0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Що краще: Smart TV чи приставка

Головна /

Блог

/

Що краще: Smart TV чи приставка

Що краще: Smart TV чи приставка

23.06.2020

Телебачення

29430

Збираючись оновлювати ТБ-обладнання, наші абоненти часто стикаються з питанням, чи дійсно їм потрібний новий телевізор? Можливо, достатньо купити або оновити наявну приставку. Розберімо, на що орієнтуватися при виборі ТБ-обладнання.

Наш час не можна назвати вдалим для традиційного телебачення. Все більше користувачів воліють дивитися кіно, серіали та шоу в інтернеті. Про події люди дізнаються з каналів новин у месенджерах і з соціальних мереж. Прогноз погоди можна подивитися на екрані переважної кількості смартфонів. Що лишається? Паузи реклами? За нею сумувати не доводиться.

Саме тому інтерактивність та можливість підключення до інтернету стають більш вагомими перевагами телебачення.

Про види телевізорів

Перед глядачами, які хочуть дивитися багато каналів та користуватися інтерактивними можливостями, постає вибір між розумним телевізором та приставкою. Якщо у вас уже є телевізор, не поспішайте змінювати його на Smart TV. Приставку можна під'єднати навіть до «немолодого» телевізора з кінескопом.

Для початку, розберімося, які телевізори бувають і чим вони відрізняються.

Залежно від принципів формування зображення телевізори поділяються на:


  1. ЕПТ або кінескопні. Це наші давні знайомі, габаритні, застарілі та дешеві. Внаслідок тривалого терміну служби вони досі залишаються у квартирах та на барахолках. Без додаткового обладнання ЕПТ-телевізори підтримують виключно аналоговий сигнал, зате у них широкий кут огляду та невисока вартість. Це габаритні телевізори з мерехтливим екраном та високим рівнем енергоспоживання.
  2. Рідкокристалічні телевізори. Тонкі та легкі, вони легко стали лідерами ринку і залишаються ними, попри появу більш просунутих технологій. Їм потрібно у 2-3 рази менше електроенергії, ніж попереднього типу. З недосконалості технології можна виділити невеликий кут огляду, який виробники компенсують спеціальним покриттям екрана.
  3. Телевізори зі світлодіодним підсвічуванням (LCD/LED). Ще менше споживання енергії, ще тонший корпус та невелика вага. При цьому в технології усунуто проблему вузького кута огляду. Екран не мерехтить, підсвічується рівномірно і здатний відтворити відео у високій роздільній здатності. Це найбільш просунута та дорога технологія на сьогодні.
  4. Плазмові панелі PDP. Якщо вас цікавить точна передача кольору, чудова якість зображення і великі діагоналі, це слушний варіант. Розміри екрана сягають 80 дюймів, вага рідко перевищує 6 кг, кут огляду 180 градусів. З мінусів – нагрівання корпусу та досить високе енергоспоживання, що робить телевізори не цілком економічними.

Крім конструкції та принципу відтворення, телевізори розрізняються за ключовими характеристиками. Наприклад, плазми та РК-дисплеї можуть підтримувати 3D.

Також сучасні телевізори можуть бути "розумними". Smart TV – це пристрої, які дозволяють поєднувати функції домашнього телебачення та користування інтерактивними сервісами. Вони працюють на базі повноцінних операційних систем, мають мережеві інтерфейси, встановлене ПЗ і дозволяють завантажувати додаткове. Їхній головний мінус – вартість.

Цей недолік зазвичай пропонують компенсувати комбінацією зі звичайного телевізора та підключеною до нього приставкою. Такий варіант обійдеться дешевше і буде вигіднішим з погляду можливостей.

ТБ-приставки: характеристики та можливості

ТБ-приставка (також можна зустріти назви set top box, STB, медіаплеєр або тюнер) – це малогабаритний пристрій, який підключається до телевізора та розширює його можливості. Приставка приймає сигнал від ТБ-провайдера, перетворює його та виводить зображення на екран. Операційна система забезпечує зручну взаємодію з користувачем та можливість встановлювати програми, ігри та користуватися браузером. По суті, за допомогою приставки ваш телевізор стає екраном комп'ютера, а завдяки наявності USB-входів можна керувати пристроєм не тільки пультом, але і клавіатурою та мишею.

