0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як захистити домашню Wi-Fi мережу від підключень сусідів

Головна /

Блог

/

Як захистити домашню Wi-Fi мережу від підключень сусідів

Як захистити домашню Wi-Fi мережу від підключень сусідів

03.08.2024

Iнтернет

718

Якщо у вас є Wi-Fi, часом ви можете помічати уповільнення роботи Інтернету, ніби його "крадуть". В таких випадках не виключено, що до мережі підключився хтось сторонній. Щоб перевірити, чи це так та забезпечити більш надійний захист роутера, пропонуємо вам добірку робочих методів.

Потенційні небезпеки незахищеного підключення

Отримання сусідами доступу до вашої Wi-Fi мережі може загрожувати такими проблемами, як:

  • Збої в роботі роутера. Завантаження відеоконтенту або онлайн-ігор сторонніми особами створює підвищене навантаження на мережу, через що Wi-Fi роутер зависає. В результаті ви не зможете в повній мірі скористатися оплаченою швидкістю Інтернету.
  • Доступ до приватної інформації. Незапаролений Wi-Fi дає змогу отримати доступ до вашого браузера та особистих даних (листуванням, паролів до платіжних систем і відвідуваних сайтів, а також дій та покупок в Інтернеті).
  • Неправомірне використання вашого імені. Не виключено, що підключення до вашого незахищеного Wi-Fi призведе до вчинення протиправних дій від вашого імені (завантаження забороненого контенту, відео або навіть виманювання грошей у ваших близьких і знайомих), відповідальність за які доведеться понести вам.

Щоб посилити безпеку мережі, можна вдатися до таких основних способів:

Придумати надійний пароль

Чим складніший пароль, тим надійніший захист. В ідеалі він повинен складатися з великих та малих літер, цифр та спеціальних символів. І бажано, щоб це була складна комбінація.


Щоб запаролити Wi-Fi мережу, потрібно зайти в налаштування роутера. Там знайти "Бездротова мережа", зайти у вкладку "Безпека", ввести новий пароль у відповідне поле та зберегти зміни.

І для зниження ризику злому в подальшому не забувайте хоча б раз на 3 місяці оновлювати пароль.

Захистити доступ до маршрутизатора

Підключившись до вашої мережі, сторонній користувач може отримати доступ до налаштувань роутера і поміняти їх за бажанням. Щоб запобігти цьому, потрібно змінити стандартний логін та пароль для авторизації у налаштуваннях роутера. Робиться це наступним чином:

  1. Під’єднайтеся до роутера за допомогою Wi-Fi або кабелю.
  2. В адресний рядок введіть IP пристрою (зазвичай він вказаний на наліпці).
  3. Впишіть логін і пароль від веб-інтерфейсу роутера (зазвичай це "admin") в обидва рядки.
  4. В меню веб-інтерфейсу, що відкриється, знайдіть розділ "Адміністрування" або вкладку зі схожою назвою. Сюди введіть нові дані аутентифікації та підтвердіть внесені зміни.

Встановити мережеве шифрування

У розділі з опцією заміни пароля від Wi-Fi мережі є можливість вибрати той чи інший тип шифрування. Серед рекомендованих для використання:

  • WPA2/AES — найпопулярніший на сьогодні варіант, який є простим і досить надійним.
  • WPA3 — цей метод аутентифікації підтримують роутери з Wi-Fi 6 (802.11 ax), а також більшість моделей сучасних смартфонів та ноутбуків з Wi-Fi 6.


Приховати свою Wi-Fi мережу

Від хакерів таким чином навряд чи вийде захистися, а от від сусідів цілком реально. Для цього в розділі "Бездротова мережа" потрібно поставити галочку навпроти пункту "Приховати SSID" або "Приховати точку доступу". Після цього необхідно зберегти зміни і перезавантажити роутер.


Для підключення до свого Wi-Fi буде потрібно:

  1. вибрати пункт "Інші мережі" на ПК або "Додати мережу" на смартфоні;
  2. ввести ім’я мережі та пароль.

