, поступаючись місцем сучасному гігабітному Інтернету.

Для тих, хто хоче йти в ногу з часом і зацікавлений провести гігабітний Інтернет в Харкові, наша компанія пропонує тариф 1 Гбіт/с. Спробуйте. Вам точно сподобається!

Коментарі

0

Еще комментарии