Рекомендуємо звертати увагу на такі характеристики приставки:

  1. Розʼєми. Для старого телевізора шукайте RCA або SCART, для сучасного HDMI, щоб насолоджуватися зображенням у високій якості.
  2. Роздільна здатність екрана. Прикро, якщо ваш телевізор підтримує Full HD, а приставка – ні.
  3. Формати файлів, що відтворюються. Залежить від того, що збираєтеся слухати й дивитися на телевізорі, але загалом чим більше, тим краще.
  4. Об'єм сховища. Якщо збираєтесь грати або качати кіно на телевізор, подбайте про те, щоб мінімальний об'єм диска був 8 Гб.
  5. Функція IPTV.
  6. Наявність, кількість та тип USB-портів. Стануть у пригоді, щоб підключати флешку і контролери.
  7. Операційна система. Деякі виробники віддають перевагу власним операційним системам, будьте готові, що не зможете встановити на них потрібні програми. Тому радимо вибирати Android.
  8. Наявність функції TimeShift. Ви зможете ставити ТБ-трансляції на паузу, приставка починає запис на носій, щоб ви могли продовжити перегляд у зручний час.

Приставка проти Smart TV. Що краще?

Обидва типи пристроїв дозволяють поєднувати перегляд традиційного ТБ із серфінгом в інтернеті та встановленням програм. У цьому схожість закінчується, і починаються відмінності.

Зазвичай начинка, вбудована в розумні телевізори, не така потужна, як у приставки. Для користувача це помітно за швидкістю роботи, набором програм та обсягом пам'яті. Крім цього, на приставку будуть приходити оновлення ОС, а от телевізор найчастіше залишається у заводському стані, якщо над цим питанням не працювати самостійно. Також медіаплеєри підтримують більше програм, а на деяких телевізорах ви навіть можете не виявити Play Market. Крім цього, приставку можна легко поміняти, а ось міняти телевізор значно дорожче.

Щодо фінансової сторони, то все залежить від телевізора, який ви оберете (або вирішите залишити той, який є). Ціни на медіаплеєри стартують від $50, а на розумні телевізори – від $300. Якщо порівнювати два рішення - Smart TV і звичайний телевізор з приставкою (з аналогічною матрицею), ймовірно, друге рішення обійдеться дорожче. Але якщо телевізор у вас вже є і він вас влаштовує, або ви готові купити телевізор простіше (зазвичай смарт ТБ входять у флагманські лінійки та мають досить значні характеристики), сміливо докупіть приставку, вийде економніше та ефективніше.

Пара телевізор-приставка – гнучкіше рішення, де ви можете якось купивши хороший екран, оновлювати підключене залізо в міру розвитку технологій.

Мабуть, розумні телевізори виграють лише за показниками ергономіки. Один пристрій та один пульт. Нічого не переплутаєте.

Підбиваючи підсумки варто сказати, що незалежно від того, що ви оберете, ви зможете:

  • дивитися що хочете, коли хочете;
  • грати у відеоігри та застосунки;
  • зручно керувати переглядом з пульта, телефону, клавіатури та мишки;
  • формувати плейлисти, записувати передачі та відкладати перегляд;
  • серфити в інтернеті й навіть спілкуватися у соціальних мережах.

Все це надає інтерактивне телебачення. У «Макснет» є дві технології – IPTV та Web TV, які відкривають доступ до всіх перерахованих вище функцій. Також ми надаємо абонентам приставки на виплат та в оренду, що дозволяє суттєво економити на обладнанні. Зверніться до нашого фахівця, щоб отримати детальну консультацію щодо вибору технології та обладнання. Відкрийте світ сучасного ТБ вже сьогодні!

Коментарі

0

Еще комментарии