0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

10 кращих безкоштовних антивірусних програм для Windows

Головна /

Блог

/

10 кращих безкоштовних антивірусних програм для Windows

10 кращих безкоштовних антивірусних програм для Windows

15.10.2024

Iнтернет

262

Щоб захистити свій комп'ютер від вірусів та інших загроз, рекомендується використовувати антивірусне програмне забезпечення (ПЗ). Оскільки ліцензійні програми коштують дорого, для особистого використання багато користувачів Windows надають перевагу безкоштовним варіантам, функціоналу яких в більшості випадків буває достатньо. Але через різноманіття таких продуктів іноді буває непросто визначитися з вибором. Після знайомства з ефективними програмами, зібраними у цій статті, зробити це буде легше.

1. Avast One Essential


Безкоштовна версія лінійки продуктів Avast надає базовий рівень захисту на базі добротного функціоналу, лімітованого VPN та інструментів прискорення ПК. За допомогою інструменту Privacy Advisor, який відповідає за онлайн-безпеку, програма після першої перевірки системи сама запропонує вам перевірити налаштування конфіденційності на різних сайтах і надасть всі необхідні посилання та інструкції.

Завдяки безкоштовному VPN ви отримаєте до 5 Гб трафіку на тиждень, що в сумі більше, ніж пропонують інші конкуренти. Однак при цьому будуть діяти деякі обмеження щодо вибору регіону і швидкості роботи, які відсутні у преміум версії програми.

У списку основних можливостей Avast:

  • Аналізує інформацію в режимі реального часу та надійно захищає від вірусів, здирницьких програм та інших загроз.
  • Захищає особисті дані від хакерів, перешкоджаючи злому.
  • Мінімізує ризик хакерських атак по Wi-Fi завдяки вдосконаленому брандмауеру.
  • Моніторить активні програми та визначає їхню підозрілу поведінку.
  • Слідкує за домашньою мережею і виявляє вразливості з метою уникнення сумнівних підключень.
  • Не дозволяє шкідливому ПЗ потрапити на комп’ютер через поштові сервіси.

З істотних мінусів: програма має трохи складніший інтерфейс у порівнянні з продуктами конкурентів.

2. AVG Antivirus Free


AVG Antivirus Free відрізняється від розглянутого вище Avast One Essential тим, що:

  • Не має безкоштовного VPN, навіть лімітованого.
  • Має менш доброзичливий до користувача інтерфейс.

Непоганий хмарний сканер AVG Antivirus Free виявляє більшість вірусів і шкідливих застосунків. До того ж ПЗ регулярно оновлюється, має окрему опцію для перевірки завантажувальних файлів (boot scan), а також утиліту для перевірки та оптимізації продуктивності вашого ПК (performance scan).

У програми AVG Antivirus Free такі особливості:

  • Безпечно видаляє конфіденційні файли за допомогою вбудованої утиліти.
  • Дозволяє вам контролювати всі свої пристрої, на яких встановлено це ПЗ, за допомогою панелі керування.
  • Попереджає вас про відвідування сайтів із низьким рейтингом, спираючись на велику базу веб-репутації.
  • Блокує більшість методів стеження за вашим ПК.

Програма не перевантажує своєю роботою ваш комп’ютер. Однак програє більшості конкурентних продуктів за функціоналом та не дуже надійно захищає ПК від крадіжки логінів і паролів.

3. Total AV Free Antivirus


Серед усіх безкоштовних програм TotalAV Free Antivirus можна назвати найзручнішою з точки зору інтерфейсу, тому вона підійде навіть недосвідченим користувачам. А за якістю виявлення фішингових загроз сервіс поступається тільки платному Bitdefender.

Наявність менеджера паролів Total Password дозволяє підтримувати біометричну і двофакторну авторизацію, що істотно підвищує рівень безпеки. Але при цьому безкоштовна версія TotalAV позбавлена захисту в реальному часі, на відміну від преміум-версії.

4. Bitdefender


Ця антивірусна програма має безкоштовну версію, якою українці можуть вільно користуватися впродовж 90 днів. Bitdefender Antivirus Free добре захищає від фішингу, миттєво розпізнаючи підроблені сайти, які легко обходять вбудований захист Chrome. Також сервіс має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і економно витрачає системні ресурси.

