0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Що таке проксі сервер і чим він відрізняється від VPN

Головна /

Блог

/

Що таке проксі сервер і чим він відрізняється від VPN

Що таке проксі сервер і чим він відрізняється від VPN

28.10.2022

Iнтернет

19058

Сьогодні мова піде про технологію, яка гарантує анонімність і дозволяє продивлятися заблоковані сторінки в Інтернеті.

Раніше ми розповідали про іншу технологію з подібними задачами — VPN. Хочемо відзначити, така інформація публікується не як керівництво з обходу законодавства, а в ознайомчих цілях :)

Як працює проксі-сервер

Стандартне підключення до Інтернету передбачає обмін великою кількістю даних. Користувач не тільки отримує, але й відправляє потік інформації, наприклад, свою IP-адресу або геолокацію. На підставі цих даних встановлюються блокування контенту.

Щоб отримувати доступ до сайтів або сервісів анонімно, потрібно робити це не безпосередньо. Як варіант — використовувати проміжний сервер проксі. З його допомогою можна приховувати свою адресу та місцезнаходження, уникаючи блокування.

Які бувають проксі-сервери

  1. CGI (Common Gateway Interface) — найбільш прості проксі-сервери. Для того, щоб використовувати таку технологію, користувачу потрібно перейти на певний сайт і через нього зайти на потрібну адресу в Інтернеті. Переваги: простота використання, не потрібно нічого налаштовувати та встановлювати. Недоліки: працює тільки в одній вкладці, не завжди відображає сторінки коректно.
  2. HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) — проксі-сервери, які працюють з протоколом передачі гіпертексту. Більш зручний інструмент для повноцінного виконання анонімних операцій у браузерах. Переваги: сайти відображаються коректно, працює в усіх вкладках усіх браузерів. Недоліки: для запуску потрібно виставляти спеціальні налаштування.
  3. SHTTP — аналогічні попередньому типу сервери, які додатково підтримують шифрування SSL. Переваги: крім переліченого, дозволяють заходити на захищені SSL сайти. Недоліки: також потрібно налаштовувати.
  4. SOCKS4, SOCKS5 — проксі-сервери з підтримкою різних додаткових протоколів. Використовуються, якщо необхідно налаштовувати анонімне з’єднання для застосунків.

Відмінності від VPN

Можна сказати, що проксі-сервер — це «лайт версія» VPN для забезпечення анонімності в мережі. Обидві технології дозволяють уникнути блокувань і замаскувати адресу користувача, однак проксі-сервер не може гарантувати повну анонімність. VPN — більш технічно довершений інструмент, який призначений для шифрування та захисту повного потоку даних, що передаються (не тільки адреси).

Зверніть увагу! Якщо Вас цікавить швидкий сервіс без обмежень, потрібно використовувати платні версії. Не важливо, вибираєте Ви VPN або проксі-сервер.

Однак, платний проксі буде відчутно дешевше платного VPN в силу меншого набору можливостей.

Проксі сервери на практиці

Існує безліч переліків та рейтингів HTTP(S) серверів. Учасники списків змінюються через те, що лідери не завжди справляются з великою кількістю відвідувачів.

Зверніть увагу, що для встановлення з'єднання Вам потрібно буде скопіювати IP-адресу і порт сервера в налаштування системи (як налаштувати систему дивіться нижче).

CGI сервер можна знайти за запитом «анонімайзер».

Підключення через проксі/VPN впливає на швидкість з'єднання: вона знижується через те, що даним при обміні доводиться долати довгий шлях через додавання ще однієї адреси. Також, як і для будь-якого софту, рекомендуємо користуватися платними програмами, розробники яких відповідають за роботу і постійно випускають оновлення.

Налаштування HTTP проксі на Windows

Windows 8 и 10

«Пуск» — «Параметри» — «Мережа та Інтерне» — «Проксі»
«Налаштування проксі вручну» — «Використовувати проксі вручну»
Ввести порт і адресу — «Зберегти»

Windows 7 і раніше

«Панель управління» — «Властивості утворювача» — «Підключення» — «Налаштування мережі»
«Використовувати проксі сервер»
Ввести адресу і порт — «ОК»

Коментарі

0

Еще комментарии