Вимкнути WPS

За допомогою цієї зручної функції девайси можна підключати до Wi-Fi роутера без введення паролю. Але майте на увазі, що це робить бездротову мережу вразливою до небезпек. Щоб деактивувати WPS, достатньо зняти галочку з цього пункту в налаштуваннях маршрутизатора.


Крім вже перелічених, є й інші способи захистити домашній роутер від підключень з боку:

Вимкнути віддалений доступ

Така опція дозволяє керувати роутером за допомогою зовнішнього сигналу. Зазвичай віддалений доступ потрібний провайдерам, щоб усунути проблеми з Інтернетом, не виїжджаючи до користувача. Але для безпеки Wi-Fi краще вимкнути цю опцію, зайшовши в налаштування в меню "Безпека".

Створити гостьову підмережу

У багатьох сучасних роутерів є можливість створювати VLAN — віртуальну гостьову мережу. Підключені до неї пристрої не отримують доступ до вашої основної домашньої мережі, завдяки чому дані залишаються надійно захищеними.


Щоб увімкнути цю функцію, потрібно зайти в налаштування Wi-Fi мережі. А далі — поставити ім’я мережі для гостей та ввести пароль від неї.

Регулярно оновлювати прошивку

Для посилення захисту маршрутизатора та й в цілому більш коректної його роботи рекомендуємо дотримуватися наступних правил:

  • На час оновлення підключайте роутер до комп’ютера виключно за допомогою дроту.
  • Виберіть відповідну версію ПЗ. Перепишіть номер і серію маршрутизатора з наліпки і введіть ці дані на сайті виробника.
  • У процесі прошивки від’єднайте роутер від зовнішньої мережі.
  • Після завантаження потрібного файлу знайдіть в меню пункт "Оновлення". А потім виберіть наш файл і підтвердіть запуск процесу.


Обмежити радіус покриття

Сигнал від вашого Wi-Fi роутера можуть зловити не тільки в сусідній квартирі, але й у сусідньому будинку. Тож якщо у списку підключених до вашої мережі пристроїв ви помітили незнайомі, їх треба видалити. А щоб зробити бездротову мережу менш помітною, необхідно звузити зону покриття. Для цього потрібно перейти в налаштування маршрутизатора через веб-інтерфейс і знайти опції для зменшення радіусу покриття або зміни параметрів сигналу. До речі, такий спосіб допомагає також знизити кількість перешкод.

Зробити фільтрацію MAC-адрес

MAC-адреса — це унікальний ідентифікатор кожного пристрою. Більшість роутерів дозволяє створювати списки гаджетів: "білі" і "чорні". Для налаштування фільтра в меню є спеціальна опція.

Подивитися МАС клієнтського девайсу можна у властивостях підключення на ПК або в розділі "Інформація про пристрій" на смартфоні. Але будьте готові до того, що кожен новий гаджет, який потрібно буде внести до списку, доведеться прописувати в налаштуваннях.

Тут варто згадати, що вашу MAC-адресу можуть перехопити і скопіювати, через що цей метод не забезпечує 100%-вий захист мережі.


Використовувати брандмауер і VPN

Для запобігання атакам можна скористатися спеціальними заходами захисту. Наприклад, такими як брандмауер, фаєрвол, DoS та інші. Якщо в роутері наявні такі функції, їх навіть не треба вмикати, адже вони активовані стандартно.

Якщо маршрутизатор підтримує VPN, ви також можете активувати цю функцію. Вона дозволяє створити зашифрований тунель для захисту як роутера, так і всіх підключених до мережі пристроїв.

Висновки

Знизити ризик несанкціонованого доступу до вашої домашньої Wi-Fi мережі цілком реально. Скористайтеся зручним для вас способом — і вам не доведеться ділитися Інтернетом з небажаними "гостями".

Коментарі

0

Еще комментарии