0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Що таке Wi-Fi 6 і чому варто перейти на новий стандарт

Головна /

Блог

/

Що таке Wi-Fi 6 і чому варто перейти на новий стандарт

Що таке Wi-Fi 6 і чому варто перейти на новий стандарт

09.06.2022

Iнтернет

28812

Перший високочастотний формат Wi-Fi забезпечував швидкість до 54 Мбіт/c, а сучасний стандарт Wi-Fi 6 дозволяє досягати швидкості до 9,6 Гбіт/с.

Бездротовий доступ до інтернету – це комфорт користувачів ноутбуків, необхідність для планшетів та смартфонів, а також робота «розумних» пристроїв (годинник, кавомашина, система розумний будинок). Використання нових стандартів Wi-Fi технології дозволяє зробити роботу пристроїв максимально ефективною та принести ще більше задоволення від користування ними.

Що таке Wi-Fi?

Що таке Wi-Fi?

Wi-Fi — технологія бездротової передачі даних радіоканалами. Підключення до мережі інтернет здійснюється через роутер, який, своєю чергою, зʼєднаний з мережею за допомогою кабелю. Зʼявилася технологія ще наприкінці XX століття, й з того часу її стандарти неодноразово вдосконалювалася.

Так, наприклад, перший високочастотний формат бездротового зʼєднання забезпечував швидкість до 54 Мбіт/c, а сучасний стандарт 802.11ax, ще відомий як Wi-Fi 6, дозволяє досягати швидкості до 9,6 Гбіт/с. Звісно, добутися цього показника можливо лише за ідеальних умов. Однак, Wi-Fi 6 безперечно має суттєві переваги над своїми попередниками.

Переваги Wi-Fi 6

Переваги Wi-Fi 6

Швидкість є одним з першочергових показників покращення стандарту технології. Відеоконференції, стріми, перегляд відео у високій якості, завантаження обʼємних файлів та безперебійність компʼютерних ігор залежать від швидкості інтернет зʼєднання. Але це далеко не єдина перевага Wi-Fi 6.

Які ще плюси нового стандарту:

Підтримка більшої кількості Wi-Fi пристроїв

Підтримка більшої кількості Wi-Fi пристроїв. Завдяки технології OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) відбувається паралельний обмін даними з багатьма пристроями. Якщо кожний окремий користувач спільної бездротової мережі здійснював обмін даними через маршрутизатор, дотримуючись черги, то тепер усі підʼєднані пристрої одночасно та безперервно можуть ними обмінюватися. Подібно до автомагістралі канал звʼязку розподіляється на субканали (окремі смуги руху), й кожен клієнт вільно рухається своїм каналом без «заторів».

Розвантаження мережі

Розвантаження мережі. У попередніх стандартах сусідні Wi-Fi мережі перетиналися одна з одною, що викликало затримки та перешкоди при передачі даних. Так, в офісі або багатоповерховому будинку окремим бездротовим мережам потрібно дочекатися поки канал буде вільним від передачі даних іншими мережами. Тобто знов утворюється черга, яка залежить вже не від кількості ваших підʼєднаних пристроїв, а від інших сусідніх локальних мереж. OBSS (Overlapping Basic Service Sets) функція стандарту Wi-Fi 6, яка надає точці доступу певного «кольору» для ідентифікації мережі. Таким чином трафік мереж іншого кольору ігнорується та не впливає на ваш процес передачі даних. На додаток, це не тільки усуває затримки, але й покращує надійність та захист мережі.

Енергоефективність

Енергоефективність. Завдяки функції TWT (Target Wake Time) кожен підʼєднаний до бездротової мережі пристрій витрачає менше енергії. TWT аналізує діяльність усіх гаджетів, і якщо котрийсь з них впродовж певного часу не користується мережею, то його Wi-Fi приймач переходить в режим сну. Таким чином, ця функція дозволяє в декілька разів знизити споживання енергії.

Безпека даних у Wi-Fi 6

Безпека даних у Wi-Fi 6. Вдосконалений протокол безпеки WPA3 в поєднанні з системою обміну ключами SAE (Simultaneous Authentication of Equals) забезпечують більш високий рівень захисту даних, ніж попередники Wi-Fi 6.

Що таке Wi-Fi 6Е?

Що таке Wi-Fi 6Е?

Wi-Fi 6Е — це розширення доступних частот стандарту Wi-Fi 6 в діапазоні 6 ГГц, яке забезпечує вищу швидкість, меншу затримку та більшу безпеку мережі. Воно є найбільшою зміною доступного спектру для Wi-Fi з моменту його створення й надає нові можливості для використання високоефективного підключення.