Але однією з головних переваг сервісу є використання "хмарного сканера". Це означає, що під час сканування програма використовує серверні потужності, завдяки чому ваша система навантажується мінімально.

Щодо недоліків, у безкоштовній версії Bitdefender відсутній захист онлайн-банкінгу, обмежена кількість слотів у налаштуванні батьківського контролю, а VPN лімітований (всього 500 Мб на день).

5. ESET NOD32 Antivirus


ESET Nod32 пропонує безкоштовну пробну версію, розраховану на 30 днів. В числі доступних функцій: хмарне сканування, антифішингові модулі, сканування файлів під час їх завантаження, інструменти для захисту онлайн-банкінгу, а також для захисту від скриптових атак і програм-здирників та ін. До того ж навіть мінімальний "домашній" пакет включає зручну систему звітності про сканування і виявлення загроз.

За рівнем реалізації захисту від фішингу ESET Nod32 поступається Bitdefender. Але в таких інструментах як захист від шкідливих скриптів і захист онлайн-банкінгу має набагато більше можливостей.

6. Avira


Це повноцінно безкоштовний антивірус, з яким ви отримуєте безкоштовний модуль захисту від шкідливого ПЗ, хмарний сканер (повільний порівняно з платними антивірусами, але тим не менш) та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс.

Avira Free Security має досить багато додаткових функцій і можливостей:

  • Розширення для браузера Safe Shopping, яке автоматично блокує рекламу та підозрілі сайти.
  • Інструменти для оптимізації конфіденційності, щоб дістатися до неявних налаштувань у Windows і браузері, через які частина ваших даних може витікати в мережу.
  • VPN з місячним лімітом 500 Мб для безпечного анонімного підключення до Інтернету.
  • Менеджер паролів.
  • Ігровий режим Game Booster.

7. F-Secure Online Scanner


Доступний для безкоштовного використання та сумісний з актуальними версіями Windows, цей антивірус займає мало місця на диску та може працювати разом з іншими антивірусними продуктами. Завдяки технології F-Secure Lighthouse демонструє високу ефективність у виявленні та видаленні “патогенного” ПЗ на комп’ютері.

У списку сильних сторін F-Secure Online Scanner:

  • Максимально простий запуск без багатоетапної процедури встановлення.
  • Портативний формат, завдяки чому для завантаження сканера можна використовувати будь-який носій.
  • Відсутність потреби очищати комп’ютер від непотрібних файлів, що з’явилися, після застосування сканера.
  • Висока швидкість і якість перевірки.
  • Відсутність конфліктів з десктопним ПЗ для боротьби з вірусами.
  • Мультимовний інтерфейс.

Окрім сильних, у F-Secure Online Scanner є і слабкі сторони:

  • Неможливість перевірки системи без доступу до Інтернету.
  • Підтримка лише швидкої перевірки без алгоритмів глибокого дослідження.
  • Неможливість індивідуального налаштування сервісу з метою адаптування до конкретного пристрою.

8. Trend Micro HouseCall


Зручний сервіс, який допомагає захистити комп’ютер та інші пристрої локальної мережі від інтернет-загроз, навіть складних (наприклад, стійких до багатьох антивірусів руткітів). Trend Micro HouseCall підтримує регулювання глибини сканування, може здійснювати швидку перевірку та індивідуальний аналіз вмісту папок або повну оцінку всіх даних на ПК.

У списку сильних сторін продукту:

  • Працює незалежно від браузера та іншого ПЗ, тому не конфліктує та коректно запускається.
  • Використовує просунуті механізми виявлення проблем та їх вирішення.
  • Дозволяє зіставляти результати різних перевірок.
  • Забезпечує можливість відновлення файлів.

Але сервіс має і слабкі сторони: він не працює без Інтернету та доступний лише англійською. До того ж програма запускається на вимогу, не забезпечує “фоновий” захист тут і зараз.

9. 360 Total Security


Ця антивірусна програма, розроблена китайською компанією Qihoo 360, подбає про безпеку вашого комп’ютера при здійсненні покупок в Інтернеті, завантаженні файлів та спілкуванні з друзями. 360 Total Security виконує сканування системи на предмет виявлення вірусів, троянських програм та інших загроз. А ще сервіс перевіряє Wi-Fi мережі та має режим "пісочниці" (середовища для безпечного запуску програми).

