0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Яку камеру відеоспостереження вибрати для квартири або приватного будинку

Головна /

Блог

/

Яку камеру відеоспостереження вибрати для квартири або приватного будинку

Яку камеру відеоспостереження вибрати для квартири або приватного будинку

01.09.2023

Відеоспостереження

15731

Якщо Ви задаєтеся питанням безпеки своєї оселі, то найкращим рішенням є встановлення системи відеонагляду. Але оскільки універсального набору обладнання для цього не існує, планування такої системи слід починати з підбору камер відеоспостереження, спираючись на індивідуальні потреби. Тож давайте розбиратися разом, як із безлічі представлених у продажу моделей вибрати саме те, що Вам потрібно.

Аналогові та цифрові камери відеоспостереження

За способом обробки, перетворення та передачі сигналу всі моделі камер можна розділити на дві великі групи: аналогові та цифрові (IP).

  • Аналогові камери.
    Принцип їх роботи полягає в передачі аналогового сигналу безпосередньо на пристрій без кодування інформації. Аналогові моделі поступаються чіткістю зображення цифровим, які дозволяють добре розгледіти обличчя людини або номер авто.

    Залежно від використовуваної технології класичні аналогові камери бувають наступних видів:
    • AHD-камери.
      Характеризуються досить високою чіткістю картинки з роздільною здатністю 780р або 1080р завдяки використанню особливої системи шумозаглушення. А ще вони дозволяють передавати сигнал на відстань до 500 м. Камери, що працюють за AHD технологією, підходять для встановлення у приватному будинку, в квартирі та під’їзді.
    • HD-CVI-камери.
      Забезпечують передачу сигналу без затримок на великі відстані без додаткового обладнання, дозволяють керувати механізмом повороту, зумом, панорамуванням. HD-CVI-камери коштують дорожче за AHD-моделі.
    • HD-TVI-камери.
      Таке рішення підходить, якщо необхідно отримувати максимально чітке і контрастне зображення. Якість HD-TVI-камер практично наближається до якості картинок з дорожчих цифрових моделей. Ці пристрої передають сигнал на відстань до 1200 м.
  • У цифрових камерах відеоспостереження сигнал перетворюється у двійковий код. Це спрощує зберігання даних та дозволяє передавати отримані зображення через Інтернет. Бездротові IP-моделі можуть працювати за технологією Wi-Fi або LTE. Останні можна використовувати у місцях, де недоступний стабільний дротовий Інтернет. Також серед бездротових камер відеоспостереження є як моделі з вбудованим акумулятором, так і без нього (для таких потрібне джерело живлення).

Безперечні переваги цифрових камер у порівнянні з аналоговими — якість зображення та швидкість реагування Також вагомим плюсом використання IP камер є гарантія безпеки даних, які передаються на сервер у стиснутому та закодованому вигляді. IP камери для відеоспостереження як один з найтехнологічніших різновидів цифрових пристроїв дають можливість користуватися хмарними сервісами, підключати їх необмежену кількість до однієї охоронної системи тощо.

Якщо говорити про основні переваги хмарного відеоспостереження, то варто відзначити відсутність необхідності слідкувати за працездатністю жорсткого диска, можливість моніторингу з будь-якої точки світу з будь-якої мережі, можливість одночасного перегляду з декількох пристроїв (актуально для багатоквартирних будинків).

Сьогодні, в часи стрімкого розповсюдження штучного інтелекту (ШІ), багато камер відеоспостереження удосконалені технологією інтелектуального виявлення руху. Завдяки їй інноваційні пристрої здатні помічати об'єкт, що рухається, в заданій сцені. В разі виникнення такої події власник камери отримує повідомлення на свій телефон або електронну пошту.

Можливості сучасних відеореєстраторів та IP камер дозволяють використовувати аналітичні модулі: розпізнавання автомобільних номерів, облич, підрахунок, температурний датчик та ін. А також запрограмувати систему відеоспостереження під індивідуальні потреби: наприклад, контролювати певну сцену на предмет руху в її межах конкретних об'єктів (людей, автомобілів і т.д.).