Останні три покоління бездротових технологій використовували два діапазони сигналів. Перший діапазон 2,4 ГГц — переповнений перешкодами з боку багатьох побутових пристроїв, включаючи мікрохвильові печі. Другий — 5 ГГц згодом також став перевантажений застарілими пристроями та мережами Wi-Fi. 6 ГГц — це нова смуга частот від 5,925 до 7,125 ГГц, що дозволяє отримати до 1200 МГц додаткового спектра. На відміну від попередніх діапазонів, канали яких зараз забиті, 6 ГГц існує без перекриттів і перешкод. Доступ до цієї частоти забезпечує більшу пропускну здатність, вищу швидкість та меншу затримку, відкриваючи ресурси для майбутніх інновацій, таких як AR/VR, потокова передача 8K та багато іншого.

Основна різниця між Wi-Fi 6 та Wi-Fi 6Е:

  • Wi-Fi 6 працює в діапазонах 2,4 ГГц і 5 ГГц в той час, як Wi-Fi 6E працює в діапазоні 6 ГГц;
  • Wi-Fi 6 має зворотну сумісність із попередніми стандартами Wi-Fi, а Wi-Fi 6E — ні;
  • на відміну від Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E має 59 додаткових каналів 20 МГц, 29 додаткових каналів 40 МГц, 14 додаткових каналів 80 МГц і 7 додаткових каналів 160 МГц.

Ключова відмінність між стандартом Wi-Fi 6 і новим розширенням Wi-Fi 6E полягає в тому, що Wi-Fi 6E по суті створює «швидкісну смугу» для сумісних пристроїв і програм.

Основні переваги Wi-Fi 6E:

  1. Висока швидкість передачі даних між пристроями, що підтримують Wi-Fi 6E. Крім того, в нещодавно розширеному спектрі 6 ГГц немає повільних застарілих пристроїв, які конкурують за пропускну здатність.
  2. Безпека. Трафік безпечніший, ніж будь-коли, оскільки мережі в діапазоні 6 ГГц важче зламати.
  3. Більша пропускна здатність та ширші канали для підтримки багатогігабітного трафіку, ідеально підходить для відео високої чіткості, AR/VR та передачі надзвичайно великих файлів, таких як зображення МРТ в охороні здоров’я.
  4. Відсутність перешкод від інших приладів, наприклад, мікрохвильовок, оскільки лише пристрої з підтримкою 6E можуть використовувати 6 ГГц діапазон.
  5. Оптимізація затримки даних. Wi-Fi 6E може забезпечити надійне та стабільне підключення з малою затримкою для критично важливих програм.

Wi-Fi 6E подібний до нової, ширшої смуги, яка додається до попередньої двосмугової автостради Wi-Fi, з усіма перевагами Wi-Fi 6.

Що мені потрібно для роботи Wi-Fi 6?

Що мені потрібно для роботи Wi-Fi 6?

Щоб перейти на стандарт Wi-Fi 6 слід враховувати наступне:

  • Чи підтримує ваш роутер Wi-Fi 6? Найважливішим оновленням, яке вам знадобиться, щоб скористатися перевагами нового протоколу, є маршрутизатор з підтримкою Wi-Fi 6. Інакше, навіть маючи пристрої, що підтримують цей стандарт, ви не зможете ним скористатися.
  • Чи підтримують ваш ПК та інші інтернет-пристрої Wi-Fi 6? Щоб скористатися всіма його перевагами, вам знадобляться пристрої, які підтримують новий стандарт.

Всі пристрої та компоненти, сумісні з Wi-Fi 6 або Wi-Fi 6E, зазвичай позначають відповідною відміткою. Вибираючи новий девайс, шукайте цю мітку.

Резюме

Постійне збільшення кількості пристроїв, що використовують бездротовий звʼязок, потребує високої пропускної спроможності, швидкості та надійності мереж. Стандарт Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) є новим поколінням технологій бездротового звʼязку, що поєднує в собі сильні сторони попередника (802.11ac), додаючи при цьому гнучкість, масштабованість та високу швидкість.

Wi-Fi 6 дозволяє підтримувати нові додатки й забезпечує більш високий рівень обслуговування старих програм завдяки зворотній сумісності. А його розширення з впровадженням діапазону 6 ГГц — Wi-Fi 6Е, дозволяє розв'язати питання нестачі спектра бездротових мереж, забезпечуючи додаткову та суміжну пропускну здатність.

Шосте покоління Wi-Fi є значним кроком вперед у бездротовій технології. Воно відкриває безліч переваг як для особистого користування, так і для підприємств та організацій-постачальників послуг.

Коментарі

0

Еще комментарии