У списку функцій 360 Total Security:

  • Швидка перевірка всіх параметрів працездатності та безпеки комп’ютера одним натисканням.
  • Повний набір засобів для захисту від вірусів у вигляді антивірусних систем 360 Cloud Scan Engine, 360 QVMII AI Engine, QEX і Kunpeng.
  • Чотири режиму захисту (Продуктивність/Баланс/Безпека/Користувацький) з певним рівнем захисту від шкідливих програм, фішингових атак і бекдорів.
  • Налаштування та оптимізація служб, елементів автозавантаження та модулів, що підключаються.
  • Очищення місця на диску (вибраних областей і файлів), що підвищує швидкодію системи.

Проте дві останні функції не так часто потрібні користувачам.

10. Windows Defender


Базовий безкоштовний антивірус, який вбудований у Windows 10/11 та доступний його користувачам. Він виявляє вірусні загрози, коли ви завантажуєте або запускаєте виконувані файли, і при цьому не перевантажує систему своєю роботою.

Однак Windows Defender поступається іншим безкоштовним антивірусним програмам відсутністю багатьох додаткових функцій. Також він не має екрану захисту в реальному часі (тобто ви не отримаєте сигналу під час спроби завантажити шкідливий файл), рідко пропонує оновлення баз даних та вважає вірусами деякі виконувані файли для активації неліцензійних або розповсюджуваних безкоштовно програм.

Який антивірус вибрати?

Щоб вам було легше визначитися з вибором, на підставі всього вищевикладеного ми зібрали найбільш значущі сильні та слабкі сторони розглянутих антивірусних програм в таблиці:

Назва антивірусної програми Плюси Мінуси
1 Avast One Essential - До 25 Гб безкоштовного VPN на місяць
- Чудовий брандмауер
- Просунуті інструменти для забезпечення конфіденційності
- Істотних мінусів немає
2 AVG Antivirus Free - Окремі інструменти для перевірки завантажувальних файлів і продуктивності системи
- Непоганий сканер виявлення загроз
- Відсутність VPN
- Не дуже надійно захищає ПК від крадіжки логінів і паролів
3 Total AV Free Antivirus - Один із найзручніших інтерфейсів серед безкоштовних антивірусів
- Менеджер паролів з підтримкою біометричної авторизації
- Відсутність захисту в реальному часі
4 Bitdefender - Широкий функціонал
- Незначне навантаження на систему під час сканування
- Наявність "хмарного сканера"
- Лімітований VPN
5 ESET NOD32 Antivirus - Дуже часті оновлення
- Найширший функціонал, жодних обмежень у пробній версії
- Низьке навантаження на систему
- Безкоштовна версія всього 30 днів
6 Avira - Доволі широкий функціонал
- Висока ефективність сканування
- Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс
- Часте оновлення баз даних
- Місячний ліміт трафіку VPN – всього 500 Мб
7 F-Secure Online Scanner - Максимально простий запуск
- Висока швидкість і якість перевірки
- Мультимовний інтерфейс
- Неможливість сканування без доступу до Інтернету
- Неможливість індивідуального налаштування
8 Trend Micro HouseCall - Незалежна робота від браузера та іншого ПЗ
- Просунуті механізми виявлення проблем та їхнього вирішення
- Можливість відновлення файлів
- Неможливість роботи без Інтернету
- Неможливість забезпечення “фонового” захисту
- Доступність лише англійською
9 360 Total Security - Швидке і просте сканування
- Перевірка Wi-Fi мереж
- Режим “пісочниці”
- Істотних мінусів немає
10 Windows Defender - Вбудований у Windows
- Сканування слабко впливає на загальну продуктивність системи
- Ефективно виявляє вірусні загрози у файловій системі
- Обмежений функціонал
- Нерегулярне оновлення
- Помилково приймає за віруси деякі застосунки

Розглянувши безкоштовні антивіруси та програми з пробним періодом, робимо висновок, що всі вони мають свої плюси і мінуси. Залежно від ваших потреб і шляхом тестування запропонованих варіантів ви зможете вибрати серед них найбільш відповідний для власного використання.

Коментарі

0

Еще комментарии