Залежно від місця встановлення в сучасних цифрових камерах можна налаштовувати різноманітні режими. Наприклад, IR-режим найчастіше застосовується для відеоспостереження в кутах двору. А так званий режим теплого освітлення (warm light mode) найбільш підходить для доріг та інших відкритих ділянок місцевості.

Класифікація камер для систем стеження за конструктивними особливостями

Залежно від типу конструкції камери відеоспостереження бувають:

  • З монофокальним та варіофокальним об’єктивом.
    Якщо Ваша мета — базове спостереження за квартирою чи будинком, зверніть увагу на моделі з монофокальним (статичним або фіксованим) об'єктивом. Вибравши камеру з варіофокальним об’єктивом, Ви зможете самостійно регулювати фокусну відстань залежно від простору, за яким необхідно вести спостереження.
  • Корпусні, купольні, циліндричні, компактні.

Корпусні моделі чудово підходять для стеження за невеликою площею. Але такий недолік, як наявність поворотного шарніру, робить їх вразливими для шкідництва.

Купольні камери виглядають як напівсфери. Завдяки такій формі корпусу зловмисникам складно визначити “мертві” зони пристрою, а також те, куди спрямований об'єктив. Купольні моделі забезпечують великий кут огляду та монтуються на стелю або стіну без допомоги кронштейнів.

Циліндричні моделі нагадують корпусні, тільки вони додатково обладнані козирком для захисту об'єктиву від сонячних променів або скупчення снігу. Оптимальний варіант для встановлення на подвір'ї приватного будинку або дачі.

Є ще такий тип камер, як компактні. Вони працюють від батарейки або акумулятора та використовуються у системах прихованого відеоспостереження, залишаючись непомітними для людського ока.

Рекомендації з підбору камер для відеоспостереження

Розглядаючи різні варіанти камер відеоспостереження для покупки, радимо звертати увагу на такі основні характеристики:

  1. Роздільна здатність матриці. Бажано, щоб цей показник був не нижче 2 Мп при встановленні всередині помешкання та не нижче 4 Мп при встановленні на сходовому майданчику.
  2. Кут огляду. Якщо потрібна деталізація, то цей параметр менше. Якщо потрібен огляд широкої зони, виставляється більший кут.
  3. Спосіб підключення — дротовий або бездротовий. Сигнал можна передавати як по повітрю (якщо неможливо прокласти кабель до реєстратора, роутера — Wi-Fi, LTE), так і по кабелю "вита пара" (живлення по PoE). Щодо якості картинки — особливої різниці не буде, але при передачі по кабелю бітрейт буде вищим, а канал буде більш захищеним.
  4. Кількість підтримуваних камер, швидкість і роздільна здатність запису, кількість і ємність жорстких дисків — все це має значення при наявності в системі відеореєстратора.
  5. Наявність корисних опцій. Це може бути датчик руху, ІЧ-підсвічування, мікрофон, слот для карток пам'яті, динамік зворотного зв'язку, модулі аналітики та інші.
  6. Ступінь захисту пристрою від впливу рідини та твердих частинок (IP — Ingress Protection). Виробники камер відеоспостереження вказують цей параметр у форматі IPXY, де Х показує захист від проникнення всередину корпуса твердих частинок, Y — захист від проникнення вологи.

Також має значення місце встановлення пристрою. При встановленні камер на електроопорах використовується спеціальне кріплення і монтажні коробки з повним вологозахистом (як правило, металеві). Якщо Ви збираєтеся встановлювати камеру на сходовій клітці, то краще зробити вибір на користь моделей з антивандальним захистом.

Потурбуйтеся про безпеку свого житла вже зараз. А фахівці “Макснет” без проблем допоможуть Вам вирішити питання з професійною організацією системи відеоспостереження з урахуванням усіх Ваших побажань.

Коментарі

0

Еще комментарии